N. D. utanpotlassport.hu 2022.01.19 09:05 Frissítve: 2022.01.19 09:24

Labdarúgás: hemzsegnek a fiatalok a legértékesebb játékosok listáján

A Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) összeállította a legértékesebb topligás labdarúgók listáját, amelyen a legelőkelőbb helyeket egytől egyig utánpótláskorú játékosok foglalják el.

Nem vállalkozott könnyű feladatra a Sporttudományok Nemzetközi Központja, mikor összeállította a topligákban játszó futballisták legértékesebbjeinek százas listáját. A sorrendet saját metodika alapján alkotta meg: a lejátszott meccseket, az életkort, a jelenlegi szerződések feltételeit és azok lejártát, illetve a mutatók alapján a további (gazdasági) potenciált is megvizsgálta. Ezen feltételek mellett az utánpótláskorú labdarúgókkal olyan világklasszis sem tudta felvenni a versenyt, mint a Bayern München lengyel gólvágója, Robert Lewandowski, akinek a neve az utóbbi évek során annak ellenére forrt össze az Aranylabdával, hogy azt egyszer sem kapta meg. De akkor sem járunk sikerrel, ha Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo nevét keressük az összeállításban. A fiatalok dominanciáját jól mutatja, hogy az első hét helyezettnek egyaránt kettessel kezdődik a születési évszáma.

Forrás: pest.mlsz.hu

 •  Forrás: pest.mlsz.hu

Az első helyen a Real Madrid 21 éves támadója, Vinícius Júnior áll, aki számára a jelenlegi évadban érkezett el az áttörés. A szélvészgyors brazil a nyár óta szintet lépett, amit nemcsak az egyre érettebb megoldásai, hanem a „száraz” statisztikák is bizonyítanak: a 2021/22-es kiírás felénél már több bajnoki gól áll a neve mellett (15), mint az előző három évadban összesen – a CIES 166,4 millió eurót állapított meg a fiatal értékeként. Őt két, vele egyidős játékos, Phil Foden (Manchester City – 152,6 millió euró) és Erling Haaland (Borussia Dortmund – 142,5 millió euró) követi, de az első tizenévest sem kell sokáig keresgélni a listán: a 18 esztendős, leverkuseni Florian Wirtz ugyanis a legértékesebb középpályásként az ötödik pozíciót foglalja el. A már említett pozíciókhoz hasonlóan a védők külön versenyét sem a rutin döntötte el; közöttük a Bayern München futballistája, Alphonso Davies a „legdrágább” 122,3 millió euróval. A listán szereplő legfiatalabb labdarúgó egyben az egyetlen kiskorú is: a Barcelona 17 esztendős középpályása, Gavi a klubcsapata mellett már a spanyol felnőttválogatottban is megmutathatta tudását. Hogy ne maradjon az összeállítás magyar képviselő nélkül, arról Szoboszlai Dominik gondoskodott, aki 66 millió eurós árával az 58. helyre futott be, szintén utánpótláskorúként.

De vajon az „értékesség” egyben azt is jelenti-e, hogy ők a legjobb topligás játékosok? Hegedűs Henrik, az MLSZ sporttudományi elemzőosztályának munkatársa szerint nem ennyire egyszerű a kérdés.

„A legjobb játékos fogalma nagyon relatív, azt mondanám, a CIES ranglistája elsősorban pénzügyi és marketing potenciált tükröz, szakmai szempontokkal csak másodlagosan vegyítve. És ami a legfontosabb: minden játékos árát alapvetően az határozza meg, hogy meddig érvényes a szerződése, emiatt például Kylian Mbappé most igencsak hátul szerepel a listán, hiszen nyártól ingyen igazolhatóvá válik. Nevezhetjük-e az éllovas Vinícius Juniort a legjobbnak pusztán azért, mert kimagaslóan teljesít a 2021/2022-es évadban, miközben a topligás gólátlaga összességében 290 perc/találat? Igazolható-e Mason Greenwood negyedik helye, amikor a halovány Manchester Unitednek sem alapembere? A legjobb és a legértékesebb játékosoknak természetesen van közös halmazuk, ám ezt mindig az adott klubra kell vetíteni – mondja Hegedűs, aki hangsúlyozza az életkor fontosságát is. – Nem véletlen persze, hogy a lista első húsz helyezettje döntő többségében huszonöt év alatti futballista. A fiatal játékos jobban formálható, jobban terhelhető, jobban regenerálódik, és főleg jobban értékesíthető a piacon néhány év elteltével. De még az is szempont lehet, hogy a fiatalok jobban értik például a közösségi médiát – különös tekintettel a TikTokra –, jobban meg tudják szólítani a tinédzsereket, ezáltal biztosítják az adott klub szurkolói utánpótlását is.”

Végül arra is választ kaptunk a szakértőtől, hogy az ő listáján ki lenne a befutó.

„Összességében úgy gondolom, jelenleg Haaland a világ legértékesebb játékosa a posztja, a benne rejlő lehetőségek, a sokoldalúsága, a kora és az egyenletes teljesítménye miatt.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.