Budai Zoltán utanpotlassport.hu 2022.11.30 09:10 Frissítve: 2022.11.30 09:25

Öttusa: ez már nem ugratás, jövőre nindzsák váltják a lovasokat

Jövőre már a lovaglást váltó akadályversenyen kell bizonyítaniuk az utánpótláskorú öttusázóknak, de egyelőre nincs pálya a gyakorláshoz és azt sem tudni, hogy pontosan mire kell készülni.

Novemberben döntött a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM), és hivatalosan is bejelentette, hogy bár

a 2024-es párizsi olimpiáig a lovaglás még része marad a sportágnak, a korosztályos megméretéseken már a jövő évtől bevezetik a lovaglást váltó, leginkább a Ninja Warriorra hajazó akadályversenyt.

A hazai szövetség egyike volt azon szervezeteknek, amely nem szorgalmazta a változtatást, és a sportág jeles honi képviselői közül is többen kifejezték ellenző álláspontjukat. Ezzel együtt azt sem lehet állítani, hogy a lovaglás mindenkinek a szíve csücske volt. Az utóbbi esztendőkben főleg a fiatalabb korosztályokat lehetett egyre nehezebben meggyőzni a versenyszám szépségeiről.  

„A fiatalok harmada imádott lovagolni, másik harmada azért csinálta, mert az öttusa része volt, a többiek viszont nem szerették a versenyszámot” – osztja meg az elmúlt évek tapasztalatait a mostanáig utolsó magyar olimpiai bajnoki cím birtokosa, Vörös Zsuzsanna, aki a Volán Fehérvár szakosztályát igazgatja. Az itthoni szövetség általános alelnöki posztját is betöltő, 2004-ben, Athénban győztes szakember számára leginkább az átállás jelenti most a legnagyobb fejtörést. 

A legcélravezetőbb az lenne, ha már tudnánk, mire kell készülnünk. Volt négy tesztverseny, amelyhez viszonyíthatunk, de hogy pontosan milyen akadályok lesznek, az nem világos. Jelenleg van lovardánk, de nincs akadálypályánk. A nagy feladat az, hogy ez a helyzet megváltozzék. Szövetségünk főtitkára, Gallai István felvette a kapcsolatot a Magyarországi OCR Sport Szövetséggel, a tárgyalások folynak, és remélem, hamarosan segítséget kapunk.
A lányok a tesztversenyeken nehezebben birkóztak meg az akadályokkal Fotó: UIPM/Aisté Ridikaité

Az OCR (Obstacle Course Racing) akadályversenyre szakosodott szervezet, és nemcsak az edzőpark felállításában számíthat sokat a tapasztalata, hanem magában a képzésben is. Az idő viszont szorít, mert a UIPM tervezete szerint jövő júniusban már világversenyt rendeznek az ifjúsági korosztály számára. 

„Nem a mi hibánkból, de el vagyunk késve – mondja Szloboda József, az utánpótlás szövetségi kapitánya. – A park, ahol tudnánk gyakorolni, még sehol nincs. Ráadásul a költségesség miatt várhatóan először egyetlen ilyen pályánk lesz csak a fővárosban, így a vidékieknek utazniuk kell. A pályáról annyit tudunk, hogy nyolc erő-, hat kötelező és két szabadon választott elemet tartalmaz. De még semmi sem biztos. Nekünk edzőknek is meg kell tanulnunk a versenyszámra történő felkészítést, hiszen eddig teljesen más izmokkal dolgoztunk. Egyébként a tesztversenyek alapján azt mondhatom, hogy a gyerekek élvezik a dolgot. Nekem, aki több, mint negyven éve benne vagyok a sportágban furcsa ez az egész, de a lézerlövészet és a kombinált szám bevezetésekor is akadtak kétkedők, aztán viszonylag gyorsan beletanultak a versenyzők. A létszámcsökkenéstől nem tartok, mert ahány fiatal abbahagyja az öttusát a lovaglás száműzése miatt, annyit be is vonzhat az akadályverseny.” 

A változtatás célja egyértelműen az, hogy az öttusa olimpiai sportág maradjon. Azaz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokon is látni akarja, miután az előzetes programból kihagyta. Eddig a lovaglás csak a juniorokat érintette az utánpótlás-világversenyeken, az U19-esek négy-, az U17-esek háromtusáztak. Jövőre mindhárom korosztály viadalán ott lesznek az akadályok, így értelemszerűen az U19-esek öt, az U17-esek pedig négytusára váltanak.

Annak a juniornak pedig, aki a felnőttek között is indul és pályázik a párizsi olimpiai szereplésre, most öttusázóként hat számra kell készülnie.

Itthon is mindehhez alkalmazkodva kell megrendezni a válogatóviadalokat. 

Csák Milán otthonosan mozgott az akadályokon, de sajnálja, hogy kikerül a programból a lovaglás Fotó: UIPM/Filip Komorous

A 18 éves korosztályos válogatott Csák Milán jövőre lép a juniorok közé. Ő két tesztversenyen is járt, és Olaszországban ezüst-, Lengyelországban bronzérmet szerzett. 

Szerencsém volt, mert már végeztem hasonló edzéseket az előtt is, hogy tudtam volna, ez lesz az új versenyszám. Azt tapasztaltam, hogy a lányok közül senki nem tudta végigcsinálni hiba nélkül a pályát, a fiúk pedig többen nagyon könnyen végigmentek rajta. Amíg nincs pályánk, talán egy húzódzkodó rúd és néhány zsámoly is megteszi. Nem gondolnám, hogy az Eb-n vagy a vébén jelentősen megváltoznak az erőviszonyok az új szám miatt, bár kérdés, hogyan pontozzák majd. Magam elfogadom a cserét, de kicsit sajnálom is. Jó volt elmondani magamról, hogy tudok lovagolni. Szerintem a lovaglástól sokkal menőbb volt a sportág.

Kiemelt kép: A gyerekek körében népszerűnek tűnik az akadályverseny Fotó: UIPM/Aisté Ridikaité

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.