Vívás: Szemes világversenyen egyéniben is dobogóra állna

Vágólapra másolva!
2019.10.06. 17:06
Címkék
Jól kezdte az új évadot a Ferencvárosi TC tőrvívója, Szemes Gergő. A 16 éves sportoló Hódmezővásárhelyen egyaránt megnyerte a kadét- és juniorválogatót, ráadásul szombaton a felnőttek viadalán is a felállt a dobogóra, harmadik lett. Eddigi pályafutásáról, valamint a következő szezonbeli terveiről beszélgettünk vele.

Szemes Gergő és edzője, Szabó István Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Szemes Gergő és edzője, Szabó István Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Szemes Gergő és edzője, Szabó István • Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Szemes Gergő és edzője, Szabó István Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Szemes Gergő és edzője, Szabó István Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Szemes Gergő és edzője, Szabó István  •  Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A Ferencvárosi TC 16 éves tőrvívója, Szemes Gergő évek óta uralja idehaza a fegyvernem korosztályos versenyeit. Nemrégiben újfent bizonyította, a soron lévő évadban is komolyan kell vele számolni: Hódmezővásárhelyen egyaránt megnyerte a kadét- és juniorválogatót, ráadásul szombaton a felnőttek viadalán is a felállt a dobogóra, harmadik lett.

„Nem tartom számon, de nagyjából háromszor szenvedhettem vereséget a kadétok között a legutóbbi két-három évben. Mindahányszor a Törekvés SE sportolójától, Mihályi Andortól kaptam ki. Úgy gondolom, vele nagyjából egyforma erősek vagyunk, amelyikünk jobb lábbal kel fel, általában az nyer”− meséli Szemes.

Szemes 2011-ben kezdett vívni Kunszentmiklóson. Egészen 2016 nyaráig a KDVSE csapatát erősítette, akkor költözött Budapestre elsőéves gimnazistaként, és igazolt a Fradihoz.

„Eleinte labdajátékokkal próbálkoztam, de hamar rá kellett jönnöm, egyáltalán nincs érzékem hozzá. A kardok mindig érdekeltek, így kapóra jött, amikor a vívóklub bemutatót tartott az iskolában. Elképesztő érzés volt először tőrt ragadni, soha nem felejtem el. Kunszentmiklóson az volt a probléma, hogy kevés edzőpartnerem volt, emiatt már nagyon fiatalon elkezdtem Budapestre is járni edzésekre. Külön öröm, hogy edzőm, Szabó István is mellettem maradt az után is, hogy a ferencvárosiakhoz igazoltam.”

Gergő úgy véli, mestere rendkívül empatikus:

„Nem olyan, aki egyből leszúr, amikor valami nem sikerül. Előtérbe helyezi a megfelelő regenerációt; ha duplaverseny van, akkor mindig kapok némi pihenőt. Ez nem azt jelenti, hogy nem követel eleget a tréningeken, elvárja, hogy száz százalékos odaadással dolgozzam. Persze, vitatkozni is szoktunk. Általában olyankor, amikor nem úgy sikerül valamelyik verseny, ahogyan elterveztük. A vereségeket általában megvitatjuk, és gyakran másképp látja a dolgokat kintről, mint én a küzdelem közben.”

Eddigi pályafutása legjobb szezonjának kétségtelenül a legutóbbit tartja. Nem alaptalanul, hiszenmegnyerte a kadét országos bajnokságot, ezüstérmes lett a felnőttek között, a juniormezőnyben bronzmedál került a nyakába, ráadásul a Foggiában, a kadét Európa-bajnokságon felállhatott a dobogó harmadik fokára Mihályi Andorral, Tóth Gergellyel és Horváth Somával. Egyéniben ugyanakkor annak ellenére sem sikerült érmet szereznie, hogy az Eb-t megelőző körversenyeken és világkupákon rendre kiemelkedően szerepelt:

„Szomorú voltam amiatt, hogy ezúttal sem sikerült egyéniben. Mesteremmel arról beszélgettünk, valószínűleg túlságosan leterhelt voltam a kontinenstornára. Emiatt döntöttünk úgy, hogy ebben az évadban csak a juniorkörversenyeken és világkupákon veszek részt. Jövőre mindenképpen szeretnék az érmes helyek egyikén zárni valamelyik világversenyen.”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik