L. G.
2022.10.07 07:48 Frissítve: 2022.10.07 08:40

Vízilabda: változik a sárga és piros lapokkal kapcsolatos szabályzat is

Előnyszabály az ötmétereseknél, szimulálásért adható sárga lap – januártól más lehetőségei lesznek a játékvezetőknek.

Sok lesz még a szimulálás? (Fotó: Szabó Miklós)

 

 
Vízilabda: a FINA fontos szabályváltozásokat jelentett be

Ismét megváltoznak a vízilabdázás szabályai, ami önmagában nem meglepő, hiszen a folyamatosan gyorsuló játékot illik a szabálykönyvnek is követnie. A Nemzetközi Úszószövetség vízilabda technikai bizottsága (FINA TWPC) által bejelentett változások január elsejével lépnek életbe, és bár fontos területeket érintenek, azért ezúttal nem olyan volumenű az újrafazonírozás, mint a 2018-as átfogó módosítások alkalmával volt.

A kétméteres szabály (vagyis hogy a labdát kapó játékos nem lehet két méternél közelebb a kapuhoz a passz pillanatában) a kapu előtti területre szűkült a pálya teljes szélességéről, és a játékos fejének helye lesz a mérvadó. Labdarúgásból vett hasonlatban ez a terület olyan lesz a kapu előtt, mint az öt és feles. Ha a kapu előtt helyezkedő játékos feje hátrébb van két méternél, akkor a labdaátvétel és azt azt követő gól szabályos lesz.

Bevezetik a késleltetett döntés lehetőségét, vagyis végre a vízilabdában is lesz előnyszabály. Eddig nem volt mérlegelési lehetősége a játékvezetőnek az ötmétereseknél, ha szabálytalanság történt, le kellett fújnia, nem várhatta meg az akció végét. Ez januártól megváltozik, a játékvezető megvárhatja, hogy a kapura törő játékos értékesíti-e a lehetőséget, és ha elmarad a gól, akkor utólag is ítélhet ötméterest. A FINA ezzel azt szeretné honorálni, ha a játékos gólhelyzetben nem kifejezetten a büntetőre megy, hanem az őt érő szabálytalanság ellenére igyekszik megjátszani a labdát, és tovább akciózik – erre azért elég gyakran látunk példát itthon és a nemzetközi mezőnyben is.

Az egyik legidegesítőbb jelenségnek is elejét veszi a FINA, szigorítja ugyanis az ötméteres elvégzésének szabályait. A védőknek legalább három méterre el kell távolodniuk a lövő játékostól, a kapusnak pedig semelyik testrésze sem lóghat túl a gólvonalon. A játékvezetőknek ráadásul szankcionálási jogosultsága is lesz, vagyis januártól vége a hosszas integetésnek és a játékosok fütyülve rendezgetésének, a kapus folyamatos visszaparancsolásának – nem mellesleg ezzel is gyorsul a játék.

Változott a sárga lapokkal és a piros lapokkal kapcsolatos szabályzat is, ennek legfontosabb eleme, hogy a szabálytalanságot eljátszó, vagyis szimuláló játékost sárga lappal lehet büntetni, elejét véve ezzel a Jászai Mari-díjas alakításoknak – azért azt kíváncsian várjuk, hogy az olasz klubcsapatok és válogatottak mérkőzésein ezt mennyire veszik komolyan a sporik…

A FINA vízilabda technikai bizottságát a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás vezeti, a magyar sportdiplomatának nagy szerepe volt az újításokban. A javaslatokat elsöprő többséggel támogatta a TWPC: a résztvevők 93 százaléka igennel szavazott.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.