N. D. utanpotlassport.hu 2022.01.14 09:08 Frissítve: 2022.01.14 15:54

Labdarúgás: kiskorú NB I-esek a középpontban

A labdarúgó NB I-ben továbbra sem hemzsegnek a fiatalok, a kiegészítő szerepekben azonban találunk pár olyan ifjú titánt, aki még a nagykorúság küszöbét sem lépte át.

Továbbra sem lepik el az utánpótláskorú játékosok a labdarúgó NB I-et – a csapatok többsége nem alkalmaz rendszeresen olyan hazai futballistát, akinek a születési évszáma kettessel kezdődik. Van azonban pár – a magyar felnőttélvonalhoz képest – kivételesen fiatal spíler, aki szerepet kapott az első osztály őszi szezonja során; lássuk, kik ők!

Szűcs Tamás az első 2005-ös játékos, aki bemutatkozhatott az NB I-ben Forrás: honvedfc.hu

Szűcs Tamás az első 2005-ös játékos, aki bemutatkozhatott az NB I-ben  •  Forrás: honvedfc.hu

Bár a november második felében rendezett Budapest Honvéd–MTK Budapest (3–0) mérkőzésen a hazaiak színeiben mindössze az utolsó percekre állt be a hazaiak csapatába a 16 éves Szűcs Tamás (aki holnapután, azaz vasárnap ünnepli a 17. születésnapját), így is sikerült bekerülnie az NB I történelemkönyvébe: ő az első 2005-ös születésű játékos, aki pályára lépett a felnőttélvonalban. Fiatal kora ellenére nem mutatta a megilletődöttség jeleit, sőt, a jobb szélen történő megindulásával tevékenyen részt vett a kispestiek harmadik góljában. Az ifjú támadó egyelőre több szerepet nem kapott az NB I-ben, azonban abban biztosak lehetünk, hogy nem akkor láttuk utoljára; addig is a harmadosztályban pallérozódik a felnőttek között klubja második csapatában, várva a következő élvonalbeli lehetőségre.

A Puskás Akadémia kezdőcsapatában sem szoktak hemzsegni az utánpótláskorú labdarúgók, kiegészítő szerepben viszont többjüket is figyelhettük az őszi szezon folyamán. Egyikük a 17 éves kort december utolsó napján betöltő Bakti Balázs, akit összesen négy alkalommal láttunk beszállni a padról az elmúlt időszakban. Úgy tűnik, szerencsét hoz a felcsútiaknak a szereplése: a gárda mérlege azokon a találkozókon három győzelem és egy döntetlen. Szűcshöz hasonlóan elsősorban őrá is az NB III-as tartalékcsapatban számítanak; a meccsek több mint felén nevezték a keretbe, és mindannyiszor kezdőként segítette együttesét. Ahogy a Honvédos kortársa, ő is két gólt ünnepelhetett a harmadik vonal őszi időszakában.

Életkora alapján az MTK Budapestben játszó Vancsa Zalánt (17) is a fent említett futballisták közé sorolhatnánk, a támadó neve azonban az utóbbi hónapokban számos alkalommal került elő a hazai és nemzetközi sportsajtóban, köszönhetően leginkább az első NB I-es góljának, illetve az ifi BL-ben nyújtott kiváló produkciójának. Vele korábban bővebben is foglalkoztunk.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.