N. D. utanpotlassport.hu 2021.09.27 14:32 Frissítve: 2021.09.27 15:45

„Rendhagyó, de eredményes olimpiát láthattunk” – dr. Toman József

Az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű eseményen a válogatott kereteket ellátó szolgálat vezető sportorvosa, dr. Toman József többek között a koronavírus sportra gyakorolt hatásairól és a doppingról tartott előadást.

Szeptember második felében a Lurdy Ház Rendezvényközpontja adott otthont az Utánpótlássport szerkesztősége által szervezett, tizenegyedik Egy nap az utánpótlásért című konferenciának. A Mit üzen Tokió? alcímű esemény az idei olimpiai játékokat helyezte középpontba, amelyet több nézőpontból, színes programok segítségével vizsgált.

 

Fotó: MOB

Dr. Toman József szerint több szempontból is eredményes volt az olimpia  •  Fotó: MOB

 

A programpontok között az érdeklődők találhattak sportolókkal folytatott pódiumbeszélgetéseket, illetve sportvezetők, szakemberek előadásait is; utóbbi kategóriába tartozott dr. Toman József, a válogatott kereteket ellátó személyzet vezető sportorvosa, aki – hasonlóan a többi prezentációhoz – sajátos szemszögből közelítette meg a nyári világeseményt.

Illetve nem csak azt, ugyanis a sportorvos előadásának eleje az olimpiát megelőző időszakról szólt, nem meglepő módon: a koronavírus a játékok összes résztvevőjének megnehezítette a dolgát, és ez hatványozottan igaz az egészségügyben dolgozó szakemberekre, akikre extra teher hárult. Számukra a munka – a koronavírus miatt is – jóval július előtt elkezdődött.

 

A sportorvos előadásának központi témája volt a koronavírus

A sportorvos előadásának központi témája volt a koronavírus

 

„Rendkívül nehéz volt, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudjuk a sportolókat, és hogy ne rakjunk rájuk olyan plusz terheket, amikkel a felkészülést nehezítjük meg. Ez mindenkinek új szituáció volt, ennek ellenére egy eredményes olimpiáról beszélhetünk” – mondta Toman.

A sportorvos prezentációjában tehát előtérben volt a koronavírus témája, annak a sportra gyakorolt hatása; még azt is megtudhattuk, melyik nemzet milyen módon szervezte meg a tokiói kvótások beoltását. Ha sport és egészségügy, akkor a dopping sem maradhatott ki a sorból, amellyel kapcsolatban rengeteg hasznos információt kaptak a jelenlévők.

A következő időszakkal kapcsolatban Toman az aggályait fejezte ki: véleménye szerint a koronavírussal még jó ideig együtt kell élnünk, ez a sportolók esetében minden bizonnyal a párizsi olimpiára való felkészülést is meg fogja nehezíteni, ezért az orvos az együttműködés fontosságát is hangsúlyozta. Az előadás utolsó harmadában a sportorvos a tokiói tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, helyszínen készített fotókkal illusztrálva.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.