Bruckner Vince 2019.07.13 12:29 Frissítve: 2019.07.13 13:16

Úszás: a kiváló mester, Törös Károly 77 évesen is dolgozik és tanul

„Nem kell félni attól, hogy másoktól tanuljunk, ha az éppen valamit jobban vagy eredményesebben csinál” – mondja Törös Károly, aki szerint a magyar úszók soha nem látott körülmények között készülhetnek, azt viszont sajnálja, hogy hosszú évek óta nincs kiemelkedő mellúszó itthon. A 77 éves szakember jelenleg a MÚSZ utánpótlás-bizottságának az elnöke, és a svájci SC Flös Buchs úszóklubban dolgozik.

A hetvenhetedik születésnapját ünnepelte  a továbbra is aktív, világszerte ismert magyar úszóedző, Törös Károly. A debreceni születésű szakember 1965-ben a Ferencváros úszócsapatával Belgiumiban vett részt úszóversenyen, majd politikai menedékjogot kért: előbb Antwerpenben, mint profi vízilabdázó és válogatott úszóedző dolgozott, majd Dél-Afrikában élt, és világklasszisok egész sorát nevelte.

Öt éve tért haza, mint az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya, majd Kecskeméten dolgozott sikeresen, az utóbbi időben pedig a szövetség utánpótlás-bizottságának vezetője volt.

Törös Károly hetvenhét évesen is aktív úszóedző a magyar és a svájci utánpótlásért is dolgozik Forrás: hiros.hu

Törös Károly hetvenhét évesen is aktív úszóedző a magyar és a svájci utánpótlásért is dolgozik  •  Forrás: hiros.hu

„Olyan felkérést kaptam, amely rengeteg kihívást és megoldandó feladatot jelentett. A magyar úszósport jövőjére nézve fontos kezdeményezésnek tartom az utánpótlás-bizottság működését.  Ezzel párhuzamosan lehetőséget kaptam Svájcban, SC Flös Buchs klubban, hogy újra megvalósíthassam az elképzeléseimet. Az itthonitól egészen eltérő körülmények között, szinte az alapokról kezdtük, mint korábban már oly sokszor. És büszkén mondhatom, fél év után van egy svájci bajnok versenyzőm. Ugyanakkor nem elégszünk meg ennyivel, szeretném felnevelni a következőt, aztán az utána következőt is. Úgy érzem, tele vagyok motivációval.”

Érhető módon az év legnagyobb részét Svájcban tölti, de a héten Marcaliban edzőtáborozik a svájci csapatával, és hol német, hol magyar utasításokat követve együtt készülnek a magyar úszókkal a korosztályos bajnokságokra.  Ez azért is hasznos, mert Törös Károly programja alapján készülnek a Somogy megyei klub versenyzői is, akik között szintén sok ígéretes fiatal tempózik  nap mint nap. A közös edzésmódszer összeköti a gyerekeket és barátságok születnek.

„Továbbra is magyar edzőnek tartom magam, vezetőedzője maradok a Marcali Szabadidő és Sport Klubnak, rendszeresen szervezünk a jövőben is közös edzőtáborokat szervezni” - mondta.

S ha már a hazai úszásnál tartunk: úgy látja, minden feltétel adott, hogy jó eredményeket produkáljon a sportág.
„Itthon világviszonylatban is egyedülálló kormányzati támogatást kap az úszás, a versenyzők és az edzők is meg vannak fizetve, rendszeresek a külföldi edzőtáborok, folyamatosan épülnek az uszodák. Ugyanakkor természetesen látszódnak a hiányosságok is. Például mi az oka, annak, hogy Gyurta Dániel és Kovács Ágnes óta nem sikerült nemzetközi szintű mellúszót nevelni?”

És egyúttal meg is válaszolja a kérdést. Szerinte az alapok lerakásakor a technikai képzés nem tökéletes. Pedig nem lehet mondani, hogy ne lennének kiváló magyar trénerei a szakágnak, például Gyertyánffy Tamás vagy Nagy József személyében.

Törös egyébként is úgy gondolja, hogy a kezdetekkor, az első lépésekkor van szükség a legjobb a szakemberekre.
„Meggyőződésem, hogy minden edzőnek a gyerekekkel, az alapoknál kell kezdenie. Mert ha nem így teszi, és azonnal élversenyzővel kezd dolgozni, akkor bár lehet, hogy rövidtávon sikeres lesz, rengeteg pótolnivalója marad. Dél-Afrikában hiába volt már világklasszis versenyzőm, mindig foglalkoztam a kicsikkel is, hiszen a legfontosabbat, a helyes technikát nekik kell megtanítani.”

Az utánpótlás-bizottság elnöki posztjáról leköszönő tréner a munkája során mindig az aktívan dolgozó fiatal edzők véleményét kérte ki, és saját utódlására javaslatát már meg is tette a szövetségnek.

„Az a legfontosabb, hogy – mint erre mindig is különösen nagy figyelmet fordítottam – folyamatosan ápoljuk a kapcsolatokat a külföldi kollégákkal, nyitott szemmel járjunk a világban. Nem kell félni attól, hogy másoktól tanuljunk, ha az éppen valamit jobban vagy eredményesebben csinál. Hetvenhét évesen is folyamatosan figyelem a többi edzőt, és szinte mindig látok valami újat.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.