Húszasszisztos (!) tripla dupla Russell Westbrooktól

Vágólapra másolva!
2016.03.10. 08:43
Remek csapatjátékot bemutatva, erőlködés nélkül hozta soros mérkőzését a címvédő Golden State az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Cleveland ellenben megizzadt a Sacramento otthonában. Russell Westbrook brutális tripla duplájával a Thunder visszavágott a Clippersnek, óriási egyéni teljesítményeket hozott a Hornets–Pelicans derbi, a Milwaukee fiataljai a Miamin is átléptek, a Rocketsnél viszont éppen egy veterán lépett elő a legjobb pillanatban. A Boston egy negyed alatt lenyomta az újabb játékost veszítő Memphist, a Mavs a Detroittól is kikapott, a New York ellenben szétlőtte a Phoenixet – íme, a részletek!

Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 122–113Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 122–113

Kemba Walker élete formájában. A Charlotte irányítója sorozatban negyedszer érte el a harmincpontos határt és saját bevallása szerint mióta az NBA-ben játszik, még nem érezte ennyire jól magát játék közben. Ezúttal 35 pontig jutott (9/18 mezőnyből, 5/10 tripla) hét-hét lepattanó és gólpassz mellett, az első negyedben az ő vezérletével lépett meg csapata, majd az utolsó percekben, miután kiegyenlített a Pelicans, két nagy kosárral és négy büntetővel tolta meg a Hornets szekerét. Az ő pazar teljesítménye mellett még hatan (!) érték el a tízpontos határt a hazaiaknál és összesen 15 triplát süllyesztettek el, így túldobtak a New Orleans két extrát hozó játékosát.

Két fecske sem csinál nyarat. Anthony Davis és Jrue Holiday együtt 78 pontot szerzett a vendégeknél, de kettőjükön kívül egyedül Toney Douglas kinti dobásai jelentettek veszélyt a hazai gyűrűre, ez pedig végül kevésnek bizonyult. A Pelicans az első negyedtől kezdve hátrányban volt és bár a két klasszis szenzációs estéjével kiegyenlítettek a negyedik játékrészben, kulcshelyzetben többször is hibáztak, így Walker eldöntötte a meccset a hazaiak javára.

A Hornets legjobb dobói: Walker 35/15, Lee 16/12, Batum 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 40/6, Holiday 38/15, Douglas 16/9

Philadelphia 76ers–Houston Rockets 104–118

Terry a legjobbkor szólt hozzá. Nem tudott igazán dominálni a Houston, az első negyedet el is veszítették a vendégek, majd a másodikban beszórtak negyven pontot és átvették a vezetést. James Harden most kevésbé volt hatékony (29 pont 26 dobásból), de mellette Howard (21 pont, 18 lepattanó) és a Beverley-Ariza páros is hozzátette a magáét, így az előny 16 pontra duzzadt. A Philly azonban még egyszer felzárkózott egészen két egységnyire az utolsó percekben, de ekkor jött Jason Terry – dobott egy óriási triplát és a hátralévő időben összesen hét pontot, amellyel eldöntötte a találkozót a Rockets javára.

Sosem adja fel a Sixers. Egy kicsit mindenben gyengébben voltak a hazaiak, mint ellenfelük, Ish Smith és Nerlens Noel csipkedte magát, de a tripláik csak 36,4%-kal hulltak be, ráadásul gyengén büntetőztek és több labdát is adtak el, mint a Houston. Ennek ellenére a negyedik negyedben egy 13-0-s futással ismét felzárkóztak és szoros meccset csináltak, de Terry két támadás alatt le is rendezte a kérdést – a Philly így zsinórban 13. vereségét szenvedte el.

A 76ers legjobb dobói: Smith 21/6, Noel 17, Covington 17/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 29, Howard 21, Beverley 16/12

Boston Celtics–Memphis Grizzlies 116–96

Thomas vezényelte le a bostoni fordítást. Az első félidőben még egálban voltak a felek, sőt, a Memphis vezetett három ponttal a nagyszünetben – innentől azonban átvették az irányítást a hazaiak. Egy 14-1-es futással megfordították a találkozó menetét, ebből Isaiah Thomas kilenc pontot vállalt – a harmadik negyedben egymaga 16-ot szórt, a Celtics pedig 31-12-re nyerte meg ezt a játékrészt. A záró etap innentől már csak formalitás volt, a Boston zsinórban 14. hazai győzelmét aratta.

Ennyi volt a Memphisben. Zach Randolph, Mike Conley és Chris Andersen nélkül egy félidőt tudott jól játszani a Grizzlies, ráadásul a harmadik negyedben Mario Chalmers megsérült – a közelében sem volt senki, mégis azonnal le kellett támogatni a pályáról, súlyosnak tűnt az eset. Innentől nem volt irányító sem a Memphisnél, a remények pedig hamar odalettek – a vereség bőven belefért a vendégeknél, a sérülések sokkal komolyabb problémát jelentenek.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 22/6, Turner 16/3, Bradley 15/9, Crowder 15/9
A Grizzlies legjobb dobói: Green 17, Carter 17/12, Martin 16

Milwaukee Bucks–Miami Heat 114–108

Otthon remekel a Bucks. Saját közönsége előtt rendre jól játszik az utóbbi időben a Milwaukee, ezúttal Greg Monroe a kezdőben kapott helyet és meg is nyerte az első negyedet a hazai csapat. A teljes meccs kisebb-nagyobb futásokból állt, a záró etap elején egy 8-0-s rohammal vette vissza a vezetést a Bucks, majd az Antetokounmpo-Parker-Middleton trió vezérletével ezt az előnyt már meg is tartották – bármit csinált a Heat, valamelyikük válaszolt rá. Az utolsó percben Middleton mind a négy büntetőjét a helyére küldte, ezzel pedig eldőlt a meccs – a hazai 19-12-es mérleg teljesen rendben van, csak az az idegenbeli 8-26 ne lenne Jason Kiddék számára...

Megtört a széria. Könnyebb ellenfelekkel szemben sorra nyerte a meccseit az utóbbi időben a Heat, ám most Joe Johnson érkezése óta először ez nem sikerült. Az ok elsősorban a védekezés volt, nem tudta megszokott agresszióját hozni a gárda hátul, ezen a 17 eladott labda sem segített, ráadásul az atletikus hazaiak rendre átrohantak rajtuk a festékben. Érdekesség, hogy mindkét gárda 50% felett dobott, a gyűrű alól legalább 60 pontot szerzett, viszont együtt is csak tíz triplát süllyesztettek el.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24, Parker 23/3, Middleton 22/3
A Heat legjobb dobói: Whiteside 23, Deng 20/6, Wade 18

Dallas Mavericks–Detroit Pistons 96–102

Clutch triplák döntöttek a Pistons javára. A vendégek elsősorban Andre Drummondra alapozták játékukat, aki az elvártaknak megfelelően 25 ponttal és 17 lepattanóval jelentkezett, igaz, 5/14-es büntetőzése ezúttal is több, mint botrányos volt. Összességében végig közel jártak egymáshoz a felek, a negyedik negyedet kétpontos előnnyel kezdhette a Detroit, ám jött a 20 egységig jutó Marcus Morris két nagy hármassal, majd az utolsó percben vesztett helyzetben a szenvedő Reggie Jackson is berámolt egyet – gyakorlatilag ez a kapkodva elengedett dobás döntötte el a találkozót.

Most már jelentősek a centergondok. Most már jó ideje komoly gondjaik vannak a festékben Pachuliáéknak, ha egy jobbnak tartott centert kellene megfogni és ezúttal sem tudtak mit kezdeni Drummonddal. Összességében nagyon hasonlóan dobtak a hazaiak, ugyanúgy jól működött a kezdőötös (Nowitzki 25 ponttal és 10 pattanóval, Parsons 25 ponttal és 6 gólpasszal villogott), ugyanúgy nem jött támogatás a padról, de a 15 engedett támadópattanó kulcsfontosságúnak bizonyult. Ezzel együtt közel járt a sikerhez a Mavs, de a hajrában az említett kinti dobásokkal végül a Pistons húzta be a meccset, Nowitzkiék pedig zsinórban negyedik vereségüket is elszenvedték – már csak fél meccsel előzik meg a Houstont...

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/6, Parsons 25/9, Pachulia 10, Matthews 10/6
A Pistons legjobb dobói: Drummond 25, Morris 20/6, Harris 19/6

Phoenix Suns–New York Knicks 97–128

Szétlőtte ellenfelét a Knicks. Hosszú hetek, lassan hónapok szenvedése és egy-egy villanása után ezúttal gálázott a New York. Anthony-ék már az első negyedben megléptek tíz ponttal, a nagyszünetre közte húsz lett, majd a negyedik játékrészt ismét megnyomták – ezt 40-22-re nyerték meg. A kulcs a 16 bepörkölt hármas volt 66,7%-kal, amelyből derekasan kivette a részét Vujacic – egymaga 6/7 triplát süllyesztett el és 23 pontos szezoncsúccsal zárt. Ez főleg úgy érdekes, hogy csak Afflalo sérülése miatt kapott szerepet, utoljára novemberben volt kezdő és az utóbbi három meccsből kétszer pályára sem lépett...

Booker 32-ig jutott. Hamar eldőlt, hogy ezen a találkozón nem lesz esélye a Phoenixnek, a periméter-védekezés romokban hevert és már a második negyed közepén gyakorlatilag reménytelen hátrányba kerültek a hazaiak. Ezt Devin Booker használta fel némi statisztika-javításra, 28 dobást engedett el, melyekből 32 pontot szedett össze magának – ezen felül pozitívumot nem nagyon lehet említeni a Suns játékával kapcsolatban.

A Suns legjobb dobói: Booker 32/9, Len 14, Price 11/9, Teletovics 11/6, Jenkins 11/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 23/9, Vujacic 23/18, Wiliams 18/6

Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 120–108

Westbrook brutális. Az OKC egyese egészen elképesztő estét produkált, karrierje 30., az idei szezonját tekintve pedig 11. tripla-dupláját jegyezte – nem (csak) ez a nagy szó, de tette mindezt 25 ponttal, 11 lepattanóval és 20 (!) gólpasszal. Erre nem nagyon volt válasza a Clippersnek, főleg úgy, hogy Kevin Durant (30 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) is remekelt, az ő labdáikból pedig Ibaka, Kanter és Roberson is eredményesen dolgozott – a Thunder visszavágott a korábbi vereségért és megszilárdította nyugati harmadik helyét.

Hátul tehetetlen volt a Clippers. A vendégek támadójátéka annak ellenére nem működött rosszul, hogy Chris Paul csak 12 pontot tett hozzá 15 dobásból – igaz, kiosztott 16 gólpasszt és ellopott öt labdát. A megszokott védekezésüket azonban nem tudták hozni, Westbrook ellen tehetetlennek bizonyultak és Durant is szabadon ficánkolt, igaz, vele legalább Jeff Green többé-kevésbé tartotta a lépést pontok terén. Összességében végig hátrányban játszottak a vendégek, a különbség volt, hogy a húsz pontot karcolta és a hajrában sem volt reális esélyük a fordításra.

A Thunder legjobb dobói: Durant 30/15, Westbrook 25, Ibaka 15/3
A Clippers legjobb dobói: Green 23/9, Redick 22/15, Jordan 18

Sacramento Kings–Cleveland Cavaliers 111–120

Továbbra sem meggyőző a Cavs. Az előző meccsen a Grizzlies négy kezdőjátékosa nélkül is verte a Clevelandet és az első félidőben megint felsejlett egy újabb kínos vereség képe. A keleti listavezető aztán fordulás után összekapta magát, elkezdtek beesni a hármasok (Smith és Irving találgatott be), így fokozatosan több hely lett a palánkok alatt is, amit James (25 pont, 11 pattanó, 6 gólpassz) és Tristan Thompson (18 pont, 15 pattanó) is kihasznált. A kezdőötös mindegyik tagja minimum 15 pontig jutott, azonban Kevin Love a végjátékban bemutatott négypontos játékot leszámítva ismét teljesen idegenül mozgott a rendszerben, a kispadról pedig 4 tripla volt minden. Most nagyon hiányzott az influenzás Mozgov a palánk alatti játékból, de nem csak ezen múlott a szoros összecsapás. A Cavs egyébként négymeccses idegenbeli túrát kezdett meg, ebből háromszor nem playoff-helyen álló csapattal találkoznak – az első mérkőzés nem volt túl biztató...

A Kingsben egy félidő volt. Szépen járt a labda az első 24 percben hazai oldalon, de a végére megint lassan elfogytak – hiába dupla-duplázott (29 pont, 11 pattanó) Cousins, célzott nagyon pontosan a két swingman, Gay és Casspi, a hátvédek ma nem álltak a helyzet magaslatán. Rondónak most sem a dobás, sem a passzolás nem ment, Irving teljesen lejátszotta, Collison pedig hiába adott 8 gólpasszt, sokszor teljesen eltűnt mezőnyben. A hazaiak a frusztráltságot két technikaival (Cousins, Koufos) próbálták levezetni, de a lényegen ez sem változtat: újabb lépést tettek az áprilisi szabadság felé.

A Kings legjobb dobói: Cousins 29/3, Gay 19/6, Collison 15/6.
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 30/9, James 25/3, Thompson 18.

Golden State Warriors–Utah Jazz 115–94

A Jazz csak egy kicsit nem figyelt. Nem kezdett rosszul a kiválóan védekező vendégcsapat, Currynek teljesen elvették a dobásait, így a 2. negyed vége felé csak 41-43-as hátrányban voltak. Ekkor azonban Curry, majd Thompson is bevert egy hármast, majd a félidőt Curry félpályása zárta – így lett a kettőből 11 pontos hátrány. A harmadik negyedben a Jazz szintén jól játszott, az utolsó percre fordulva 12 pont volt a differencia – a címvédő viszont itt egy 6-0-s futást mutatott be a csereember Barbosa főszereplésével, és eldöntötte a győztes kilétét. A vendégek nagyon agresszíven támadták a gyűrűt (22/31 büntető), hozták a rakkolós játékukat, de ez ide kevés volt – az újabb buktával már három meccsre vannak a playoff-helyektől.

A GSW megmutatta, mennyire mély a kerete. Az utóbbi hetek elsősorban Stephen Curry csillogásáról szóltak, de a Warriors megint bizonyította, hogy borzasztó erős csapat. Klay Thompson pontosan célzott, a palánk alatt Green és Bogut 6 blokkot mutatott be, és a kispadról is jöttek az extrák: a már említett Barbosa mellett Speights 16 egységig jutott, de hasznosan szállt be Varejao is, összességében 53 pont jött a cseréktől. Az 57 százalékos mezőnymutató tartalmazza Curry 4/12-jét is, de igazán a 36 gólpassz adja vissza, mennyire csapatként játszott a Golden State.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 23/15, Green 17/6, Speights 16/3.
A Jazz legjobb dobói: Burke 18/6, Hayward 16/6, Favors, Lyles 11-11.

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–New Orleans Pelicans 122–113
Philadelphia 76ers–Houston Rockets 104–118
Boston Celtics–Memphis Grizzlies 116–96
Milwaukee Bucks–Miami Heat 114–108
Dallas Mavericks–Detroit Pistons 96–102
Phoenix Suns–New York Knicks 97–128
Oklahoma City Thunder–Los Angeles Clippers 120–108
Sacramento Kings–Cleveland Cavaliers 111–120
Golden State Warriors–Utah Jazz 115–94

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik