B. Z. utanpotlassport.hu 2020.10.20 16:15 Frissítve: 2020.10.20 16:19

Női vízi: Béres Gergely az utánpótláskorúakkal is számol az FTC-ben

Az FTC-Telekom ob I-ben szereplő női vízilabdacsapatának vezetőedzője, Béres Gergely ejtett szót a klub utánpótláskorú játékosainak helyzetéről, lehetőségeiről.

A hétvégén újabb fölényes győzelmet aratott az FTC-Telekom női vízilabdacsapata az ob I-ben. Béres Gergely együttese ezúttal az Eger otthonában nyert 19–5-re, így négy forduló után továbbra is százszázalékos az élvonalban. A fiatalok ismét kivették a részüket a sikerből, Pőcze Panna két, Petik Panna egy góllal járult hozzá a három pont magabiztos megszerzéséhez. Ebben a bajnoki évadban eddig hat olyan játékos szerepelt a Ferencvárosban, aki még a korosztályos pontvadászatban is játszik.

Béres Gergely vezetőedző számít a fiatalokra Forrás: fradi.hu

Béres Gergely vezetőedző számít a fiatalokra  •  Forrás: fradi.hu

Pőcze Panna és a kapus Neszmély Boglárka az ifi-, Felkai Sára, Fráter Lili, Krénusz Anna és Török Dorina a serdülőgárdának is tagja. Rajtuk kívül két, még a juniorválogatottban érdekelt lehet, 2001-es születésű pólósa is van a klubnak Petik Panna és Valentin Kamilla személyében. Ők egyre inkább válnak alappilléreivé a bajnoki dobogóra hajtó zöld-fehéreknek. A Magyar-kupában a rivális UVSE 12–10-es legyőzésekor például mindketten a kezdőben kaptak helyet. Az FTC női csapata nem tekint vissza nagy múltra. A 2017/18-as idényben indult az ob I-ben, az utánpótlás is akkor szerepelt először a felsőházban. Az ott kezdő legfiatalabb, 2004-es korosztály ígéretei azonban már a felnőttek között is bizonyíthatnak.

Pőcze Panna az ifibajnokság mellett az ob I-ben is rendszeresen bizonyíthat Forrás: fradi.hu

Pőcze Panna az ifibajnokság mellett az ob I-ben is rendszeresen bizonyíthat  •  Forrás: fradi.hu

„Amikor elkezdtük, az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy minél több lánnyal szerettessük meg a sportágat – mondja Béres Gergely. – Ezt sikerült is elérnünk, hiszen jelenleg hetven igazolt játékosunk van az utánpótlásban. A 2004-es korosztályból már többen is szerephez jutnak az ob I-ben. Azt szeretnénk, hogy a tinédzserek érezzék, aki jól teljesít, annak igenis van lehetősége bekerülni a felnőttcsapatba. Az utánpótlásedzőkkel hétről hétre egyeztetünk, hogy kiknek szavazhatunk bizalmat. Ez a folyamatos kontroll plusz motivációt is ad a lányoknak. A rendszert, amelyet követünk, a szakmai igazgatónk, Gerendás György már korábbi klubjainál felépítette, és úgy működtette, hogy nem ment az eredményesség rovására.”

A vezetőedző úgy látja, a fiatalok hozzáállása példaértékű az egyesületnél, és az ígéreteken látszik, idővel a felnőttgárda kötelékébe kívánnak tartozni. Az FTC rutinos játékosai – élen Tóth-Csabai Dórával és Illés Annával – pedig nagyon sokat segítenek a korosztályos pólóslányoknak.

Neszmély Boglárka már a felnőttcsapat második számú kapusa Forrás: fradi.hu

Neszmély Boglárka már a felnőttcsapat második számú kapusa  •  Forrás: fradi.hu

„Az nem jó, ha az edző jobban akarja a játékos felnőttcsapatban való helytállását, mint ő maga. Szerencsére, erre nem is nagyon van példa. Úgy látom, aki játszhat az ob I-ben, az megtiszteltetésnek veszi. Ráadásul nem egy utolsó helyezett csapatban bizonyíthat.”

A klub a nyáron távozókat még máshonnan igazolt minőségi vízilabdázókkal pótolta, a jövőben azonban egyre inkább támaszkodna a saját utánpótlására.

„A 2004-2005-ös korosztályunk sokra hivatott. A következő években ők egyre nagyobb erősítést jelenthetnek a felnőtt elsőosztályban is. Fokozatosan tervezzük beépíteni őket. Általában azok a fiatalok kerülnek fel korábban, akik sok gólt lőnek a korosztályos bajnokságokban. Az ob I-be érkezve viszont az elsődleges feladata mindenkinek a védekezés lesz. Ha ezt valaki a legkevesebb hibával megoldja, akkor már helytállt, és a folytatásban egyre több, nagyobb szerephez juthat.”

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.