MÚSZ-elnök: 19 ezer gyermek vesz részt az Úszó Nemzet Programban

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.05.25. 14:06
Címkék
A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) évi rendes közgyűlésén Wladár Sándor elnök 2022 sikereit és váratlan kihívásait elemezve az utánpótlásról is szót ejtett, kiemelve, hogy 19 ezer gyermek szerepel az Úszó Nemzet Programban.

A sportági parlamentnek számító fórumon a MÚSZ első embere elöljáróban hangsúlyozta, hogy „sportolóink minden világeseményen a maximumot nyújtották, az éremtáblázat első három helyén szerepeltek, összesen 157 érmet nyertek”. Majd okkal sorolt további sokat mondó adatokat is: „sportolóink minden világeseményen a maximumot nyújtották, az éremtáblázat első három helyén szerepeltek, összesen 157 érmet nyertek”. Majd okkal sorolt további sokat mondó adatokat is:  

„141 tagszervezetünkben 28 ezer sportolni vágyó élvezheti az úszás örömeit és nehézségeit. És

ez a szám nem foglalja magába azt a 19 ezer gyermeket, akik az Úszó Nemzet Programban szerepelnek. Az ország minden részén 1000-1200 edző és oktató dolgozik a sikerekért. Mert nemcsak az a siker, hogy egy versenyzőnk ott áll a dobogón, hanem az is, hogy olyan gyerekek is megismerhetik és megtanulhatják az úszást, akik még soha nem jártak uszodákban, nem láttak zuhanyt

 – hangoztatta. – Akik testi vagy szellemi sérülésekkel élnek, akik családjainak egy reményt, egy lehetőséget ad az úszás – megmutatva, hogy a rosszban is lehet céljuk, lehet örömük.”

Az elnök ezután felidézte 2022 egyik legnagyobb kihívását: az ismét beugróként vállalt FINA-világbajnokság megrendezését négy hónap leforgása alatt. „Mindent összevetve az a végeredmény, hogy mi, magyarok az igazi kihívásokban válunk igazán egy nemzetté” – jelentette ki.

A MÚSZ vezetője szólt az Úszó Nemzet Program „élesítéséről” is:

„A világesemény mellett a sikeres pilot szakaszt követően januárban az Úszó Nemzet Program folytatásáért harcoltunk. Február 1-én 20 városban 20 létesítményben, 240 oktató munkájával elindult az igazi éles első szakasz. Gazdasági okok miatt szeptemberben a bővítés csak az évjáratokra terjedt ki, 19 ezer főre bővültünk. Csak zárójelben jegyzem meg, mert ezt a 2023-as év krónikája fogja rögzíteni,

42 város közel 46 ezer gyermeke várhatja a program folytatását idén szeptembertől.”
Megtartotta éves rendes közgyűlését a hazai szövetség Forrás: MÚSZ

A versenyzőként olimpiai bajnok Wladár Sándor emlékeztetett rá, hogy

az ősszel kitört energiaválság miatt a 151 magyarországi úszólétesítmény több mint fele bezárt, többségük előzetes jelzés, figyelmeztetés nélkül.

A MÚSZ és a kormányzati mentőakció ugyanakkor sikeresnek bizonyult.

„A vizes szövetségek, az egyesületek és a küzdeni akaró létesítmények ezúttal is összefogtak, miközben nekünk csaknem ezer fiatal sportoló részére kellett úgynevezett menekítési tervet készítenünk.

Az elkészített országos uszodai felmérés és javaslatcsomag jelentős segítséget adott az államtitkárságnak a támogatási rendszerük kidolgozására és megvalósítására. Végül csaknem 90 létesítmény 3 milliárd forint támogatásban részesült s fogadhatta továbbra is az úszókat, vízilabdázókat”

– mondta.

Wladár Sándor zárásképpen kijelentette: „Ismét bizonyítottuk, kemény munkával, kreativitással minden akadály legyőzhető.”

(Kiemelt képünkön: Wladár Sándor elnök sikerekről és kihívásokról egyaránt beszélt Forrás: MÚSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik