Mentális Vakcina, avagy miért fontos a pszichés felkészítés?

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 09:01
Címkék
Megkerülhetetlen eleme egy sportoló életének a mentális felkészülés, amelynek rendkívül kritikus periódusa az utánpótlássportolók „fejjátéka”. Ennek ellenére hazánkban nem minden esetben fektetnek megfelelő hangsúlyt az ilyen módú tréningre. Ezen szeretne változtatni az olimpiai és világbajnok öttusázó, Mizsér Attila programja, a Mentális Vakcina.

„A siker fejben dől el” – elcsépelt mondat, vitatkozni viszont nehéz lenne az állítással. Hány alkalommal láthattunk már elképesztően tehetséges versenyzőket összeomlani a nyomás alatt, rosszul teljesíteni a mentális gyengeségük miatt. Bár itthon a profi csapatokkal az esetek nagy részében dolgozik pszichológus, mégsem kap elég figyelmet Magyarországon a jelenség, ez pedig hatványozottan igaz a fiatalok sportjában, ahol talán a legnagyobb szükség lenne rá.„A siker fejben dől el” – elcsépelt mondat, vitatkozni viszont nehéz lenne az állítással. Hány alkalommal láthattunk már elképesztően tehetséges versenyzőket összeomlani a nyomás alatt, rosszul teljesíteni a mentális gyengeségük miatt. Bár itthon a profi csapatokkal az esetek nagy részében dolgozik pszichológus, mégsem kap elég figyelmet Magyarországon a jelenség, ez pedig hatványozottan igaz a fiatalok sportjában, ahol talán a legnagyobb szükség lenne rá.

Fotó: Hoffer Szilvi
Fotó: Hoffer Szilvi

 •  Fotó: Hoffer Szilvi

Mizsér Attila tudja, mi fán terem a siker, hiszen az egykori öttusázó 1988-ban Szöulban olimpiai bajnok lett. Nem győzi hangsúlyozni a mentális felkészültség fontosságát, az utóbbi években pedig számos sportszervezetnél (a teljesség igénye nélkül az EMMI-nél, a Magyar Asztalitenisz Szövetségnél, a KIMBÁ-nál és a szegedi Grosics Akadémiánál is) tartott előadásokat vagy tréningeket, sőt, egy szemeszteren keresztül a Testnevelési Egyetemen is adott órákat ebben a témában, a 2018-ban kiadott Sportháromság című könyvében pedig az edző-szülő-versenyző kapcsolatának témáját vizsgálta. Jelenleg azon dolgozik, hogy a Mentális Vakcinával minél több szervezetnek tudjon segíteni, a programot pedig kedden a Magyar Sport Házában mutatta be a hazai szövetségek képviselői előtt.

„Ács Imre sport mentáltrénerrel és Flamm Gergely mentálhigiénés szakemberrel közösen hoztuk létre ezt a workshopot. Hamar kiderült, hogy egy húron pendül az agyunk a sporttal, a sportoló mentális felkészítésével kapcsolatban, emiatt készítettük el közösen a „tantervet”. Négy alappillért tudnék kiemelni, amely szerint működik a program: a változások érzékelése és a megfelelő szemléletmód kialakítása; a célok felállítása, azok elérése a gyakorlatban; vizualizáció és koncentráció; végül pedig a relaxáció és a stressz megfelelő kezelése, annak a hétköznapokba való egészséges „beépítése”. A lényeg, hogy gyakorlati módszerekkel ismertessük meg az edzőket, sportolókat, akik ezúton fejleszteni tudják a saját mentális állapotukat – magyarázza Mizsér Attila a Mentális Vakcina lényegét. – A taktikai és technikai felkészülés mellett a mentális is ugyanolyan fontos az ifjú sportolók életében, ez a hétköznapokban is kifizetődik. Itthon úgy gondolom ezt rajtunk kívül nem sokan végzik interaktív módon”.

Fotó: Hoffer Szilvi
Fotó: Hoffer Szilvi

 •  Fotó: Hoffer Szilvi

De vajon honnan tudja egy szakember, hogy megfelelően felkészítette fejben a versenyzőt? Van bármi adat, amely tud ebben segíteni? Mizsér szerint ilyen téren különösen nehéz a trénerek dolga.

„Olyan soft skillek, puha készségek ezek, amiket egy sportoló esetében nagyon nehéz, szinte lehetetlen mérni; ilyen tekintetben ez megfoghatatlan. Nálunk nem lehet ugyanazt a vizsgálatot lefolytatni, amit például egy biomechanikai laborban egy új edzésmódszer után, ahol számszerű eredményt lehet kapni. Ettől függetlenül a kritikus pillanatokban a pszichikai állapot döntő faktor szokott lenni.”

A koronavírus megjelenését a sport világa is megsínylette, ez alól pedig az utánpótláskorú versenyzők sem voltak kivételek, ami miatt a mentális egészség még jobban előtérbe került.

„A pandémiás helyzet is közrejátszott abban, hogy elkezdtük ezt a programot. Úgy gondolom, lényeges időben lépni a fiatalok mentális állapotával kapcsolatban, foglalkozni kell velük ebben az extrán nehéz időszakban. Nem egészséges, hogy az ifjú sportolóknak így kell felnőniük, hogy a korosztályok fontos megmérettetések elmaradnak, nem tudnak rá elutazni, nem tudnak a csapattársaikkal közösen edzeni; kis túlzással egy-egy korosztályos szakasz kimarad az életükből. Ezen alapvető problémák mellett mély nyomot hagyhatnak a fiatalokban, amik nem csak a sportteljesítményre, de a korábban említett hétköznapokra is hatással lehetnek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik