Jayson Tatum Larry Bird csúcsát megdöntve vezette győzelemre a Bostont

Vágólapra másolva!
2021.04.10. 10:26
null
Jason Tatum pályafutása messze legjobb mérkőzését játszotta (Fotó: Getty Images)
Elképesztő pontpárbajt hozott Zach LaVine és Trae Young csatája, a tartalékos Milwaukee a Charlotte-tól, a Sixers a 37 pontos Zion Williamson által húzott Pelicanstől kapott ki, Bradley Beal süllyesztette el a Warriorst, míg a Denvernek a szerencsére is szüksége volt.


Orlando Magic–Indiana Pacers 106–111

Volt tartása az Orlandónak. Annak ellenére, hogy a 2. negyedben 15 pontos hátrányba került a Magic, és hogy innentől kezdve végig csak üldözni tudták az ellenfelüket, nem adta fel a küzdelmet a főleg fiatal játékosokra épülő Magic. A vezér ezúttal is a veterán Terrence Ross (24 pont) volt náluk, aki 10 pontot jegyzett a 4. negyedben, és az ő jó játékaira építve 54 másodperccel a vége előtt fel tudtak jönni -4-ig. Ezt követően még a jó védekezés is összejött, de Ross elhibázta a kétpontos kísérletét 19 másodperccel a vége előtt, utána pedig a büntetővonalról lezárta a meccset a Pacers. A fiatalok közül Mo Bamba (14 pont, 6 lepattanó, 3 blokk) ismét jól szállt be a kispadról, sikerült is túlragyognia Wendell Carter Jr. (8 pont, 9 lepattanó) teljesítményét, míg a játékszervezésért leginkább Chuma Okeke (8 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) és Cole Anthony (8 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) felelt. A Magicnek leginkább jobb triplázásra lett volna szüksége (6/24), főleg ebben maradtak el a 11/33 hármassal operáló Pacerstől, de ezen a közeli jövőben Gary Harris (8 pont, 2/10 mezőnyből) is segíthet akár, aki közel két hónap kihagyás után léphetett pályára, és egyben bemutatkozhatott új csapatában.

Aaron Holiday ismét villogott. Azt követően, hogy legutóbb 22 pontjával vezette győzelemre a Pacerst, ismét Aaron Holiday lett a csapata legeredményesebb játékosa, ezúttal 6/10 triplára építve szórt be 20 pontot. Mellette szintén a kispadról beszálló Doug McDermott (19 pont, 6 lepattanó) szállította leginkább a pontokat, és szükség is volt arra, hogy 8/13 dobását elsüllyessze, mert a szokásos pontfelelősök nem találták a dobásaikat. Domantas Sabonis (16 pont, 15 lepattanó, 6 gólpassz) és Malcolm Brogdon (11 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) is kisebb sérülésből tért vissza, mellettük Caris LeVert (11 pont, 7 lepattanó) is gyengébb napot fogott ki, és ez a trió közös erővel 7/38-as dobásmutatót hozott össze, viszont ez végül belefért, mivel a többiek 57,4%-kal céloztak. Felállt védelem ellen a Pacers sem támadott jobban, a gyorsindításokból viszont némi előnyt csiszoltak, 14–5–re múlták felül ebben az ellenfelüket, és végül be tudták húzni a találkozót.

A Magic legjobb dobói: Ross 24/6, Bamba 14/6, Ennis 14/3
A Pacers legjobb dobói: A. Holiday 20/18, McDermott 19/3, Sabonis 16/3

Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 145–136 – hosszabbítás után

Jayson Tatum megőrülése is kellett a Celticsnek. Már az 1. negyed során 15 pontos hátrányba került a Boston, és a 3. negyed második feléig ebből nem is tudtak érdemben faragni. 80-91 után rázta meg magát a hazai csapat, ezt követően egy 38-16-os periódussal 11 pontos előnyt csinált a Celtics a hátrányából. Szűk 3 perccel a vége előtt is 122–111-re vezettek, de D'Angelo Russell ezt követően 11 pontot szórt és adott egy gólpasszt, így 9,7 másodperccel a vége előtt kiegyenlített. A győztesnek szánt dobást Jayson Tatum hibázta el, de a hosszabbításban már nem adott esélyt a Celtics. Tatum pályafutása messze legjobbját hozta, 16/25 jó dobással, valamint 15/16 bedobott büntetővel 53 pontot szerzett, amivel egyrészt messze felülmúlta a korábbi karriercsúcsát (41 pont), másrészt 23 éves korával ő lett csapata történetének a legfiatalabb játékosa, aki eljutott legalább 50 pontig, eddig Larry Bird nevéhez fűződött ez a csapatrekord, neki 26 évesen jött össze az első 50-es. A 4. negyedben és a hosszabbításban 18 egységet szerzett, és emellett 10 lepattanóra és 4 gólpasszra is futotta az erejéből a meccs során. Mellette így is szükség volt Jaylen Brown (26 pont, 5 lepattanó) és Marcus Smart (24 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz) jó játékára, ahogyan arra is, hogy Kemba Walker (17 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) nagy munkát végezzen a mezőnyben, így végül ki tudták harcolni a győzelmet.

Ismét 140 pont fölött kapott a Timberwolves. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy kézben tartják ezt a mérkőzést a vendégek, a hajrában mégis D'Angelo Russell megőrülésére volt szükségük ahhoz, hogy legalább a hosszabbításig eljussanak. Támadásban jól is mentek a dolgaik, a kispadról beszálló irányító 10/18 jó dobással szórt be 26 pontot, ami mellett kiosztott 8 gólpasszt is, míg Karl-Anthony Towns (30 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz), valamint Anthony Edwards (24 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) személyében akadt két megbízható opció a kezdőben is, akiket nehezen tudott lassítani a Celtics, és ennek eredményeként 49%-kal dobtak mezőnyből, illetve a 30 kiharcolt büntetőjükből is 27-et a helyére küldtek. A problémát nem a támadás jelentette, hanem a védekezés, ahol nemcsak Tatum okozott nekik gondot, hanem a többi ellenfél is, a Celtics játékosai 54%-kal dobtak velük szemben, 45,2%-kal bebombáztak 19 triplát, és kiharcoltak 34 büntetőt, amiből 32-t pontra is váltottak. A Timberwolves legutóbb a Pacers ellen kapott 141 pontot 48 perc alatt, most a Celtics ellen 145-öt egy hosszabbításos találkozón, és végül egyik alkalommal sem tudták túldobni ellenfelüket, hiába álltak ehhez közel mindkétszer. Legközelebb a Bulls ellen próbálkozhatnak.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 53/18, Brown 26/12, Smart 24/12
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 30/12, Russell 26/9, Edwards 24/6

New York Knicks–Memphis Grizzlies 133–129 – hosszabbítás után

Hosszabbításban nyert a Knicks. A hazaiak sokáig nem játszottak jó meccset, szinte végig hátrányban voltak és csak üldözték ellenfelüket, 15 ponttal is égtek már, sőt, még bő öt perccel a vége előtt is 12 egység volt a lemaradásuk. Itt azonban felszívták magukat és a Randle-Burks-Barrett trió vezérletével összeraktak egy nagy rohamot, amellyel 37 másodperccel az órán kiegyenlítettek – sőt, itt volt dobásuk a vezetés átvételéhez is és bár az kimaradt, de végül nyolc másodpercnél Barrett még egyszer betalált, amely után következhetett a hosszabbítás. A „nagy megmenekülés” után aztán a ráadást már parádésan kezdték, itt végül Burks egymaga kilenc pontot szórt be és bár Randle kihagyott két büntetőt, de az utolsó öt másodperc „faultcsatájából” ők jöttek ki jobban, megőrizték az addig kiépített párpontos előnyüket. A három említett játékos mellett Quickley (20 pont, 4/6 tripla) és Rose (19 pont, 2 blokk) is sokat tett hozzá a padról, most megvolt a kellő tűzerejük támadásban és végre képesek voltak megnyerni egy szoros végjátékot is – nagyon kellett már nekik ez a siker. úgyhogy tartják magukat a keleti nyolcadik helyen.

Megszakadt a Memphis szériája. Remek formában, győzelmi sorozattal érkezett meg erre a mérkőzésre a Grizzlies és a vendégek sokáig itt is érvényesíteni tudták az akaratukat: Ja Morant (26 pont, 4/5 tripla), Dillon Brooks (23 pont 50%-kal) és Jonas Valanciunas (20 pont, 14 lepattanó, 3 blokk) vezetésével végig vezettek a 12 ponttal nyert első negyed után és kézben tartották a derbit. A záró etap végén azonban történt valami, kicsit talán el is fáradtak, de mindenképpen visszaestek, különösen védekezésben lassultak le, majd a végén elhibázták a győztesnek szánt dobást is – a hosszabbításban már ők voltak „alul”, így hiába irányították szinte végig ezt a meccset, kiengedték a kezeik közül. Morant annyit mondott, hogy a befejezéssel többször is voltak már gondjaik, ezen dolgozniuk kell, mindenesetre a hatékony támadójáték most önmagában nem lett elég – így is nyolcadikak Nyugaton, innen folytathatják a Pacers ellen.

A Knicks legjobb dobói: Barrett 20/6, Quickley 20/12, Rose 19, Burks 19/9
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 26/12, Brooks 23/9, Valanciunas 20/3

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 120–108

Döbbenetes Young–LaVine csata. Két elképesztő egyéni teljesítményt is hozott a mérkőzés, az Atlanta és a Chicago vezére is megállíthatatlannak bizonyult ezen az estén. Eleinte úgy tűnt, hogy Zach LaVine lehet a befutó, ugyanis a Chicago All-Starja a második negyedben sorozatban 25 (!) pontot termelt és a nagyszünetben már 39-nél (!) járt, amellyel megdöntötte a vonatkozó idei NBA-rekordot – a fordulás után azonban „visszaesett”, a csapata pedig hátrányba került, így végül Trae Young örülhetett. LaVine a meccset így egy 50 pontos karriercsúccsal zárta, 18/31 mezőnykísérlete, közte 7/12 triplája a gyűrűbe vágódott, de Young próbálta tartani a lépést a túloldalon: az Atlanta fiatalja 42 pontig jutott 15/25 jó dobással, 11/14 büntetővel (és csak egy bedobott triplával), 8 lepattanóval, valamint 9 gólpasszal – parádéztak mindketten, azt csináltak a védőkkel, amit csak akartak. Mellettük másik is kitettek magukért, de a Bullsnál csak Nik Vucsevics (25 pont, 10 lepattanó) nőtt fel LaVine mellé, míg a Hawksnál a visszatérő Clint Capela (22 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és Danilo Gallinari (20 pont, 4/8 tripla) is remekelt – a két klasszis óriási csatájából a jobb „fegyverhordozókkal” bíró Young jött ki jobban.

A második félidő az Atlantáé volt. A nagyszünetig a félelmetes formában lévő LaVine és a Chicago akarata érvényesült, két negyed után 13 ponttal vezettek a vendégek, ám a fordulás után felkeményítette a védekezését a Hawks és a harmadik játékrészben megfordította a derbit: 33–18-ra húzták be ezt a hazaiak, ott teljesen megfogták a Chicagót. A záró etapban még próbált válaszolni a Bulls, még hat perccel a vége előtt is Vucsevicsék vezettek, ám itt egy 17–2-es (!) rohamot intézett az Atlanta jó négy perc alatt, ebből Capela egymaga nyolc pontot vállalt, míg a Chicago teljességgel megállt – ez az ütés eldöntötte a küzdelmet, a hátralévő rövid időben nem tudtak már válaszolni a vendégek. Az Atlanta oldalán mindenki elégedett volt a védekezéssel, támadásban pedig a játékhívással, a döntéshozatallal a második félidőt tekintve, összességében egy színvonalas, izgalmas meccset nyertek meg, ezzel továbbra is holtversenyes negyedikek Keleten.

A Hawks legjobb dobói: Young 42/3, Capela 22, Gallinari 20/12
A Bulls legjobb dobói: LaVine 50/21, Vucsevics 25/9, White 11/3

New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 101–94

Williamson-extrával hozta a bravúrt a New Orleans. Ezen az estén már Brandon Ingram is visszatérhetett a Pelsnél, de a kulcsfaktor mégis Zion Williamson volt, aki ízekre szedte a Sixerst: az 1/1-es erőcsatár 37 pontig, 15 lepattanóig és 8 gólpasszig jutott, a játék minden elemében dominálni tudott Embiidék ellen. Az első félidő kétpontos hátránya után a harmadik negyedben levédekezték és 18 ponton tartották ellenfelüket, ott átvették a vezetést, majd jött a negyedik játékrész, ahol Williamson egymaga 14 pontot szórt és vezetésével nagyon hamar kétszámjegyű előnybe kerültek – a sikerüket a harmadik negyedben alapozták meg, de itt tették fel a pontot az i-re. Ingram egyelőre nem sokat tett hozzá (5/21-et dobott mezőnyből), Lonzo Ball pedig megint nem játszhatott, de így is nagyon értékes bravúrgyőzelemmel törték meg a mostanában látott gyenge formájukat – náluk továbbra is a stabilitás a kérdés, a potenciál megvan bennük, közel is vannak a playinhez, csak huzamosabb ideig kellene jól játszani...

A ritka gyenge Embiid-meccsek egyike. Nem sokszor érhette kritika ebben a szezonban a Sixers MVP-jelöltjét, ezen az estén viszont talán idei leggyengébb játékát nyújtotta: 14 pontot kapart össze 5/16 dobásból, most nem tudott annyi büntetőt kiharcolt, nem talált be kintről, nem tudta megpasszolni a társakat, a kilenc lepattanó pedig szép, de mindezt nem ellensúlyozza. Ráadásul most a többiek sem húzták ki a bajból, csak a 23 pontos Tobias Harrisben és a padról 4/8 triplával beszálló Furkan Korkmazban volt tűzerő, a többiek eléggé elvesztek, ha a pontszerzésről volt szó – így csapatszinten meglehetősen gyengén dobtak, a lepattanózást is elvesztették, 20 gólpasszukra pedig 19 eladott labda jutott. Próbáltak keményen védekezni, ezt összességében meg is csinálták, de annyira hadilábon álltak a támadójátékkal, hogy az elrontott harmadik negyedet már nem tudták kijavítani – nem jött jól nekik ez a vereség, most egy meccsel leszorultak a Brookyln mögé.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 37, Ingram 17/6, Hayes 12
A 76ers legjobb dobói: Harris 23/6, Embiid 14, Korkmaz 12/12

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 119–127

Elengedte a Bucks. A legutóbbi két vereség után, a back-to-back második felén ezúttal nemcsak Giannis Antetokounmpót, hanem Khris Middletont, Jrue Holidayt, Brook Lopezt és Donte DiVincenzót, tehát a komplett kezdőötöst kiültette Mike Budenholzer, így gyakorlatilag elengedte ezt a mérkőzést a hazai csapat. A második sor azért próbálkozott, Jordan Nwora például 24 pontos karriercsúccsal próbálta kihasználni a lehetőséget, de csapatként nem volt reális esélyük, az első negyed közepétől végig hátrányban voltak, a Charlotte egyértelműen jobbnak bizonyult náluk – a 38–27-re nyert utolsó játékrésszel kicsit kozmetikáztak az eredményen, de összességében nem nagyon remélhettek mást, mint vereséget.

Remek formában van a Charlotte. Ebben a győzelemben nyilván erősen benne van a Bucks „sorcseréje”, de így is három meccsel van már 50% felett a Hornets, ami utoljára több mint négy éve fordult elő a társasággal – 4–2-vel hozták le ezt a nehéz idegenbeli túrát és tartják magukat a keleti 4-5. helyen, minden dicséretet megérdemelnek. Pedig náluk sincs Ball, Hayward és Monk, ők is messze vannak a 100%-os állapottól, de ezúttal a kezdőöötös minden tagja legalább 18 pontot dobott, úgyhogy rendkívül olajozottan működött a gépezet – 19 hármast küldtek a gyűrűbe csapatként és szétosztottak 35 gólpasszt, élvezték a játékot. A győzelmük összességében nem forgott veszélyben, vezettek már 21 ponttal is és végig kézben tartották az eseményeket, úgyhogy jó szájízzel térhetnek haza és készülhetnek az Atlanta elleni ki-ki meccsre, ami a tabella alapján jelenleg rangadónak számít.

A Bucks legjobb dobói: Nwora 24/12, Teague 19/3, Forbes 18/12
A Hornets legjobb dobói: Bridges 26/12, Graham 20/18, Rozier 20/9

Denver Nuggets–San Antonio Spurs 121–119

Megint Denver, de most szorosabban. A felek két napja ugyanitt találkoztak és akkor összességében egyértelmű győzelmet aratott a Nuggets, az első negyed pedig most is ezt ígérte, hiszen 36–26-ra nyerték a hazaiak. A nagyszünetben is vezettek 11 ponttal és utána is úgy tűnt, hogy kézben tartják a dolgokat, ha nem is tudtak meglépni, de menedzselték az előnyt: voltak 18 pontos fórban és a záró etapot is 13 egységnyi előnnyel kezdhették meg. A biztosnak és kényelmesnek tűnő győzelem azonban kis híján elillant a meccs végén, ugyanis a negyedik negyedben túlságosan hátradőlt Michael Malone legénysége, szépen leadta az addig őrizgetett előnyét, az utolsó percben egyetlen labdára engedte vissza a Spurst, majd csak a szerencsének köszönhette, hogy végül nem kapott ki. Tíz másodpercnél ugyanis Michael Porter Jr. elrontott egy büntetőt, maradt a közte kettő, a San Antonio pedig nem kért időt, hanem elindult a gyűrűig – ott előbb Keldon Johnson hagyta ki a dobását, a támadópattanóját Dejounte Murray is mellédobta, majd a harmadik próbálkozást DeMar DeRozan is elrontotta. Malone azt mondta erről, hogy az idő iszonyatosan lassan haladt ezekben a másodpercekben, de végül mindhárom dobást megúszták és megmenekültek – egyébként kényelmes győzelem lehetett volna ez, de így elég „Ijesztő” lett a vége...

Nekik nyolc. Zsinórban nyolcadik sikerét könyvelhette el a Nuggets, amelynél Nikola Jokics (26 pont, 13 lepattanó, 14 gólpassz) újabb tripla-duplával húzta csapatát, de Michael Porter Jr. (22 pont, 10 lepattanó) és Monte Morris (21 pont, 5/5 tripla) is remekelt – Jamal Murray most sem játszott, de így is bombaformában haladnak előre. A Spurs viszont nem tudott fordítani a negatív szériáján, hiába Derrick White (25 pont, 9/16 mezőnyből) és DeMar DeRozan (24 pont, 12 gólpassz) jó teljesítménye – a texasiak sorozatban ötödször kaptak ki és a playin-helyükre is nagyon oda kell már figyelniük.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 26/6, Porter Jr. 22/6, Morris 21/15
A Spurs legjobb dobói: White 25/9, DeRozan 24, Johnson 15/3, Gay 15/9

Golden State Warriors–Washington Wizards 107–110

Bradley Beal döntött. Sajgó háttal nem játszott túl jól ezen a mérkőzésen Bradley Beal, sem a dobásai nem ültek igazán, sem a csapatot nem tudta mozgatni, de a végén mégis ő döntött a Washington javára. Russell Westbrook (19 pont, 14 lepattanó, 14 gólpassz) irányításával a meccs nagyobb részében a fővárosiak vezettek, de azért elég szorosan alakult a találkozó, az utolsó percben pedig Steph Curry pontjaival meg is fordította az állást a GSW. Ekkor jött el Beal ideje, aki hat másodpercnél bebombázott egy triplát faulttal együtt, amellyel visszavette a vezetést csapatának, majd Deni Avdija labdaszerzéséből szintén ő harcolt ki két büntetőt, amelyeket be is dobott – hat másodperc alatt hat pont mínusz háromról, a győzelem pedig a zsebben. Beal annyit mondott erről, hogy az egész második félidőben duplázta őt a Warriors, de az ilyen clutch pillanatok rengeteget jelentenek neki, úgyhogy megvolt az önbizalma – most konkrétan ő szállította a sikert csapatának.

Rosszul alszanak ma a Golden State-nél. Legalábbis Steve Kerr vezetőedző ezt mondta a meccs után, mert szerinte ha pár másodperc van hátra és három ponttal vezet egy csapat, akkor azt meg kell oldani – oké, Beal dobott egy extrát, de nekik is volt még egy lövésük, amelyből dobásig sem jutottak el. Steph Curry megint hozta magát (32 pont, 5 gólpassz), Kelly Oubre Jr. (23 pont, 4/8 tripla) is felnőtt a feladathoz, de hiába harcoltak végig, hiába vették át a vezetést a hajrában, egy-két kulcsfontosságú hiba miatt fájó hazai pofonba néztek bele és nem tudták utolérni a Spurst, ellenben a Pelicans közelített hozzájuk.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/15, Oubre Jr. 23/12, Wiseman 18
A Wizards legjobb dobói: Hachimura 22/3, Beal 20/3, Lopez 20

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 126–109

Magára ijesztett, aztán javított a Clippers. Kötelező volt a győzelem a hazai csapat számára mág úgy is, hogy a nem 100%-os Paul George pihenőt kapott erre az estére, Patrick Beverley pedig hetekre kidőlt, de az első negyedet talán kicsit túl könnyedén vette a gárda és rá kellett jönni, hogy a Houston nem viccel: 36–26-ra a vendégek nyerték a játékrészt, javulni kellett a Los Angelesnek. A kisebb ijedtség aztán hatott és a második negyedben mindent kitett a pályára Tyronn Lue alakulata: a negyedet 41–10-re (!) nyerte meg, 15/21-et dobott mezőnyből, míg a Houstont a 2/2-es rajt után 1/15-ön tartotta. Ezzel a „tarolással” aztán megnyugtatta magát a Clippers és a második félidőben már nem voltak különösebb izgalmak, Kawhi Leonard (31 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és a remek formában lévő Reggie Jackson (26 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 6/9 tripla) vezetésével hozták a kötelezőt, így már csak másfél meccsre vannak a ligamásodik Phoenixtől. A Rockets a remek kezdés után komolyabb veszélyt már nem tudott jelenteni John Wall nélkül, főleg védekezésben nem igazán volt válaszuk ellenfelükre, úgyhogy hiába Christian Wood 23 pontja, vagy Kevin Porter Jr. 14 pontos, 13 gólpasszos dupla-duplája, ezekkel a részsikerekkel kellett beérniük.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 31/9, Jackson 26/18, Batum 17/6
A Rockets legjobb dobói: Wood 23/3, Tate 18/3, Brown 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Orlando Magic–Indiana Pacers 106–111
Boston Celtics–Minnesota Timberwolves 145–136 – hosszabbítás után
New York Knicks–Memphis Grizzlies 133–129 – h. u.
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 120–108
New Orleans Pelicans–Philadelphia 76ers 101–94
Denver Nuggets–San Antonio Spurs 121–119
Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 119–127
Golden State Warriors–Washington Wizards 107–110
Los Angeles Clippers–Houston Rockets 126–109

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik