Tollaslabda: egyelőre lehetetlen felmérni a kárt

Vágólapra másolva!
2021.01.11. 08:59
Címkék
„Szinte biztos, hogy rengeteg gyerek felhagyott a sporttal, hiszen az egyesületek döntő többsége eddig iskolai tornatermekben készült; márpedig az érintett klubok március óta ellehetetlenülnek a munkától” − vélekedik az évértékelőben a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára, Joó Melinda.

Nem indult rosszul az utánpótláskorú tollaslabdázók 2020-as éve, hiszen a fiatalok februárban becsületesen helytálltak a liévini U15-ös Európa-bajnokságon: a négy résztvevő magyar közül három egészen a nyolcaddöntőig menetelt, így Hart Petra, Horváth Csanád és Szentpáli Marcell is csupán hajszálra volt attól, hogy bravúros teljesítményt nyújtva az elődöntőért játszhasson. Az idősebbek már nem voltak olyan szerencsések, mint az U15-ösök: az U19-esek finnországi Európa-bajnokságát októberben ugyan megtartották, a magyarok nem vettek részt rajta, míg a korosztály új-zélandi világbajnokságát törölték a versenynaptárból.Hart Petra, Horváth Csanád és Szentpáli Marcell is csupán hajszálra volt attól, hogy bravúros teljesítményt nyújtva az elődöntőért játszhasson. Az idősebbek már nem voltak olyan szerencsések, mint az U15-ösök: az U19-esek finnországi Európa-bajnokságát októberben ugyan megtartották, a magyarok nem vettek részt rajta, míg a korosztály új-zélandi világbajnokságát törölték a versenynaptárból.

Szentpáli Marcell is nyolcaddöntőbe jutott Franciaországban Fotó: Sanja Jovovic
Szentpáli Marcell is nyolcaddöntőbe jutott Franciaországban Fotó: Sanja Jovovic

Szentpáli Marcell is nyolcaddöntőbe jutott Franciaországban  •  Fotó: Varga Miklós

„Eredetileg Lengyelország adott volna otthont az U19-es Eb-nek, az áthelyezéssel és a koronavírus-járvány okozta rendkívül szigorú fertőzésmegelőzési protokoll miatt nagymértékben megnövekedtek a költségek − így a hazai szövetség főtitkára, Joó Melinda.− A legnagyobb problémát mégsem a pénz okozta, hanem a rizikófaktor: negatív koronavírusteszttel kellett megérkeznie mindenkinek, a helyszínen pedig még egy tesztet csináltak – addig az egész csapatot elzárták volna a többiektől. Ha pedig netán bármelyik fiatal pozitív mintát ad, az egész válogatottat felfüggesztik, amelyből így senki nem versenyezhetett volna. Nem érte meg a kockázatot, ráadásul a körülmények miatt az edzős és a szülők sem vállalták volna szívesen az utat. Terveztük ugyanakkor, hogy elindulunk az új-zélandi vébén, ám az erről folyó tárgyalásainkat félbeszakította a tény, miszerint törlik az eseményt.”

A megméretések hiánya miatt motiválatlanná válhattak a sportolók. A szövetség emiatt úgy döntött, az összes, tavasszal elhalasztott utánpótlás országos bajnokságot ősszel megrendezi.

„Az U19-es, az U15-ös és az U11-es ob-t egyszere, Budapesten tartottuk augusztus legvégén, míg szeptember elején Pécs adott otthon az U17-esek és az U11-esek seregszemléjének. Remek hangulatban zajlottak a viadalok, nagy szükség volt rájuk. Annak ellenére is erős mezőny gyűlt össze, hogy a koronavírus miatt sokan negatívan álltak hozzá a versenyhez. ”

A főtitkár 2020 év végén arról még nem tudott beszámolni, a pandémia egészen pontosan milyen mértékben sújtotta a tollaslabdázók hazai utánpótlásbázisát.

„Szinte biztos, hogy rengeteg gyerek felhagyott a sporttal, hiszen az egyesületek döntő többsége eddig iskolai tornatermekben készült – márpedig az érintett klubok március óta ellehetetlenülnek a munkától. A legnépesebb mezőny minden évben az országos diákolimpiai bajnokságon gyűlik össze, így azt hiszem, a kárt csak 2021-ben mérhetjük fel; amennyiben megrendezhetjük az eseményt, láthatjuk a korábbi esztendőkhöz viszonyított különbséget. Sokat mondó adat lesz továbbá az is, hogy az új gyerekek beiratkozása idején, 2021 szeptemberében hányan igazolnak le.”

További korosztályos híreink TOLLASLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik