Úszás: Ábrahám Minna (is) Amerikába készül

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.27. 16:14
Címkék
A márciusban 20 éves Kós Hubert, a vegyes úszás Európa-bajnoka ez év elejétől már a tengerentúlon, amerikai egyetemistaként folytatja karrierjét, de szakmai kapcsolata tovább él Magyarovits Zoltánnal, akinél az UTE-ben nőtte ki magát nagyszerű versenyzővé. Az edző a vele készült interjúban elárulta: Ábrahám Minna is Amerikába készül.

Az UTE úszóit szerencsére nem érintette érdemben az energiatakarékossági kényszerhelyzet, októberben és novemberben a megszokottnál kissé hűvösebb vízben gyakoroltak ugyan, de azóta visszaálltak a régi „hullámhosszra”, és gond nélkül készülhetnek a Duna Arénában az idei megméretésekre. Ott van a medencében a Magyarovits-csapat tagjaként Ábrahám Minna is, a jelenlegi legnagyobb név az UTE-úszók között.Ábrahám Minna is, a jelenlegi legnagyobb név az UTE-úszók között.

– Azért nem állt meg az élet az UTE-nél Kós Hubert Amerikába távozása után sem, hiszen vannak tehetséges versenyzők, akik változatlanul Magyarovits Zoltánnál úsznak tovább. Így például Ábrahám Minna, az egyik legígéretesebb hazai tinédzser.

A 16 éves Minna tavaly

a felnőtt Eb-n bronzérmes volt, ő úszta a legjobb időt a váltóban,

aztán az ifi Eb-n egy arany, egy ezüst, a juniorvébén három arany, három ezüst lett az övé, úgyhogy nagyon jól sikerült az előző év, és hát megyünk tovább.

– Vagyis?

Nyáron szeretnénk a vébére kikerülni, az áprilisi ob-n fogja lezárni a keretet a kapitány.

Minnánál a világbajnokság és az ifi Eb van most főműsoron, bízom benne, hogy a váltónak továbbra is a tagja marad, illetve 200 gyorson A szintje van a vb-re,

tehát ha idehaza nem előzik meg ketten is, akkor benne lesz a csapatban. Jó lenne, ha vegyesen is egyéni csúcsot úszna. Az idei az utolsó ifi éve, bár U23-ban még mehetne, de valószínűleg nem fog a nyári, új korosztályos Eb-n indulni.

– Hogy hangzik a prognózis úszójövőjét illetően, egyáltalán mit érdemes róla tudni?

Minna sokáig külföldön volt, családjával Dubajban és Szingapúrban élt, jó három és fél éve jöttek haza, azóta van nálam, és mondhatom, nagyon meredeken ívelt fel a fejlődése.

Azt gondolom, van még benne potenciál, jó fizikumú, magas, hajlékony, robbanékony versenyző, nagyon jó a technikája, jó a mozgáskultúrája, azért is vegyes úszó. A korosztályos ob-n elindult az összes számban, és négy kivétellel mindenhol érmet nyert.

Az ilyen azért nagyon ritka, hogy valaki pillangón, háton, mellen, gyorson és vegyesen is ott legyen elöl. Bízunk benne, hogy folytatódik ez a tendencia, és a felnőttek között is jó lenne most már egy középdöntőig eljutni a világbajnokságon.

– Miben a legjobb?

Gyorsúszásban. Ott volt ezüstérmes tavaly a juniorvébén is, négy századdal Pádár Niki mögött, és ha azt az időt meg tudná úszni egyéniben, mint amit a váltóban tud, azzal már középdöntős lehetne, ami nem a valóságtól elrugaszkodott cél. Nagyon jó a hajrákészsége, az ifi Eb-n 200 vegyesen az utolsó ötvenen jobb időt jött, mint a felnőttvébén bárki... Augusztus végén ő is megy ki Amerikába, hasonló a helyzet, mint Kós Hubinál. Arra az egyetemre megy, ahol Hosszú Katinka is volt. Azt javasoltam neki, hogy még egy évet maradjon itthon, a párizsi olimpiáig, de ő szeretne már ezen a nyáron kimenni, és ebben én őt nem gátolom.

– Mi a helyzet a többiekkel, például a nyílt víziekkel, merthogy hosszútávúszók is vannak a Magyarovits-csapatban?

Több nyíltvízi úszó is akad a csoportomban,

ott van mindjárt Hambardzumyan Arshak, akinek anyukája orosz, apukája örmény, ő pedig itt született magyar állampolgár, akit kiskorától edzek. Ifjúsági világbajnok volt tavaly váltóban, egyéniben pedig negyedik az ifi Európa-bajnokságon,

a korosztályos vébén is a negyedik helyről zárták ki az utolsó előtti körben. Szeretnénk, ha az idei hasonló világversenyekre is kijutna, és érmet nyerne.

Nálam, a tizennégy fős csapatomban úszik a nyílt vízieknél jeleskedő Kaiser Dominik, aki tavaly váltóban ötödik volt az ifi vébén, egyéniben tízedik, Tóth Olivér pedig váltóban végzett az ifjúsági Európa-bajnokságon negyedikként

– mondta Magyarovits Zoltán, aki tíz évig dolgozott a Jövő SC-ben, majd 2012 és 2016 között a Vasas következett, ahol megteremtette az úszószakosztályt, azóta pedig Újpesten segíti munkájával a magyar úszósportot, újabb és újabb kiválóságok kinevelésével.

(Kiemelt képen: Magyarovits Zoltán tanítványai közül Kós Hubert után Ábrahám Minna is Amerikában folytatja / Forrás: UTE/Derencsényi István)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik