B. Z. utanpotlassport.hu 2022.09.18 09:05 Frissítve: 2022.09.18 09:10

Vízilabda: a sikereiket is együtt ünneplik a Kardos lányok

A dunaújvárosi Kardos Dominika és Laura ikerpárként nyert világbajnoki aranyérmet az U16-os leány vízilabda-válogatottal.

Nemcsak a sikereik, hanem ők maguk is igen hasonlóak. Bár ez utóbbit ők nem így látják. Kardos Dominika és Kardos Laura ikerpár lévén különleges, egyben nagyon eredményes színfoltja a hazai női vízilabda-utánpótlásnak.

Kardos Dominika (balra) és Laura továbbra is együtt érne el szebbnél szebb sikereket FOTÓ: MÁJ TAMÁS/UTANPOTLASSPORT.HU

Kardos Dominika (balra) és Laura továbbra is együtt érne el szebbnél szebb sikereket FOTÓ: MÁJ TAMÁS/UTANPOTLASSPORT.HU

A dunaújvárosi lányok tavaly tagjai voltak a Szentesen U15-ös Eb-t nyert nemzeti csapatnak, az idén pedig a görögországi Larisszában jutalmazták őket világbajnoki aranyéremmel, miután a Sike József által irányított válogatott a döntőben 10–6-ra legyőzte a hazaiakat. A testvérek egy nagy, közös tortával szeptember elején ünnepelték a 16. születésnapjukat, de az idei legnagyobb ajándékot, a vb-aranyat már augusztus végén megkapták.

„Mindenképpen elsők akartunk lenni, és mivel tavaly mi nyertük a korosztály Eb-jét, úgy gondoltuk, hogy erre reális esélyünk van – mondja Dominika. – A tengerentúli csapatokat nem ismertük, de bíztunk benne, hogy mi leszünk a legjobbak.”

„Nagyon jól működött a védekezésünk, és ez volt a kulcsa a jó szereplésünknek – veszi át a szót Laura. – A döntőben is csak hat gól tudtak szerezni ellenünk a görögök. Nagyon örülünk, hogy ilyen fiatalon már két értékes aranyérmünk van, de tudjuk, hogy továbbra is alázatosan kell edzenünk, ha később is hasonló sikereket szeretnénk elérni.”

Az nem véletlen, hogy a lányok éppen vízilabdázni kezdtek, hiszen édesanyjuk, Kardos Krisztina a női válogatott egykori kapusaként Eb-ezüstéremmel is büszkélkedhet. Ő természetesen nem keveri össze a lányait, a szurkolóknak pedig segítséget jelent, hogy Dominika „rosszkéz”, Laura pedig a másik oldalon, kapás szélsőként tűnik fel a leggyakrabban a medencében. Az ikrek azért a hétköznapokra is gondoltak, így a félreértések elkerülésére érdekében a nevük kezdőbetűjét a nyakláncukon viselik. 

„Elég érdekes, hogy amíg más különbséget nem talál bennünk, addig mi hasonlóságot nem fedezünk fel egymásban – kezdi „D”, de már „L” folytatja, hogy: „A stílusunk is egészen eltérő. Én inkább a sportos ruhákban érzem jól magamat, Dominika szeret divatosabban öltözködni. Ezzel együtt jó testvérek vagyunk, és ahogyan idősödünk, egyre kevesebbet veszekszünk. Most már egy-egy vita nem tart tovább két percnél.”

Hamar kibékülünk, mert nem tudjuk elképzelni egymás nélkül az életünket – reagál Dominika. – Eddig is mindent együtt csináltunk, és ezután is szeretnénk egymást segíteni, kiegészíteni. Van, hogy egyszerre mondunk ki mondatokat, de nagyobb telepátia azért nincs közöttünk. Bár olyan sűrűn előfordul a meccsen, hogy egymásra nézünk, és már tudjuk, mit akar csinálni a másik. Laura csak bólint, beindul, én odaadom neki a labdát, és ő belövi.”

A lányok legfőbb célja, hogy idővel az olimpián is együtt mutatkozhassanak be. Tudják, odáig hosszú út vezet, és nem is akarnak semmit elhamarkodni, szívesen rálépnek az összes lépcsőfokra. Ami a folyamatos fejlődésükhöz szükséges, azt a Dunaújváros biztosítja számukra. A helyi egyesületben bőven akad példa korábbi sikeres pályafutásokra, de már rájuk is csillogó szemekkel néznek a fiatalabbak, miközben csodálgatják a világbajnoki aranyérmeiket a Fabó Éva Sportuszodában.

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.