Dallasi kiütés, Westbrook tripla duplája, Holiday-parádé

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)/NSOADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)/NSO
Vágólapra másolva!
2015.03.14. 09:17
null
Justin Holiday (jobbra) eddigi legjobb NBA-mérkőzését játszotta (Fotó: Reuters)
Dirk Nowitzkiék harminc pontot vertek a Clippersre, Russell Westbrook pedig újabb tripla duplát gyártva vezette győzelemre a Thundert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján. Az exszolnoki Justin Holiday parádés karriercsúcsa ellenére a tartalékos Warriors kikapott a Denver otthonában, DeMarcus Cousins elképesztő estéje sem ért győzelmet Philadelphiában a Kingsnek, nem adott esélyt a Portland, hozta a kötelezőt a Hawks. A Toronto öt éve tartó rossz szériát szakított meg, a Charlotte elkapta a Bullst, Evan Turner pedig egymaga fordított az Orlando ellen – íme, a részletek!

 

 

Charlotte Hornets–Chicago Bulls 101–91

Másfél negyed után megfordult a meccs. Nehéztüzérei segítségével 16 ponttal nyerte az első negyedet a Chicago, a második játékrészben volt az már 19 is – azonban a nagyszünet után végleg átvette az irányítást a Hornets. A harmadik negyedben mindössze tíz pontot engedtek a vendégeknek, egy 23–5-ös rohammal indítottak és átvették a vezetést – innentől az történt a pályán, amit ők akartak és könnyedén húzták be a győzelmet.

Hamar elfogyott a kakaó a Bullsból. Az első negyedben 7/8 (!) triplát süllyesztett el a Chicago, a harmadikban viszont már 0/7-tel kezdtek és bár összességében így is jó adat jött ki, a második félidőben gyakorlatilag nem maradt érdemi támadófegyverük. A Gasol, Mirotic duó nem tudta átvenni ezeket a dobásokat és nem tudták hátukra venni a vendégcsapatot, eközben a hazaiaknál a nyolc érdemben pályára lépő mindegyike elérte a nyolc pontot és csak Stephenson maradt tíz alatt. Érdekes, hogy Jefferson nélkül is uralkodott a palánk alatt a Charlotte, Biyombo dupla duplázott, a lepattanózást pedig 55–36-ra tudta hozni Steve Clifford gárdája.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 20/3, Mo Williams 18/6, Kidd-Gilchrist 13
A Bulls legjobb dobói: Brooks 24/9, Gasol 18/3, Snell 17/15

Philadelphia 76ers–Sacramento Kings 114–107

Cousins őrült estéje is kevés volt. A Kings centere tarthatatlannak bizonyult a palánk alatt, 39 pontjával beállította szezoncsúcsát (12/24 mezőnyből, 15/20 büntető), emellé pedig lekapott 24 lepattanót (karriercsúcs) – az idény egyik legnagyobb egyéni teljesítménye azonban nem ért győzelmet. A Sacramento védekezése a Sixers ellen sem tudta megőrizni az előnyt, a második félidőben azt csináltak a hazaiak, amit akartak – amíg hátul ennyire lyukas a Kings, csinálhat bármit Cousins vagy éppen a 24-et szóró Gay, a siker elkerüli őket.

A nagyszünet után bekeményített a Philly. Bár az első negyedben még jobban állt a hazai csapat, a másodikban kerek húszat vert rájuk a Sacramento és úgy tűnt, sima lesz a mérkőzés. A nagyszünet után még 18 ponttal vezettek a vendégek, a Sixers védekezése azonban elkezdett működni, miközben Ish Smith (10 pont, 9 gólpassz, nagyrészt a második félidőben), Covington és Noel vezérletével egy 33–9-es etapot futottak. A negyedik negyedet is egy 8–2-es rohanással nyitotta a Philly, a vérzést nem tudta elállítani a Kings, az utolsó szót pedig Noel mondta ki egy alley-ooppal a végén.

A 76ers legjobb dobói: Covington 24/12, Noel 16, Grant 13
A Kings legjobb dobói: Cousins 39, Gay 24/3, Williams 15/6

Boston Celtics–Orlando Magic 95–88

Turner megfordította. Az első félidőben csupán hat pontot szerzett a hazaiak mindenese, vezetett is a Magic 13-mal a harmadik negyed elején – innentől azonban nem volt rá ellenszer. Turner a harmadik negyedben nyolc pontot szórt, a negyedikben pedig egymaga 16-ot – a gárda 12–2-es futásából kilencet vállalt és megfordította a meccset. Végül 30 pontos szezoncsúccsal zárt, így Thomas nélkül is hozta a hazai mérkőzését a Boston.

Nagyon hiányoztak a büntetők. A 20 pontos, 9 gólpasszos Elfrid Payton vezérletével jól játszott az Orlando az első félidőben, de később sem volt komoly problémájuk a büntetőzést leszámítva. A harmadik negyedben 5/14-gyel, összességében 14/28-cal zártak a vonalról és bár a Boston sem remekelt innen, ők Turner révén jóval hatékonyabban támadtak a hajrában. Meg kell említenünk hazai oldalon még Phil Presseyt, aki tíz pontja mellett kiosztott tíz gólpasszt és remekül mozgatta a Celticset, emellett pedig védekezésben is vezére volt az együttesnek.

A Celtics legjobb dobói: Turner 30/3, Olynyk 13/9, Pressey 10, Bradley 10/6
A Magic legjobb dobói: Payton 20/6, Vucsevics 16, Harris 16/6

Toronto Raptors–Miami Heat 102–92

Megtört a rossz sorozat. A Raptors 2010 januárja óta, 16 meccs elteltével tudta megverni a Miamit, de ezúttal gond nélkül. Kyle Lowry kezdi visszanyerni formáját, 19 pontja és 8 gólpassza mellett 7 labdát lopott el, mellette DeRozan büntetőkből hozta a pontokat és összességében is jól járatta a labdát a Toronto. Bár mezőnyből nem dolgoztak túl hatékonyan, ezt bőven pótolták a vonalról és a triplákból, így folyamatosan növelték az előnyüket és simán hozták a mérkőzést.

Az eladott labdák nem fértek bele. Jelentősen megkönnyítette a Raptors dolgát a Heat 21 eladott labdája, melyekből Erik Spoelstra szerint minimum tíz ki nem kényszerített hiba volt. A sokat betörő Wade, Dragic pároson kívül más nem tudott fellépni pontszerzésben, így a vezérletükkel hiába nyert 52–34-re a Miami a festékből, egy pillanatig sem volt reális esélyük a győzelemre – egyre távolabb kerülnek a playofftól, ráadásul hétfőn a Clevelandet fogadják...

A Raptors legjobb dobói: Lowry 19/15, DeRozan 18, Williams 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 25/3, Dragic 18, Beasley 11/3

Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 113–99

Westbrook a változatosság kedvéért tripla duplázott. A Thunder energiabombája az utóbbi nyolc mérkőzésen hatodszor jutott el legalább tíz-tíz pontig, lepattanóig és gólpasszig, igaz, kis híján eladott labdából is meglett ez a szám, végül megállt nyolcnál. A második negyedben 1/8-as mezőnymutatóval zárt, az az egy a félidőt lezáró félpályás tripla volt – de a negyedik negyedben egymaga berámolt 15 egységet és győzelemre vezette csapatát. Ebben fontos szerepe volt a remeklő (23 pont, 15 pattanó) Kanternek is, akivel nem tudtak mit kezdeni a Wolves belső emberei.

Rubio megint megsérült. A Wolves az első negyedtől kezdve végig szűk hátrányban játszott, aztán a negyedik negyedben Westbrook rohanása eldöntötte a mérkőzést – egyébként 23-mal vállaltak több dobást a hazaiak, jóval nagyobb csapásszámmal dolgoztak. Ennél is nagyobb gond a Minnesota számára, hogy Rubio bokája megsérült a harmadik negyedben és bár ekkor még pályán maradt, később elhagyta a parkettet és nem tért vissza – ugyan ennek a szezonnak már mindegy, ha ennyit sérült az irányító, az ígéretes csapat ellenére sem fest túl jól a Minny jövője.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/9, Kanter 23, Morrow 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 21, Wiggins 19, Hamilton 17

Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 129–99

Kivégzés Dallas-módra. A harmadik negyed végén hatalmasat robbantott az addig csak minimális előnyt birtokló vendéglátó, a gálázó cseréknek köszönhetően bő hat perc leforgása alatt eldöntötte a mérkőzést a Dallas és egészen 32 pontig duzzasztotta fórját ellenfelével szemben. Mindenre magyarázatot ad, hogy a Villanueva (8/15 mezőnyből), Harris (5/8), Barea (6/7) hármas összesen 49 pontot szerzett, mely felülmúlja a Clippers három legjobb dobójának ponttermését. A kezdőben Rondót leszámítva mindenki 50 százalék feletti pontossággal zárt, viszont a döbbenetes különbséget az eredményezte a felek között, hogy mezőnyből 60 százalékkal, a triplavonalon túlról 57-tel dobott a Mavs.

Hol a védekezés? Griffin és Crawford hiánya ellenére nem csuklott össze a vendégek támadójátéka. A találkozót karrierje első hárompontosával nyitó Jordan (7/9 mezőnyből, 18 lepattanó) meggyőző benyomást tett a támadó oldalon, Paul sok dobást ugyan nem vállalt, viszont kiosztott 7 gólpasszt és jegyzett 5 szerzett labdát. A második negyedben beszedett hátránya ellenére meccsben tartotta magát a Clippers, ahogy azonban érkezett a harmadik játékrész vége, úgy estek szét Jordanék és távolodott percről percre a Dallas. Érthetetlen összeomlást mutatott be a vendég együttes, pedig 50 százalékos mezőnymutatójuk többre predesztinálta Paulékat. Bár ha egy csapat hagyja ellenfelét 60 százalékos hatékonysággal dobni, akkor aligha érdemel sikert.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 22/15, Villanueva 19/9, Harris és Barea 15/6-15/6
A Clippers legjobb dobói: Redick 17/6, Jordan 16/3, Barnes 14/9

Denver Nuggets–Golden State Warriors 114–103

Meggyőző dupla. Kis túlzással a hazaiak kezdője lerendezte a mérkőzést, ugyanis Gallinariék 95 pontot szállítottak, meggyőző hatékonysággal. A találkozó azonban nem volt ilyen egyszerű, ugyanis a Golden State cseréi nem adták könnyen a sikert. A negyedik negyed elején hátrányba került a Nuggets, de a záró játékrészben 11 pontot, közte két fontos triplát dobó Foye vezetésével 25–7-es rohanással fejezték be az összecsapást a hazaiak és győztek. A Hawks felett aratott siker után egy héten belül újabb nagy skalpot gyűjtött be a Nuggets, igaz, a nyugati alakulat messze állt attól, hogy legerősebb összeállításában játsszon.

Közel állt a sikerhez a B-csapat. Curry, Thompson, Bogut, és Iguodala nélkül állt ki a Warriors, mely korántsem játszott alárendelt szerepet. Az exszolnoki Justin Holiday parádézott támadásban (9/16 mezőnyből, 5/7 hárompontos) és természetesen karriercsúccsal zárt, mint a Warriors legeredményesebb játékosa. Curry hiányában Barbosa és Livingston vette magára az előkészítő szerepét, előbbi 9, utóbbi 8 gólpasszt osztott ki, 39 mezőnykosárból 29-et előzött meg gólpassz a vendégeknél. Akkor dőlt el, hogy a Warriors nem nyerheti meg a mérkőzést, amikor más fokozatba kapcsoltak a hazaiak, elmaradtak a pontok vendég részről, nem sikerült a találkozó végéig vinni az 41 percig tartó lendületet.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 24/3, Faried 24, Foye 20/12
A Warriors legjobb dobói: Holiday 24/15, McAdoo 16, Barbosa 14/9

Phoenix Suns–Atlanta Hawks 87–96

A jókor érkező hárompontosok. Korvernek továbbra is jól megy a Suns ellen, mivel az utóbbi időben ellenük 62 százalékkal triplázó játékos ma tovább javította ezt a mutatót, 3/4 hárompontossal zárt, két fontos külső dobást is értékesített a találkozó végjátékában. Nála is fontosabb szerepet játszott a Hawks sikerében Horford (10/18 mezőnyből, 3/6 tripla, 9 lepattanó, 3-3 gólpassz, szerzett labda, blokk), aki nem csak az ellenfeleket, de a statisztikusokat is megdolgoztatta. A mérkőzés első három negyedében kintről gyengén dobó vendégek azzal döntötték el a mérkőzést, hogy védekezésben magasabb fokozatra váltottak és utolsó hat triplakísérletükből ötöt a helyére küldtek. Az Atlanta vigyázott a játékszerre, ugyanis csak 11 eladott labdát vétett, továbbá a gyorsindításaiból összesen 22 pontot szerzett, s győzelmével javítani tudott a legutóbbi három mérkőzésből beszedett két vereség után.

Kár az utolsó játékrészért. A hazaiak kezdőire kemény feladat hárult, ugyanis sok támogatás nem érkezett a padról, a cserék 15 pontot tettek csupán a közösbe. A Morris ikrek és Bledsoe nagyon ponterősen játszottak, hárman együtt 61 pontot írtak az eredményjelzőre. A két középső negyedet egyaránt megnyerte a Phoenix, viszont érthetetlen módon fogyott el a lendület és a pontosság a vendéglátók játékából a mérkőzés legfontosabb részére. A záró negyedben 5-ből 0-t dobott kintről a Suns, ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy 7 eladott labdát vétettek a hazaiak, melyekből 14 pontot szerzett a Hawks és behúzta az összecsapást.

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 22, Bledsoe 21/9, Marc. Morris 18/9
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/9, Korver 14/9, Horford 12

Portland Trail Blazers–Detroit Pistons 118–99

Hamar döntésre vitte a Portland. Az első negyedben 13 pontot hintő Lillard vezetésével nagyon bekezdett a Portland, több, mint tíz ponttal húztak el a hazaiak, amit tovább növeltek a második játékrész során, magabiztos előnyre tettek szert. Addig a pontig szinte teljesen alárendelt szerepet játszott a Pistons, mely már csak tartotta a húsz pont körüli differenciát a lefújásig. A hazai kezdőjátékosok megfelelő támogatást kaptak a cseréktől, Blake statisztikájába nem került egyéb, mint 7 gólpassz, a cserecenterek, Leonard (6/7, 2/3 tripla, 7 lepattanó) és Kaman (7/10, 6 lepattanó) pedig dupla dupla közeli teljesítményt tettek az asztalra.

Továbbra is elveszve. A találkozó első perceiben tartotta csak a lépést a vendég alakulat ellenfelével, innen azonban már csak lejmenetet láthattak a nézők a Pistonstól. Monroe ponterőssége és Drummond mély dupla-duplája (8/17, 17 lepattanó) sokat nem segített az együttesen, Jackson ugyan dupla duplát jegyzett (5/13, 10 gólpassz), viszont továbbra is keresi, s egyelőre úgy tűnik, hogy nem találja a jó dobóformáját. A Detroit úgy szenvedett nagy különbségű vereséget, hogy mindössze 6 eladott labdát jegyzett, s a közel száz dobott pont ellenére is hiányzott a gárdából az átütő erő, lendület. Sorozatban kilencedik alkalommal kapott ki a Pistons, mely csak egyetlen sikert tudott elkönyvelni utolsó 12 mérkőzéséből.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/15, Aldridge 22/3, Leonard és Afflalo 15/6-15/6
A Pistons legjobb dobói: Monroe 19, Drummond 16, Meeks 14/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–Chicago Bulls 101–91
Philadelphia 76ers–Sacramento Kings 114–107
Boston Celtics–Orlando Magic 95–88
Toronto Raptors–Miami Heat 102–92
Oklahoma City Thunder–Minnesota Timberwolves 113–99
Dallas Mavericks–Los Angeles Clippers 129–99
Denver Nuggets–Golden State Warriors 114–103
Phoenix Suns–Atlanta Hawks 87–96
Portland Trail Blazers–Detroit Pistons 118–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik