Vizes vb: Budapest rendezi a 2024-es rövid pályás úszó-világbajnokságot!

Vágólapra másolva!
2017.07.17. 12:26
A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) hétfőn 12 órától sajtótájékoztató keretein belül jelentette be a 2022., valamint a 2024. évi rövid pályás úszó-világbajnokság helyszíneit: előbbit Kazanyban, míg utóbbit Budapesten rendezik!

A rövid pályás vb-kre 2016 szeptemberében Svájc, Németország, Oroszország, Magyarország, Hongkong és az Egyesült Arab Emírségek jelezte, hogy pályázni kíván. A végső megméretésre Hongkong, Tajvan, Oroszország és Magyarország maradt versenyben.

Gyárfás Tamás korábban elmondta, hogy a Büro-tagokkal többször konzultált, és hangsúlyozta nekik, Magyarország egyedi módon vállalta, hogy 2021 helyett 2017-ben rendezi meg a pénteken kezdődő FINA-világbajnokságot, és ezért az ország hatalmas áldozatokat vállalt.

„A csodálatos új létesítmény, a Duna Aréna nem azért épült, hogy egyszeri alkalommal adjon otthont egy vb-nek, kötelezettség, hogy a hatalmas anyagi befektetést vállaló ország, a főváros a jövőben is rangos nemzetközi eseményekkel töltse meg az új létesítményt” – mondta a FINA alelnöke, aki kijelentette, ha nem tudja ebben a rendkívül fontos kérdésben Magyarország érdekeit képviselni, ő maga úgy ítéli meg, hogy alkalmatlan a FINA-ban viselt tisztsége további betöltésére.

 

„Ha július 17-én nem Budapest nevét húzza elő Julio Maglione elnök a 2024-es vb házigazdájának bejelentésekor, azonnali hatállyal lemondok a nemzetközi szövetségben viselt posztomról” – fogalmazott Gyárfás.

Aggodalma szerencsére alaptalan volt, a FINA Büro hétfőn meghallgatta a prezentációkat, majd szavazott a házigazdákról. A döntést sajtótájékoztató keretében jelentették be az ülés helyszínén, az InterContinental Hotelben: a nemzetközi szövetség határozata alapján a 2022-es világbajnokságot az oroszországi Kazany, míg a 2024-est Budapest rendezheti. Érdekesség, hogy korábban soha nem volt még példa arra, hogy ugyanaz a város hét év alatt mind a „normál”, mind a rövid pályás úszó vb-t megrendezze.

„A szövetség otthon érzi magát Budapesten, mindenkit lenyűgöztek a vizes világbajnokság helyszínei. A magyar főváros nagyon rövid idő alatt a világ egyik legszebb vizes komplexumát építette fel, de a Duna Aréna mellett a többi létesítmény is csodálatos. A vízilabdának otthont adó Hajós uszodában mindig több ezer embert látni, a szinkronúszó medence hátterében a városligeti Vajdahunyad vár magasodik, a magasugrást a Parlament színesíti, és Balatonfüred is fantasztikus volt. Nincs kétségem afelől, hogy 2024-ben Budapest ismét megmutatja, hogy a magyarok mennyire szeretik a vizes sportokat. Az elmúlt napok is meggyőztek arról, hogy a magyar főváros tökéletes hely a rövid pályás világbajnokság megrendezésére, a legjobb döntést hoztuk" – mondta Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója.

Bienerth Gusztáv,a Magyar Úszószövetség elnöke szerint ez a siker az egész ország érdeme.

„A FINA döntése óriási siker. Sokan dolgoztak ezért a pillanatért, és méltó folytatása annak a sorozatnak, amelynek az éppen most is zajló, vizes világbajnokság is része. A nyertes pályázat Magyarország és a magyar emberek sikere, azoknak a sikere, akik elviselték a világbajnokságra történő felkészülés gondjait. Kihasználtuk a lehetőséget, hogy itt van az egész úszóvilág vezérkara, és büszkén mondhatom, hogy nem fordult még elő, hogy nyolc éven belül ezt a két meghatározó világbajnokságot ugyanaz a város rendezhesse” – mondta az elnök.

„Biztos vagyok benne, hogy kétezer-tizenhét jó hírünket viszi a világban, a hétfői döntés részben annak is a következménye, hogy a mostani világbajnokság eseményei tökéletesen zajlanak, remélem a folytatásban is így marad. Ezt a lehetőséget tökéletesen kihasználta a kormányzat, a főváros, a Magyar Úszó Szövetség, és büszkén mondhatjuk, hogy ilyen módon a magyar úszóvilág nemcsak fennmarad a világ térképén, de erősödik, fejlődik. A múltunk, a jelenünk, és a mai döntést ismerve a jövőnk is bizakodásra ad okot.”

Gyárfás Tamás FINA-alelnök korábban jelezte, lemond nemzetközi tisztségéről, ha nem Budapest neve kerül elő a második borítékból. A döntés után meglehetősen röviden csak annyit mondott: „Maradok”. Később újságírói kérdésre, annyit még hozzátett, hogy egységes volt a szavazás.

Fürjes Balázs kiemelt kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a 2024-es pályázat elnyerésétől függetlenül a Duna Arénát – az előzetes terveknek megfelelően – visszabontják, így 6500 férőhelyes aréna várja majd a hét év múlva rendezendő esemény nézőit és versenyzőit.

A FINA rövid pályás (azaz 25 méteres medencében zajló) világbajnoksága legalább annyira népszerű és jelentős esemény, mint a most zajló nagymedencés vb. A világ úszósportja ezt a versenysorozatot is nagyon komolyan veszi, az időpontja pedig általában az év végére esik (2016 decemberében Kanada rendezte meg az eseményt).

A sportdiplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően az már korábban eldőlt, hogy 2019-ben a Duna Aréna ad otthont a junior úszó-vb-nek, 2020-ban pedig a vízilabda, illetve az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik