N. D. utanpotlassport.hu 2023.03.21 16:57 Frissítve: 2023.03.21 18:40

Tollaslabda: fontos utánpótlásversenyek jönnek

A magyar tollaslabda-utánpótlás szempontjából kiemelten fontos versenyek sora kezdődik március végétől; a diákolimpiával, a korosztályos országos bajnokságokkal és az év legrangosabb megméretéseivel kapcsolatban az MTLSZ főtitkárát, Joó Melindát kérdeztük.

Az év eddig eltelt részében sem pihentek a magyar utánpótláskorú tollaslabdázók, akik februárban például a felnőttek országos bajnokságán és a pécsi Multi Alarm junior nemzetközi versenyen is bizonyíthattak. A tavaszi időszak is sűrűnek ígérkezik, kezdődnek a diákolimpia fordulói és korosztályos országos bajnokságok, illetve egyre sűrűbben következnek a nemzetközi megméretések is.

„Óriási öröm, hogy több mint ezerkétszáz fiatal nevezett a diákolimpiára,

ez azt jelenti, ennyien minimum űzik a sportágunkat az iskolákban; rengeteg B-kategóriás játékos van, akik szabadidős jelleggel ragadnak ütőt. Az eseményen több évtized után újra rendezünk párosversenyt, emellett csapatbajnokság is lesz, amiben szintén megmutathatják a tudásukat a fiatalok – mondja a hazai szövetség főtitkára, Joó Melinda. – A korábbi évek tanulságai alapján igyekeztünk alakítani a területi felosztáson, hogy a különböző erősségű megyékben induló játékosoknak kiegyenlítettebb esélyei legyenek az országos döntőbe való kvalifikációra.

Április végén rendezik az idei első korosztályos országos bajnokságot, az U11-es, az U15-ös és az U19-es versenyzők Cegléden gyűlnek össze, míg május elején az U13-asok és az U17-esek legjobbjai csapnak össze Pécsett.

„A legnagyobb presztízse az ob-nak van a hazai korosztályos események közül, ezt várják a legjobban a fiataljaink. Augusztusban rendezik az U17-es Európa-bajnokságot, amelyen természetesen a magyar játékosok is részt vesznek majd, a keret összetételét pedig az ob eredménye is befolyásolja majd, így komoly lesz a tét a pécsi eseményen.

A korosztályaink esetében az U19-esektől több meghatározó tollaslabdázó is fellépett a felnőttek közé az év elején, így a kategóriában inkább fiatalabb játékosok szerepelnek nálunk; az esetükben a szeptemberi, Egyesült Államokban rendezendő vb-n való indulás még kérdőjeles, ám nekik még van idejük beleerősödni a korosztályba.”

(A kiemelt képen: a 16 éves Horváth Csanád a hazai utánpótlás egyik kiemelkedő játékosa / Forrás: MTLSZ)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.