Kevin Love új franchise-rekordja: hatodszor 30 pont felett

Vágólapra másolva!
2014.02.26. 10:12
Az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) ma hajnalban hét meccset rendeztek. A keleti élmezőnyből az Indiana otthon verte meg simán a Lakerst, a Toronto pedig idegenben győzte le a Cavalierst. A Washington túllépte a saját álomhatárát, a Hawks viszont tovább zuhan, ezúttal a Bulls múlta felül az atlantaiakat. Damian Lillard és Kevin Love szállította a sikert csapatának, ráadásul mindketten egy masszív nyugati gárdát oktattak idegenben. A Kings–Rockets párosítás sima meccset hozott, az egyetlen izgalmat a két kezdőcenter szerencsétlen ütközése okozta.

 

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 93–99

DeRozan a megmentő. Már az első félidőben is aktívan tevékenykedett a kanadaiak All-Star-játékosa, vezetésével 22–5-ös rohamot produkált a vendég gárda, ennek köszönhetően vezetéssel vonulhattak szünetre Lowryék. A henger az utolsó negyedben jött DeRozantól, amikor a hazaiak előnyét egy perc alatt tüntette el, ebben a játékrészben 16 pontot termelt, ezzel győzelemhez segítette csapatát.

Menetelnek a Raptorok. Sorozatban hatodik alkalommal nem talált legyőzőre a kanadai gárda, ezért egyre magabiztosabban, nagyobb előnnyel vezetik az Atlanti divíziót, és jelenleg harmadik helyen állnak keleten a Miami, Indiana duó mögött. Ha nem esnek össze az alapszakasz végére, akkor szinte biztos, hogy erről a helyről várhatják a rájátszást.

Lefelé a lejtőn. Hatos győzelmi széria után már harmadik vereséget gyűjtötte be sorozatban a Cleveland, melyből nagyon hiányzik a Miles, Waiters, Varejao trió. Irving ponterős játéka semmit sem ért, hiszen nem jött össze neki a rendszerint erős záró negyed, csak négy pontig jutott. Azonban a Cavs ennek, s a hazai pályán gyengének mondható 40 százalékos mezőnymutató ellenére is győzhetett volna, ám ismét a kritikus szituációkban hibáztak, nem koncentráltak eléggé.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 25/3, Hawes 15/9, Thompson 13
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 33, Ross 19/15, Vásquez 15/9

Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 118–98

Egy bő félidőt bírt a Lakers. Ugyan az első negyedet héttel nyerte a Pacers és vezettek 12-vel is, a vendégek nem törtek meg, szép lassan dolgozták le a hátrányukat, a félidőben csak három pont volt a differencia. A szünet után aztán egy rövid ideig még tartották magukat, ám a ligaelső keményített a védekezésén és a negyed végéig 30–11-re múlták felül a kaliforniai brigádot. Ebben nagy szerepe volt a labdaszerzéseknek, leindításokból húsz pontot ért el a Vogel-legénység.

Turner bemutatkozott, a Pacers-kispad szárnyalt. A Sixerstől csere útján megszerzett játékos 26 perc alatt 13 pontot (6/12 mezőnyből) és 6 lepattanót jegyzett első meccsén, a hazaiak cseréi pedig szezoncsúcsnak számító 50 ponttal rukkoltak ki. Szükség is volt rá, mert a kezdők közül George (20 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és West (11 pont, 12 lepattanó) is csupán 33 százalékkal célzott mezőnyből, bár előbbi a büntetővonalról kompenzált (7/7).

Bazemore-ral nagyot fogott a Lakers.
A Golden State-től érkező bedobó első három Lakers-meccsén 55 pontot szerzett, ezúttal 23-ig jutott 8/19-es mezőnymutatóval, ezzel pedig csapata (és az egész mezőny) legeredményesebb játékosa volt ezen az estén.

A Pacers legjobb dobói: George 20/3, Hill 14/3, Stephenson, Turner 13-13
A Lakers legjobb dobói: Bazemore 23/3, Johnson 15/6, Meeks 13/3, Gasol 13.

Washington Wizards–Orlando Magic 115–106

50 százalék felett a Wizards. A fővárosiak szezonja gyakorlatilag arról szól, hogy ezt a mutatót próbálják meghaladni – ebben most partnerük volt az Orlando, amely sorozatban a 16. idegenbeli meccsét vesztette el, amivel egyébként beállították a negatív csapatrekordot. A Washington viszont remekel az All-Star-szünet óta, ez volt sorozatban a negyedik sikerük.

Nene nélkül is négyen 20 pont felett. A brazil nagyembert előző meccsen kellett letámogatni, szerencsére kiderült, hogy nem szakadt el a térdszalagja, de hat hetet kénytelen kihagyni, gyakorlatilag az alapszakasz további részében nélküle kell játszania a Wizardsnak. Ma ez nem okozott gondot, Wall, Ariza, Beal és Gortat is túldobta a 20 pontot, ráadásul mind a négyen 50 százalék feletti mezőnymutatóval. Igaz, a védekezésbe nem fektettek túl sok energiát, de erre ma nem is volt szükség – a Magic ugyanis nem tudott lendületbe jönni, egyetlen pontot sem szereztek gyors indításból.

A Wizards legjobb dobói: Wall 27/6, Ariza 22/15, Beal 21/3, Gortat 21.
A Magic legjobb dobói: Oladipo 26/6, Harkless 22/6, Vucsevics 19.

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 103–107

Teague remekelt, de lefagyott a végén. Az Atlanta irányítója 26 pontot szerzett 10/20-as mezőnymutatóval, 3/4 triplával és 7 gólpasszal, a zárónegyedben 11-et vállalt, ám az utolsó fél percben kétszer is eladta a labdát (egyszer úgy, hogy kilépett az alapvonalon), így hiába adta meg a lehetőséget kétszer is a Chicago, egyszer sem tudott vele élni. Kirk Hinrich viszont higgadtan bedobálta a büntetőit a legvégén, de az egész Bulls 13/15-tel célzott a vonalról az utolsó negyedben – míg a Hawks csupán négyszer állhatott oda.

Ma mindenki fontos volt. A Bullsnál az öt percet sem játszó Nazr Mohammedet leszámítva minden pályára lépő elérte a tíz pontot (bár D. J. Augustin 2/14-es mezőnymutatóval tette mindezt), Noah (20 pont, 12 lepattanó), Dunleavy (22 pont, 8 lepattanó), illetve Boozer (17 pont, 11 lepattanó) húzták a csapatot. Az Atlantánál is hasonló volt a helyzet, a bő két percet játszó Pittman, Martin pároson kívül csak Elton Brand maradt két számjegy alatt, a többi hat játékos mind legalább 12 pontot hozzátett – Kyle Korver ráadásul négy triplát termelt be, így a sorozata tovább él.

A Hawks legjobb dobói: Teague 26/9, Mack 17/3, Korver 16/12
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 22/12, Noah 20, Boozer 17

Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 95–100

A Nuggets felforgatott csapata majdnem meglepetést okozott. Bár a harmadik negyedet követően 13 pontos hátrányban voltak a hazaiak, a végén a vendégeknek kaparniuk kellett a győzelemért. Aaron Brooks (14 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó), mint a gárda egyetlen egészséges irányítója, pár nappal leigazolása után máris kezdett, mellette pedig inkább a klasszikus center Tyimofej Mozgovnak szavazott bizalmat Brian Shaw. A kezdőből kikerülő magasember, J. J. Hickson frusztráltságát a lepattanókba ölte, 25 labdát kapkodott össze, ebből 15-öt a Trail Blazers palánkja alatt – ennek köszönhetően a lepattanóharcot 64–41-re hozta a Nuggets.

Nem tudtak élni a 27 második eséllyel a hazaiak. 27 támadólepattanót szedett le összesen a Denver, 103 mezőnykísérletük jutott a Portland 78-ára, ennek ellenére csak 37 dobásuk ért célba.

Damian Lillard és a büntetők döntöttek. A vendégek 32 büntetőt termeltek be 38 kísérletből, sokkal tudatosabban támadtak, de ha nincs Lillard, valószínűleg kikapnak. A végül 31-ig jutó irányító az utolsó percekben egy nagyon fontos ziccert és két büntetőt is értékesített, aminek köszönhetően tartotta magát a Trail Blazers. Egy rossz hír viszont akad náluk: a sérült LaMarcus Aldridge-ot helyettesítő Thomas Robinson térdsérülést szenvedett.

A Nuggets legjobb dobói: Foye 17/9, Hickson 16, Mozgov, Brooks 14-14.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Batum 16/9, Williams 14/6.

Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 101–110

Nagyot hajrázott a Wolves.
Nyolc perccel a vége előtt még 91–83-ra a Suns vezetett, ám innentől egy 24–6-os rohanással fordítottak a vendégek, 31 mp-cel a lefújás előtt már ők vezettek tíz egységgel. Az utolsó két percben négy labdát adott el a Phoenix, összesen pedig 19-et – leindításokból a Minnesota 28 pontot ért el. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 16 pontos Goran Dragic kipontozódott a negyedik negyedben, a 24–6-os rohanás nagy része nélküle született, egész pontosan nélküle 15–2-re maradt alul az arizonai csapat.

Kevin Love bombaformában. A Minny All-Star-erőcsatára zsinórban hatodik alkalommal jutott 30 pont fölé, ez pedig franchise-rekord. Ezúttal 33 pontja mellé 13 lepattanót és 9 gólpasszt is jegyzett, karrierje első, a napokban jegyzett tripla duplája után nagyon közel volt a második is. Rajta kívül az újonc Shabazz Muhammad (20 pont, 6 lepattanó) és Corey Brewer (18 pont, 7/9 mezőnyből) is remekelt, előbbi eddigi karriercsúcsa 12 volt.

Villogott a hazai kispad. A Phoenix kezdőjében hárman tíz, sőt, hét pont alatt maradtak, míg a padról érkező Markieff Morris 24-ig jutott, de testvére, valamint Goodwin és Smith is eredményesebb volt, mint a Plumlee, Frye, Tucker trió.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 24, Green 19/3, Dragic 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Love 33/9, Muhammad 20, Brewer 18/3

Sacramento Kings–Houston Rockets 103–129

James Harden 43 ponttal jelentkezett.
Nagyszerűen játszott a Rockets sztárja, pontjai mellett 8 gólpasszt is kiosztott, de az egész csapat remekelt. Rögtön az első negyedben 25 pontot (42–17) vertek a Kingsre, gyakorlatilag ekkor eldöntötték a meccset. Dwight Howard dupla duplával (20 pont, 11 lepattanó) szomorította a hazai nézőket, de a nagy duón kívül is négyen jutottak el legalább 10 pontig.

DeMarcus Cousins negatív hősnek bizonyult. A Kings nagy hármasa nagyon nem működött ma, Rudy Gay jó dobásai mellett Cousinst és Thomast simán kivették a játékból a Houston játékosai, mástól pedig nem nagyon lehet várni pontesőt. Cousins védőoldalon sem remekelt, ráadásul nem is játszott túl sokat: a harmadik negyed elején reklamálásért megkapta a második technikaiját, és mehetett zuhanyozni.

Nagy ijedelem, kis sérülés. Az első negyedben egy pillanatra megfagyott a levegő az NBA leghangosabb csarnokában, miután egy ártalmatlan szituációban Cousins és Howard térdei ütköztek egymással. Cousins fájdalmas arccal bicegett, Howard pedig a földön maradt, és be kellett kísérni az öltözőbe. Szerencsére az eset után mindketten vissza tudtak térni.

A Kings legjobb dobói: Gay 25/6, Cousins 16, McLemore 15/3.
A Rockets legjobb dobói: Harden 43/18, Howard 20, Hamilton 12/6.

NBA
ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers–Toronto Raptors 93–99
Indiana Pacers–Los Angeles Lakers 118–98
Washington Wizards–Orlando Magic 115–106
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 103–107
Denver Nuggets–Portland Trail Blazers 95–100
Phoenix Suns–Minnesota Timberwolves 101–110
Sacramento Kings–Houston Rockets 103–129

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik