Boksz: „Ha legyőz, visszavonulok, és elmegyek az MMA-ba...” – Wilder

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.11.04. 08:02
null
Bermane Stiverne (balra) és Deontay Wilder (jobbra) (Fotó: Boxing Scene)
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban New Yorkban ismét a kötelek közé lép a Bronz bombázó, azaz Deontay Wilder (38–0–0, 37 KO–TKO). A nehézsúlyú amerikai bunyós hatodik alkalommal veselkedik neki, hogy megvédje a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki címét. Ellenfele a Las Vegasban élő, haiti születésű kanadai Bermane Stiverne (25–2–1, 21).

Ami a profi boksz nehézsúlyú kategóriájának felhozatalát illeti, a minőséget illetően nem vagyunk beljebb, mint háromnegyed éve. Sőt. Bár februárban a 31 éves Deontay Wilder jelezte Gerald Washington legyőzésével, hogy ő az egyik potenciális jelölt a királykategóriában a jövőt illetően, Anthony Joshua áprilisi győzelmével nyugdíjazta Vladimir Klicskót, mivel az ukrán nem vállalta a visszavágót.

Per pillanat Wilder és a 20 meccséből valamennyit KO-val vagy technikai KO-val megnyerő 28 esztendős brit Joshua uralja a súlycsoportot – mögöttük méla csend.

Wilder és a kanadai Bermane Stiverne már találkoztak egymással 2015. január 17-én, s Stiverne az egyetlen bokszoló, akit az amerikai nem tudott kiütni, csupán pontozással győzte le – ezzel Shannon Briggst követően 9 év után lett újra amerikai világbajnok a királykategóriában.

A két ökölvívó korábbi összecsapása

Szombaton (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) tehát visszavágóra állnak ki a felek, noha a forgatókönyvben nem így volt megírva. Wilder és Stiverne neve is szerepelt a New York-i Barclays Centerben esedékes gála programjában, de utóbbi ellenfele Dominic Breazeale lett volna; csakhogy Wilder eredeti kihívója, a kubai Luis Ortiz megbukott a doppingteszten – egészen pontosan magas vérnyomásra szedett gyógyszerét nem jelentette be –, ezért nem léphet ringbe. Kézenfekvő volt, hogy a WBC-nél kötelező kihívó pozícióban lévő Stiverne legyen az ellenfél, ám a kanadait képviselő mérkőzésszervező, Don King húzta-halasztotta a szerződés aláírását, hogy jobb feltételeket harcoljon ki védencének, a rossz nyelvek szerint magának...

Wilder csak úgy duzzad az önbizalomtól (Fotó: AFP)
Wilder csak úgy duzzad az önbizalomtól (Fotó: AFP)

Hosszú huzavona után aztán végelegessé vált a revans, így a 39 éves kihívó bizonyíthat, mert azt állította, első meccsüket valamilyen rejtélyes betegség miatt vesztette el, ami miatt az erőnléte teljesen leromlott.

Wilder ugyanakkor ezt ígéri: „Írják le nyugodtan, hozzák le szalagcímben, hogy ha Stiverne legyőz, visszavonulok. Akkor vége, nem kell velem többet foglalkozni, kiszállok. Komolyan mondom, inkább visszavonulok, és elmegyek az MMA-ba, vagy a fene tudja, mit csinálok. Ezt készpénznek vehetik.”

Amikor Bermane „B. Ware” Stiverne 2014-ben Chris Arreola ellen nyert, első haiti születésű ökölvívóként lett nehézsúlyú világbajnok. A szülei Miamibe költöztek, majd Montrealba, Stiverne meg Las Vegasba, hogy kiteljesedjen a karrierje. A vb-övről ezt tartja: „Nehézsúlyú bajnoknak lenni a mindent jelenti. Ő a dzsungel királya. A bajnokok bajnoka.”

Nagy kérdés, lesz-e még Stiverne a dzsungel királya vagy – ahogyan Wilder magát nevezi – az istenadta vadállati tehetség marad az állatok, pardon, a dzsungel uralkodója.

WBC, nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés, New York
vasárnap, 2.00:
Deontay Wilder–Bermane Stiverne

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik