Bruckner Máté utanpotlassport.hu 2023.09.30 09:01 Frissítve: 2023.09.30 09:10

Labdarúgás: október 4-én kezd a Puskás Akadémia az ifi BL-ben

A Bajnokok Ligájával egyidőben, szeptember 19-én rajtolt az UEFA Ifjúsági Liga, az U19-es csapatok legrangosabb nemzetközi kupasorozata. Hazánkat a legutóbbi korosztályos bajnok Puskás Akadémia képviseli, amely az első mérkőzését október 4-én vívja Azerbajdzsánban.

A UEFA Ifjúsági Liga lebonyolítása meglehetősen összetett, ezért a magyar induló, a Puskás Akadémia első mérkőzése előtt érdemes áttekintenünk a részleteket. A 64 résztvevő kezdetben két halmazban szerepel: a Bajnokok Ligája- és a bajnoki ágon.   

Az előbbin a BL főtáblájára kvalifikált csapatok U19-es együttesei játszanak a felnőttekével megegyező sorsolás szerint. Egy fordulót – akárcsak a BL-ben – már megrendeztek, és szinkronban a „nagyokkal”, december közepéig zajlanak a csoportküzdelmek.  A csoportokból a megszokott módon az első kettő jut tovább, így összesen tizenhat csapat folytathatja az egyenes kieséses szakaszban.

A Puskás Akadémia a bajnoki ágon szerepel, mivel a legutóbbi kiírásban megnyerte a hazai U19-es kiemelt bajnokságot. A felcsúti gárdának a rájátszásba jutáshoz először az azerbajdzsáni Gabalát kell legyőznie oda-visszavágós párharcban, majd a görög Olimpiakosz és az olasz Lecce összecsapásainak nyertesén kell átverekednie magát. A bajnoki ágon induló 32 csapat közül végül 8 marad állva, és kerül az UEFA Ifjúsági Liga rájátszásába.

A kieséses szakaszba tehát összesen huszonnégyen jutnak be, és attól kezdve egy meccsen dől el a továbbjutás. A csoportelsők automatikusan a 16 között várhatják következő ellenfelüket, a második helyezettek és a bajnoki ágról érkező csapatok viszont még játszanak egymással, hogy kialakuljon a nyolcaddöntők teljes mezőnye.

Az elődöntőt és a döntőt egy helyszínen, „final four”-rendszerben, a svájci Nyonban, a Colovray Stadionban tartják 2024. április 19–22. között.

A magyar csapatok a korábbi években igazán kiugró eredményt nem tudtak elérni a sorozatban. A legjobb teljesítményt az MTK Budapest nyújtotta a 2022/23-as kiírásban, amikor eljutott az egyenes kieséses szakaszig, amelyben szoros meccsen kikapott a holland Ajaxtól, így nem került a nyolcaddöntőbe.

A Puskás Akadémia az első mérkőzését október 4-én, vagyis jövő szerdán játssza a Gabala ellen Azerbajdzsánban, a visszavágót pedig október 25-én a felcsúti Pancho Arénában rendezik.

(Kiemelt képünkön: A Puskás Akadémia két játékosa, Mondovics Kevin (szemben) és Kun Olivér (háttal) Forrás: Puskás Akadémia)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.11.26 16:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A vegyes váltó és a női egyéni után Gáll András révén férfi egyéniben is magyar győzelem született a lengyelországi Drzonkówban rendezett U24-es öttusa Európa-bajnokságon.

2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.