Budai Zoltán utanpotlassport.hu 2023.09.18 16:35 Frissítve: 2023.09.18 16:43

Öttusa: nem ilyen magyar szerepléshez szoktunk a junior-vb-ken

A hazai szövetség főtitkára, Mizsér Attila a magyar öttusa hagyományaihoz méltatlannak nevezte a fiataljaink junior-vb-szereplését.

Magyar szempontból nem indult rosszul az öttusázók múlt héten rendezett junior-világbajnoksága a litvániai Druskininkai városában, hiszen a Basa Lili és Tóth Dorka Sára alkotta női váltó már a nyitó napon ezüstérmet érdemelt ki. Ugyanekkor a Tárkányi Zsombor és Simon Tamás összetételű férfi váltónk a tizedik helyen zárt.

Aztán az egyéni selejtezőben a lányok továbbra is jól teljesítettek, és mind a négyen (Tóth Dorka Sára, Dulai Kinga, Gyugyi Laura, Dobronyi Dorina) döntőbe jutottak, a fiúk közül viszont innen már csak Tárkányi Zsombor ment a 36 fős fináléba, a többiek (Gáll András, Csák Milán, Holéczy-Fehér Bogdán) számára véget ért az egyéni vb.

A döntőben aztán nem járt versenyzőnk a dobogó közelébe. Tóth a 8., Gyugyi a 12., Dulai a 18., Dobronyi a 19., míg a férfiaknál Tárkányi a 17. lett. A női csapatunk a három legjobban szereplő öttusázónk pontszámaiból számolva a negyedik helyen végzett. A záró napon pedig a Dulai, Gáll felállású vegyes váltó a 7. pozícióban ért célba.

Basa Lili (balra) és Tóth Dorka Sára szerezte az egyetlen magyar érmet a junior-vb-n Fotó: UIPM/Aiste Ridikaite

Szögezzük le, hogy a szóban forgó fiatalok közül többen már számos korosztályos nemzetközi viadalon bizonyítottak és egyetlen világeseményből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de tény, hogy az elmúlt években azért rendre eredményesebben szerepeltek a juniorjaink a világbajnokságukon. Például tavaly – amikor még a lovaglást nem váltotta fel az akadályverseny – a lengyelországi Zielona Górában Koleszár Mihály egyéni aranyérmet nyert, nem mellesleg Viczián Bencével és Tamás Botonddal csapatban bronzérmes lett. Továbbá a nők között Erdős Rita bravúros ezüstöt érdemelt ki, aki ráadásként Bauer Blankával és Eszes Noémivel csapatvilágbajnoki címet is szerzett. Aztán az Erdős, Viczián váltó szállított még egy ezüstöt.

A legutóbbi, litvániai teljesítményről a Magyar Öttusaszövetség tavasszal kinevezett főtitkárát, Mizsér Attilát kérdeztük. Szöul olimpiai bajnokához azzal a meglátással fordultunk, hogy a mostani szereplés visszafogottabb volt a korábbiakhoz képest, ám ő egyből kevésbé óvatos jelzővel reagált:

„Ne köntörfalazzunk!

Ez a magyar öttusa hagyományaihoz méltatlan szereplés volt.

Egy váltóezüst, és ennyi. Ebben az is benne van, hogy ha a válogatási elvek körültekintőbbek, akkor Erdős Rita nem marad ki, és feltételezhető, hogy az élmezőnyben végez. De most a vb eredményeit kell elemezni, és nem titok, hogy ezzel az utazó csapattal is sikeresebb világbajnokságban bíztunk.”

Mint arról korábban beszámoltunk, a tavalyi junior-vb-ezüstérmes, kétszeres junior Európa-bajnok Erdős Rita azért nem volt ott Litvániában, mert sérülés miatt nem szerepelt a válogatókon, amelyek alapján a hazai szövetség elnöksége végül meghatározta az indulók névsorát.

Tárkányi Zsombor legjobb magyar férfiversenyzőként a 17. lett a junior-vb-n Fotó: UIPM/Aiste Ridikaite

A megbízott csapatvezető, Belák János sem elégedett a szerepléssel, de mint mondja:

„Összességében nem vártam sokkal jobb eredményt. A női csapatunk még képes lehetett volna dobogós helyen végezni, de ez nem jött össze. A fiatalok egyébként többnyire kiadták magukból azt, ami bennük van, de jelenleg ez a nemzetközi mezőnyben ennyire elég.

Elgondolkodtató a jövőre nézve, hogy min szükséges változtatni, illetve miben kell másfajta támogatási, felkészítési rendszert alkalmazni ahhoz, hogy erősebb csapattal tudjunk kimenni egy világbajnokságra.

Az Eb-n is én voltam ott a juniorokkal, és az viszont pozitív, hogy azóta többeknél láttam előrelépést. És persze a vébé tapaszatalatszerzés szempontjából is nagyon hasznos volt.”

Az összképhez hozzátartozik, hogy nemcsak Erdős hiányzott erről a junior-vb-ről. A kora alapján a tavalyi junior-világbajnok Koleszár Mihály vagy a bath-i felnőtt-vb-n a legjobb magyar női helyezést elérő, a kombinált számban világcsúcsot bemutató, még csak 18 éves Bauer Blanka is ott lehetett volna ezen a korosztályos vb-n. Azonban idén mindkét sokra hivatott öttusázó elsősorban a felnőttek között versenyez, és az olimpiai kvalifikációra összpontosít.

(Kiemelt képünkön: legjobb magyarként Tóth Dorka Sára a 8. helyen ért célba a junior-vb-n Fotó: UIPM/Aiste Ridikaite)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.