A Clipperst is legyőzte az OKC, Paul George megsérült

Vágólapra másolva!
2023.03.22. 09:56
null
Paul George térdével van gond (Fotó: Getty Images)
Simán nyert Sacramentóban a Celtics, Brooklynt is bevette a Cavs, nyert az Orlando, nem hibázott az Atlanta és a New Orleans: a hajnali NBA-események.

Orlando Magic–Washington Wizards 122–112

Most megy el a Wizards szezonja. A vendégek az egész idény során hullámzóan teljesítettek, jelenleg épp egy rosszabb periódust futnak, az elmúlt kilenc meccsükből a hetedik zárult vereséggel, és egyre inkább úgy tűnik, hogy le fognak maradni a playinről is. A Wizards egy győzelemmel sokat javíthatott volna az esélyein, de a negyedik negyedet 35–24-re elbukták, nem bírták el Kyle Kuzma hiányát, illetve Bradley Beal 4/15-ös mezőnymutatóját, hiába pakolt fel a táblára 30 pontot Kristaps Porzingis, illetve ért el dupla-duplát Deni Avdija (15 pont, 10 lepattanó). A hazaiaknál heten vállaltak egynél több dobást, és ők mindannyian legalább 14 ponttal zártak, eloszlottak a terhek a játékosok között, és mindig akadt valaki, aki elő tudott lépni. A döntőnek bizonyuló negyedik negyedben leginkább Markelle Fultz (17 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) és Cole Anthony (16 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) villogott, de kiemelendő a 6/9 triplát bevágó Gary Harris, a tripla-duplával kacérkodó Paolo Banchero (18 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz), a Wagner-testvérek is kitettek magukért, mélyebb és hatékonyabb volt a Magic.

A Magic legjobb dobói: Harris 22/18, F. Wagner 20/6, Banchero 18
A Wizards legjobb dobói: Porzingis 30/9, Beal 16, Avdija 15/9

Atlanta Hawks–Detroit Pistons 129–107

A második félidő elején dőlt el. A hazaiak az első félidőben nem tudtak komolyabb előnyt kialakítani, az erősen tartalékos Pistons látótávolságon belül maradt, a fordulás után viszont hamar eldőlt a meccs, amikor a Hawks futott egy 16–0-t. Ebben a futásban nagy szerepet játszott a végül 18 pontig jutó Bogdan Bogdanovics, aki jól helyettesítette a kezdőből betegség miatt hiányzó Dejounte Murray-t, de mellette Trae Young is nagyot játszott a maga 30 pontjával és 12 gólpasszával. Összesen hét hazai játékos zárt két számjegyű pontterméssel, köztük az a Saddiq Bey (14 pont, 11 lepattanó) is, aki a szezon közben került Detroitból Atlantába, de Clint Capela is kitett magáért, 6/7 jó dobással és 16 lepattanóval zárt. A Pistons leginkább Marvin Bagley III 31 pontjára igyekezett építeni, mellette Killian Hayes (21 pont, 6 gólpassz) és Jaden Ivey (17 pont, 5 gólpassz) próbálta mozgatni a csapatot, bár ők nem dobtak hatékonyan, és emellett az is nehezítette a helyzetüket, hogy James Wiseman 19 perc alatt kipontozódott, míg Jalen Duren nem játszott – a Hawks ki is használta ezt, 61–35-re húzták be a lepattanózást, és 50–38-ra nyertek a festékből.

A Hawks legjobb dobói: Young 30/9, Bogdanovics 18/12, Collins 15/6
A Pistons legjobb dobói: Bagley III 31/12, Hayes 21/6, Ivey 17/6

Brooklyn Nets–Cleveland Cavaliers 109–115

Hullámzó meccsen nyert a Cleveland. A Nets kezdett jobban, az első negyedet hét ponttal még a hazaiak húzták be, de aztán begyújtotta a rakétákat a Cavs, és átvette az irányítást: a második negyedet 13 egységgel elvitték a vendégek, így a nagyszünetben már ők jártak előrébb. A fordulás után is az ohióiak maradtak lendületben, és a harmadik negyedben gyakorlatilag dűlőre vitték a dolgot: lejátszották ellenfelüket elöl-hátul, hatalmas különbség volt a csapatok között, így 24 ponttal is vezetett már a Cavaliers. Itt azonban még nem volt vége, a Nets mindent megtett, hogy visszajöjjön, és a hajrában egészen meg is tudta közelíteni vendégét, így a végeredmény szoros lett - igaz, igazán komoly nyomást azért már nem tudtak rátenni Dinwiddie-ék a Clevelandre. A vendégeknél Donovan Mitchell ismét remekelt (31 pont, 5/9 tripla és egy hatalmas zsákolás), a visszatérő Jarrett Allen dupla-duplázott, a Garland-Mobley páros 17–17 pontot tett hozzá, a padról LeVert 18 egységgel, Osman pedig 4/4 triplával jelentkezett, úgyhogy megvolt az egyensúly. Csapatszinten 50 százalékkal dobtak mezőnyből és 48 százalékkal tripláztak, de a fontos periódusokban a védekezésük is egyben volt, összességében egyértelműen a Brooklyn fölé tudtak nőni, így megerősítették negyedik helyüket Keleten.

Ezt sem érte fel a Nets. Sorozatban negyedszer kapott ki a Brooklyn, amely most sem játszott kifejezetten rosszul, de ahogy az utóbbi meccseken, úgy most is egy kicsit gyengébbnek bizonyult – nem hozza a bravúrt, a jobb csapatok ellen egyszerűen egy fokkal alulmarad. Ez történt most is, Bridges 9/21-et, Dinwiddie 6/15-öt dobott mezőnyből, a fő playmakerek nem hozták az extrát, így bár jól kezdtek, a végén pedig visszajöttek a nagy lemaradásukból, de igazán komoly sanszuk nem volt arra, hogy meglepjék a Clevelandet. A rossz dobóforma mellett azt azért emeljük ki, hogy 49–34-re nyerték a lepattanózást, és 19–8-ra a támadópattanózást, meglepően jók voltak a palánk alatt, az akaratukkal nem volt gond, de egyszerűen nem volt bennük elég tűzerő a győzelemhez - már csak fél meccsel előzik a hetedik Miamit, pedig holnap megint a Cavst fogadják…

A Nets legjobb dobói: Sharpe 20/3, Dinwiddie 19/3, Bridges 18
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 31/15, LeVert 18/9, Mobley 17/3, Garland 17/3

New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs 119–84

Sima volt. Benne volt a pakliban, hogy a mostanában biztató dolgokat produkáló Spurs meglepi a New Orleanst, de a playinért harcoló hazaiak nem adtak erre esélyt: az első negyedet 11 ponttal nyerték, a nagyszünetben már 25 egységgel vezettek, és később is csak tovább nyílt az olló. A végeredmény a látottak alapján reális, volt 35 pont a felek között, a San Antonio pedig egy pillanatig sem tudta megnehezíteni ellenfele dolgát: csak 34.5 százalékkal dobott mezőnyből, de közben a védekezése sem okozott gondot a Pelicansnek. A hazaiaknál Brandon Ingram (32 pont, 7 gólpassz) és Jonas Valanciunas (19 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz 28 perc alatt) külön is említést érdemel, de túl sokat nem érdemes beszélni a meccsről: a NOP magabiztosan, kérdés nélkül hozta a kötelezőt, így a Lakersszel holtversenyben „vár a lepattanóra” a nyugati 11-12. helyen.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 32/6, Valanciunas 19/3, Murphy III 17/9
A Spurs legjobb dobói: Mamukelashvili 20/9, Jones 15/3, Graham 15/9

Sacramento Kings–Boston Celtics 109–132

Nem tudta felszívni magát a Kings. Előző este meglepő vereségbe futott bele a Sacto a tartalékos Jazz vendégeként, és nem tudta rendezni a sorait a back-to-back második felére: védekezésben ezúttal is puhának és erőtlennek bizonyult a gárda, amit fáradtan képtelen volt ellensúlyozni a túloldalon, hiába a hazai pálya. Az első negyed még rendben volt, aztán elfogyott az energia és a lendület, Keegan Murray faultgondokkal küzdött, és összességében is hiányzott az egyéni extra, Fox és Sabonis sem tudott dominálni annak ellenére, hogy utóbbi végül 16 ponttal, 13 lepattanóval és 12 gólpasszal tripla-duplázott – mindketten kevés dobáshoz jutottak, kivették a kezükből a labdát Smarték, ráadásul Sabonis például hatszor el is adta a játékszert. Ez egyébként is döntő faktornak bizonyult, mert 14–6 lett az eladott labdák aránya, 21–6 az ebből kapott pontoké, ráadásul a Kings a festékben is kikapott 56–38-ra – nem tudott ellenállni, így újabb vereségével már másfél meccsre leszakadt a nyugati második Memphistől.

Jól játszott a Boston. Az első negyedet még két ponttal a Kings nyerte, de aztán átvette az irányítást és elrohant a meccsel a Celtics: a nagyszünetben már a vendégek vezettek hat egységgel, a harmadik negyed végén 15 pont volt közte, de 27-nél is járt már a különbség. A Boston minden negyedben eljutott legalább 30 pontig, végig gördülékeny, folyamatos támadójátékot mutatott be, 53 százalékkal célzott mezőnyből, 41 százalékkal triplázott, és a kulcsfaktorokban is simán nyert, ahogy azt az előző bekezdésben írtuk. Egyénileg Jayson Tatum (36 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) szinte azt csinált, amit csak akart, de Jaylen Brown (27-5-4, 4/7 hármas) és Derrick White (20-7-12, 5/10 tripla) is extrát játszott, hozzájuk csatlakozott jó teljesítménnyel Smart és Horford. A hosszú idegenbeli túra végén nagyon magabiztos teljesítménnyel és nagyon könnyedén, nagy különbséggel vert meg egy nyugati topcsapatot Joe Mazzulla alakulata, így a tréner elégedetten értékelt: csak két meccsre vannak a ligaelső Milwaukee-tól, bármi elképzelhető a hajrában.

A Kings legjobb dobói: Fox 18/6, Sabonis 16, Murray 15/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 36/6, Brown 27/12, White 20/15

Los Angeles Clippers–Oklahoma City Thunder 100–101

Szoros meccsen aratott fontos győzelmet a Thunder. Ismét bizonyította az OKC, hogy komolyan kell vele számolni, tízből nyolcadik sikerét aratta a gárda, méghozzá egy feljebb rangsorolt, szintén jó formában érkező csapat otthonában, míg Shai Gilgeous-Alexander 35 pontot átlagol az All-Star szünet óta, ez sem akar visszaállni „normális” szintre. Ezúttal rosszul kezdtek, 14 pontos hátrányban is voltak a mérkőzés elején, de aztán összerakták a védekezésüket, és leradírozták a Clipperst – lelassították ellenfelüket, a komótos, akadozó LAC-támadójátékot pedig ki tudták használni. A végjáték rendkívül szorosan alakult, a harmadik negyed végén SGA sorozatban tíz ponttal hozta vissza még egyszer együttesét, aztán fej-fej mellett haladtak a felek a záró etapban, majd 93–91 után futott egy 6–0-t a vendégcsapat, és többször már nem adta ki a kezéből a vezetést. A végeredmény 56 másodperccel az órán alakult ki, Nic Batum kettese állította be, majd az OKC kihagyott két dobást, a Clippers elvesztett egy challenge-t, végül Kawhi Leonard támadhatott a győzelemért időkérés nélkül, de úgy összezárt rajta a Thunder védekezése, hogy dobásig sem jutott el, a kezében maradt a Los Angeles győzelmi esélye. Az OKC így nagy győzelmet aratott ismét, SGA 31 ponttal, 7 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt, Jalen Williams dobott egy 20-ast, de összességében gyengén támadva, viszont kiválóan védekezte nyerték meg a rangadót – büszkék lehetnek, és már úgy hetedikek, hogy csak másfél meccsre vannak az ötödik helytől Nyugaton.

Paul George megsérült. A vereségnél nagyobb baj a Clippers számára, hogy a hajrában, 91–91-nél súlyosnak tűnő sérülést szenvedett Paul George: egy védőlepattanó megszerzése után ütközött Lu Dorttal, elterült, percekig a földön maradt, majd úgy segítették be az öltözőbe, hogy semennyire sem tudta terhelni a lábát. Ennél többet még nem tudni, a csapat sem osztott meg semmilyen információt, de a várakozások szerint komoly baj is lehet az esetből, ami a rájátszáshoz közeledve pláne rosszul érinti a csapatot. Ezt a meccset most a lassú, körülményes, átütőerő nélküli támadójátékuk miatt vesztették el, sem George, sem Kawhi Leonard nem tudott ezen igazán változtatni, csapatszinten összesen hat triplát tudtak bedobni, ami egy ilyen OKC ellen már nem elég – holnap visszavághatnak a Thundernek ugyanitt, de a nagy kérdés most inkább George...

A Clippers legjobb dobói: Leonard 21/6, George 18, Westbrook 15
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 31/3, Jal. Williams 20/6, Giddey 13

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik