A Nets sem okozott gondot a Sunsnak, ismét legyőzte a Miamit a Raptors

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.02.02. 10:17
null
Devin Booker parádézott, rangadót nyert a Suns (Fotó: Getty Images)
Javított a Milwaukee, Minnesotában kapott ki a Denver, B-kerettel győzött a Warriors – a hajnali NBA-események összefoglalója.

 

Detroit Pistons–New Orleans Pelicans 101–111

Kiharcolta a Pelicans. A back-to-back második felén, idegenben lépett pályára a New Orleans, ami sosem könnyű feladat, ráadásul a meccs elején hátrányba is került a társaság: a harmadik negyedben aztán 15 ponttal is égett már, igazából addig végig jobban játszott a Detroit. Azonban az utolsó másfél játékrészre talált egy extra fokozatot a vendég együttes és onnantól uralta a lepattanózást, szintet lépett védekezésben, ennek köszönhetően pedig 50–25-re (!) nyerte a hátralévő időszakot. Nyolc perccel a meccs vége előtt érte utol ellenfelét a társaság és került először előnybe az első negyed óta, a Pistons ebben az időszakban jó öt percig nem talált a gyűrűbe, a folytatásban pedig a New Orleans nagyszerű támadópattanózással és továbbra is rendkívül fizikális védekezéssel felőrölte a Detroitot. A végjátékban már nem forgott veszélyben a Pels sikere, amely sokat profitált abból, hogy végre visszatérhetett és friss lábakkal szállt be Brandon Ingram, aki 26 ponttal rögtön az együttes legjobbjaként tündökölt – négy vereség után nyertek újra és két meccs a hátrányuk a playinhelyekhez képest.

Grant visszatért. 24 kihagyott mérkőzés után léphetett újra pályára a Detroit alapvetően első opciónak számító játékosa, Jerami Grant, aki december 11-én, éppen a New Orleans ellen játszott utoljára – elsőre 29 perc alatt 17 pontot tett hozzá és a második negyedben volt egy időszak, amikor abszolút korábbi önmagát idézte és egymás után több támadást is kosárral fejezett be. Cade Cunningham azonban nem lehetett ott a parketten egy kisebb sérülés miatt és a negyedik negyedben nagyon kellett volna egy olyan playmaker, aki ki tud valamit hozni abból a nehéz helyzetből – ilyennel viszont nem rendelkeztek, így az utolsó másfél játékrész során egy alaposan szétszedett, esetleges támadójátékkal próbáltak meg győzni. Ez nem sikerült, eladtak 19 labdát, csak 25%-kal tripláztak és 16–6-ra elbukták a támadópattanózást, amely főleg a végén domborodott ki, úgyhogy a Cavs elleni bravúrt egy hazai vereség követte.

A Pistons legjobb dobói: Joseph 18/3, Grant 17/9, F. Jackson 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/3, Alexander-Walker 14/6, Valanciunas 13

Milwaukee Bucks–Washington Wizards 112–98

Nem hibázott a Bucks. A legutóbbi kiütéses vereség után muszáj volt javítania a Bucksnak és a címvédő teljesítette is a feladatot, bár egyértelművé csak az utolsó negyedben tette a győzelmét. Az első félidőben azért nagyjából az történt, amit ők akartak, elsősorban a remek védekezésük érvényesült és 40 ponton tartották a Washingtont, így 13-mal vezettek a nagyszünetben, de a harmadik negyedbe kicsit belekényelmesedtek, ott elengedték a védekezést, a feljavuló Wizards pedig a hátránya jelentős részét eltüntette. A záró etapra azonban sikerült visszatalálniuk a megfelelő recepthez – igaz, addigra egyszer már hátrányba is kerültek és úgy tűnt, hogy ismét bajba kerülhetnek. Az utolsó bő hét percet viszont már simán „elvitték", 88–88 után már végig vezettek és 95–94 után ismét teljességgel leszedték a pályáról ellenfelük támadójátékát, a hátralévő időt 17–4-re nyerték meg, így ha nem is brillírozva, de hozták a kötelezőt.

Giannis remekelt, Beal hiányzott.
Ezúttal sem léphetett pályára a Wizardsban Bradley Beal, az egyébként is pocsék formában lévő fővárosiak pedig hiába tettek meg mindent, igazából nem tudták pótolni. Az első félidő gyengébb támadójátéka után ugyan Kyle Kuzma (25 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) és Montrezl Harrell (20 pont, 9/15 mezőnyből) vezetésével nagyjából megtalálták a megfelelő fegyvereket, de a hajrára megint elfogyott a tudomány, ott nagyon kellett volna egy megfelelő playmakinggel bíró kisember, aki megoldotta volna a nehéz helyzeteket nagy nyomás alatt. A Bucksnál Jrue Holiday (22 pont, 4/5 tripla) remekül dobott és bár Khris Middleton gyenge napot fogott ki, de Jannisz Adetokunbo nem engedte, hogy újra kikapjanak: mint mondta, nem is emlékszik olyan hazai pofonra, mint a legutóbbi, ezért most mindent megtett azért, hogy ne fordulhasson ez elő még egyszer. A görög klasszis végül 33 ponttal, 15 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplát gyártott, 14/21 dobását a gyűrűbe küldte, minden büntetőjét értékesítette és a végjátékban, a fontos pillanatokban is lehetett rá számítani – az utolsó bő nyolc percben 13 pontot dobott két gólpasszal, minimális hibával, rá nem volt ellenszere a Washingtonnak.

A Bucks legjobb dobói:
Adetokunbo 33, Holiday 22/12, Portis 17/3
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 25/9, Harrell 20, Caldwell-Pope 12/3

Toronto Raptors–Miami Heat 110–106

A második félidőben remekelt, nagy formában van a Raptors. Sorozatban harmadik sikerét aratta Nick Nurse alakulata, a Heat elleni oda-vissza között az Atlantát is megverte és ezen az estén is nagyon koncentrált, tudatos játékkal nőtt ellenfele fölé. Az első félidőben kicsit még tompábban mozogtak a hazaiak, a nagyszünetben 12 pontos hátrányban voltak, de a fordulás után elöl-hátul rendezték a soraikat és 16 ponttal nyerték a harmadik-negyedik negyedet. A kanadaiak sikeréhez sokat tett hozzá Gary Trent Jr. újabb parádéja, aki sorozatban ötödször érte el a 30 pontos határt: ezúttal 33-ig jutott 6/10 triplával, támadásban rengeteg pluszt tudott hozzátenni. Mellette Fred VanVleet (21 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Pascal Siakam (16 pont, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is dicsérhető és csapatszinten is nagyon kevés hibával operáltak a második félidőben, ott egyszerűen ráerőltették akaratukat a Heatre – az ő tempójukban, az ő figuráik szerint alakult a meccs és az történt, amit ők akartak. A vége így is szoros lett, a Miami nagyon kapaszkodott az utolsó percekben annak ellenére, hogy ott már egyértelműen a Toronto vezetett, de a hazaiak kimozogták Tyler Herro rohamait és OG Anunoby alley-oopja hat másodperccel a vége előtt beállította a végeredményt, így a Raptors tovább nyújtózkodik az élmezőny után.

Saját játékával kapott ki az elfáradó Miami. Kyle Lowry most sem játszott, de Butler és Tucker is visszatérhetett a Heat kezdőjébe, a friss lábak pedig az első félidőben sokat értek a két back-to-backes csapat találkozóján. A 15 pontos előny azonban nem tartott sokáig, a nagyszünetet követően ugyanis megint fáradtnak tűntek a vendégek, Bam Adebayo is arról beszélt, hogy elfogyott az erő és nem tudták megcsinálni a szükséges játékokat, védekezéseket, nem volt elég „üzemanyag" bennük ahhoz, hogy egy ilyen jó ellenféllel szemben megőrizzék a fórjukat. Herro és Erik Spoelstra azonban kicsit másképp látta: a két csapat egyébként is nagyon-nagyon hasonló felfogásban kosárlabdázik, a „possession game" révén akar nyerni és ebben most jóval pontosabb, erőszakosabb, agresszívebb volt a Raptors. Spoelstra szerint a saját játékukkal verte meg őket a Toronto, azokat a dolgokat csinálták jobban a kanadaiak, amiket Butleréknek kellett volna, így tanulniuk kell ebből – sorozatban harmadszor kaptak ki, így már csak harmadikak Keleten és egyértelműen belecsúsztak egy kisebb gödörbe.

A Raptors legjobb dobói: Trent Jr. 33/21, VanVleet 21/6, Siakam 16/3
A Heat legjobb dobói: Adebayo 32, Herro 18/6, Butler 16

Chicago Bulls–Orlando Magic 126–115

Még időben kapcsolt a Bulls. Nem tudott dominálni ezen a mérkőzésen a keleti listavezető a liga legrosszabb mérlegével bíró vendégcsapat ellen, ugyan a találkozó nagyobb részében a hazaiak vezettek, de egyáltalán nem tudtak döntő fölénybe kerülni. A negyedik negyedben vezettek egyszer tíz ponttal és akkor úgy tűnt, hogy egy-két jó dobásra vannak a Magic megtörésétől, de ehelyett egy négyperces pontcsend következett a Chicago részéről, az Orlando pedig ezt kihasználva eltüntette a hátrányát és 113–113-nál kiegyenlített. A Bulls azonban itt megkeményítette az akaratát és az utolsó öt és fél percben lenullázta ellenfelét, ezt az időszakot 11–0-ra nyerte meg: Zach LaVine alapvonali tempója törte meg a jeget, majd jött DeRozan dobása és Ayo Dosunmu két kosara el is döntötte a küzdelmet - a Magic a legrosszabbkor fagyott le, a Chicago pedig még éppen időben tudott sebességet váltani hátul és kijönni a gödörből elöl. Billy Donovan alakulata így nagy csatában, de behúzta a győzelmet, amellyel egymeccses előnybe került Kelet élén, következőleg viszont a nagy formában lévő Raptorshoz látogat.

Dobópárbaj. Azért alakult ilyen sokáig szorosan a mérkőzés, mert egyik fél sem tudott érdemi védekezést összerakni és mindkettő elsősorban támadásban tudott érvényesülni. A hazaiak 51%-kal tüzeltek mezőnyből és DeMar DeRozan (29 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) mellett Zach LaVine (26 pont), Nik Vucsevics (18 pont, 13 lepattanó, 3 blokk), valamint Ayo Dosunmu (13 pont, 9 gólpassz) is kitett magáért, míg a vendégek szűk 50%-kal értékesítették a dobásaikat, egyénileg pedig Wendell Carter Jr. (24 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz), Franz Wagner (22 pont, 3/5 tripla) és Cole Anthony (20 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is remekelt. A dobópárbajt hozó csata pikantériája, hogy végül mégis a védekezés döntötte el: a Bulls lefagyása hozta vissza a Magicet, majd öt és fél percnyi orlandói pontcsend adta oda a győzelmet a Chicagónak.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 29/6, LaVine 26/6, Vucsevics 18
A Magic legjobb dobói: Carter Jr. 24/3, F. Wagner 22/9, Anthony 20/6

Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 130–115

Több lábon állt a Timberwolves. A kispadok csatájában tudott messze ellenfele fölé nőni a Minnesota, a hazai cseresor ugyanis három negyed alatt 48–17-re verte meg a Denver második ötösét. A döntő fölény is akkor alakult ki, amikor Nikola Jokics az első-második negyedben leült, a Minny kispadja pedig „felszabadult" a pályára, a nagyszünetben ugyanis 15 ponttal vezettek a hazaiak, elsősorban ennek köszönhetően – amíg Jokics a padon ült, egy 25–7-et rohant a gárda Prince, McLaughlin vagy Reed vezetésével, ebből nem tudott visszajönni a Nuggets. A harmadik negyedben sem történt változás, az addigra már nagy önbizalommal játszó Minnesota egy kicsit tovább növelte az előnyét, majd a Denver elengedte az estét: Jokics a teljes negyedik játékrészt a padon töltötte, a különbség elérte a 30 pontot, abból kozmetikázott végül elég sokat a vendégcsapat. A Wolves végül szűk 50%-os mezőnymutatóval, 19 bedobott triplával és 35 gólpasszal zárt, egyúttal hét játékosa érte el a tízpontos határt és ebből négy is a kispadról érkezett – belefért Russell és Beverley hiánya, valamint Anthony Edwards ötpontos estéje is. Az újabb kiváló győzelemmel stabilan tartják hetedik helyüket Nyugaton és éppen a Denverhez tudtak közelebb kerülni.

A sorozat vége.
Zsinórban öt sikerből érkezett meg erre a találkozóra a Nuggets, amely 4–0-ra állt az idegenbeli túráján, már-már törvényszerű volt, hogy belefut egy ilyen gyengébb teljesítménybe. A Jokics nélküli összezuhanás ezúttal még a szokásosnál is látványosabbra sikerült és mivel vele a pályán sem tudtak ebből sokat „kiharapni" (végül ő is –7-tel zárt), így inkább nem erőltették túl a dolgot – védekezésben ezúttal esélytelenek voltak és most támadásban is jóval gyengébben dobtak a megszokottnál. Jokics azért 21 pontot, 16 lepattanót és 8 gólpasszt így is összekapart magának, de ezzel nem mentek semmire, most pedig back-to-back mennek Salt Lake Citybe, hogy lezárják a kirándulásukat.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/3, Prince 23/18, Vanderbilt 18
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 21/3, Barton 13/9, Morris 13/3

San Antonio Spurs–Golden State Warriors 120–124

B csapattal is nyert a Warriors. Érdekes mérkőzést játszott a GSW, amely a back-to-back második felén az amúgy is hiányzó Green, Iguodala, Porter, Bjelica sor mellett kiültette Curryt, Thompsont és Wigginst is, így abszolút B kerettel lépett pályára. Azonban akik ott voltak, mindent megtettek a sikerért és fáradozásaikat győzelem koronázta: Jordan Poole (31 pont, 5 gólpassz), Damion Lee (21 pont, 5/10 tripla), Moses Moody (20 pont, 6/10 tripla) és Jonathan Kuminga (19 pont a padról, vele +15-ben voltak) vezetésével 17 pontos hátrányból felállva nagyon értékes idegenbeli győzelmet arattak. Az első három negyed során azért inkább csak küszködtek, főleg a harmadik játékrészben lépett meg tőlük a Spurs, de aztán a záró etapra valahonnan pluszenergiát merített Steve Kerr csapata és kissé érthetetlen rohammal az utolsó nyolc percben megfordította a derbit. A negyedet végül 35–16-ra nyerte meg a GSW, amely két és fél perccel a vége előtt tudott kiegyenlíteni, majd azonnal labdát szerzett és Damion Lee triplájával a vezetést is magához ragadta. Erre a Spurs reagált és 120–119-re még vezetett fél perccel az órán, ám 17 másodpercnél Jordan Poole egy támadópattanó után bevert egy óriási triplát, Devin Vassell válasza kimaradt, Lee két büntetője pedig beállította a végeredményt. A back-to-back második felén, ezzel a kerettel bravúrnak számít egy ilyen negyedik negyed, Kerr érthetően elégedetten mosolygott...

A szokásos hibák. A Spursnél Derrick White mondta ki, hogy az egész szezon során két komoly problémájuk van, a lepattanózás és az eladott labdák száma, ezúttal pedig mindkettő ki is ütközött: 46–34-re vesztették el a lecsorgók csatáját, 15–5-re a támadópattanókét, illetve 23 pontot kaptak az eladott labdáikból. Ezek a hibák nagyon előjöttek a negyedik negyedben is, kulcspillanatokban kaptak ezekből kosarakat, így ennek köszönhetik a vereségüket, pedig White, Dejounte Murray és Jakob Pöltl is visszatért a legutóbbi pihenő után. Pöltl viszont sajnos nem járt jól, a második negyedben kapott egy komoly ütést Kumingától az arcába, az orra és a fogai is megsérültek, így ott véget ért számára az este. Egyébként a GSW is veszített egy fontos játékost, Gary Payton II a negyedik negyedben vált ki, amikor beütötte a lábszárát egy székbe és sántítani kezdett.

A Spurs legjobb dobói: Murray 27/3, K. Johnson 21/9, White 16/12
A Warriors legjobb dobói: Poole 31/12, Lee 21/15, Moody 20/18

Phoenix Suns–Brooklyn Nets 121–111

Nincs megállás. Sorozatban tizenegyedik győzelmét aratta a Suns, a listavezető pedig ezúttal is tankönyvbe illő módon nyerte meg a rangadót. A hazaiak az első negyedben nagyon agresszív és nagyon lendületes játékkal rukkoltak elő, felkészülten járatták a labdát és keresték a Nets-védekezés elcsúszásait, ezeket pedig nagyon tudatosan meg is büntették: 70% feletti mezőnymutatót és tízpontos előnyt hoztak össze, Devin Booker pedig 6/6-tal és 14 ponttal kezdett. A folytatásban aztán tudtak alkalmazkodni a Brooklyn változtatásaihoz is, Booker ugyan végig agresszív maradt (35 pont, 13/23 mezőnyből), de ezúttal a sokszor üresen maradó Mikal Bridges volt a jolly joker: 27 ponttal szezoncsúcsot szórt, 10/14 dobását értékesítette, de hozzátett ehhez 8 lepattanót és 4 gólpasszt is. Mellettük Chris Paul (20 pont, 14 gólpassz) felelt a megfelelő döntéshozatalért, a kezdőbe visszatérő Ayton, Crowder párosra nem is nagyon volt szükség - a remek rajt után végig kézben tartották a találkozót és menedzselték az előnyüket, egyúttal egyszer sem voltak hátrányban. Így már 41–9-re állnak idén és az alapszakasz során másodszor építettek fel 10 győzelem feletti sorozatot, hiszen ősszel volt már egy 18-as szériájuk is.

Tökéletesen kellett volna játszani. James Harden és Steve Nash is azt mondta, hogy a liga egyértelműen legjobb és legjobb formában lévő csapatával találkoztak, amely ellen minden gondjuk ellenére becsülettel helytálltak. Két hibát követtek el, egyrészt az első negyedben túl sok védekezést néztek el, másrészt a záró etap elején túl korán bónuszba került a Suns, ott túl sok faultot ütöttek be – ezek a dolgok pedig egy ilyen csapat otthonában már nem férnek bele. Azzal elégedettek voltak, hogy a „maradék" időben abszolút egyenrangú ellenfelek voltak, Kyrie Irving (26 pont 50%-kal) és James Harden (22 pont, 10 gólpassz) vezetésével nem voltak rosszak támadásban, a 49%-os mezőnymutató és a 40%-os triplázás is ezt jelzi, de Phoenixben jelenleg szinte tökéletes meccs kell attól, aki nyerni akar – zsinórban ötödször is kikaptak, így utaznak tovább Sacramentóba.

A Suns legjobb dobói: Booker 35/9, Bridges 27/3, Paul 20/3
A Nets legjobb dobói: Irving 26/9, Harden 22/9, Griffin 17/6

KOSÁRLABDA,
NBA ALAPSZAKASZ

Phoenix Suns–Brooklyn Nets 121–111
Detroit Pistons–New Orleans Pelicans 101–111
Milwaukee Bucks–Washington Wizards 112–98
Toronto Raptors–Miami Heat 110–106
Chicago Bulls–Orlando Magic 126–115
Minnesota Timberwolves–Denver Nuggets 130–115
San Antonio Spurs–Golden State Warriors 120–124

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik