Labdarúgás: cél a továbbjutás az U19-es Eb-selejtezőn

Vágólapra másolva!
2022.09.20. 18:23
Címkék
A Szélesi Zoltán szövetségi edző által felkészített férfi U19-es labdarúgó-válogatott a házigazda Walesszel, Írországgal és Gibraltárral mérkőzik meg szeptember 21. és 27. között, hogy továbbjusson az elitkörbe – a portálunknak nyilatkozó Dragóner Áron és Gruber Zsombor egyaránt optimista.

Az U19-es válogatottat irányító SZélesi Zoltán elszántan dirigál játékosainak Forrás: mlsz.hu
Az U19-es válogatottat irányító SZélesi Zoltán elszántan dirigál játékosainak Forrás: mlsz.hu

Az U19-es válogatottat irányító SZélesi Zoltán elszántan dirigál játékosainak • Forrás: mlsz.hu

Az U19-es válogatottat irányító SZélesi Zoltán elszántan dirigál játékosainak Forrás: mlsz.hu
Az U19-es válogatottat irányító SZélesi Zoltán elszántan dirigál játékosainak Forrás: mlsz.hu

Az U19-es válogatottat irányító SZélesi Zoltán elszántan dirigál játékosainak  •  Forrás: mlsz.hu

A férfi U19-es labdarúgó-válogatott szeptember 21. és 27. között Európa-bajnoki selejtezőn lép pályára Walesben. A Szélesi Zoltán szövetségi edző által felkészített korosztályos csapat a házigazdával, Írországgal és Gibraltárral mérkőzik meg, a csoportból az első két helyezett, illetve a legjobb csoportharmadik jut az elitkörbe. A társaságvasárnap reggel indultrepülővel Manchesterbe, ahonnan busszal utazott az Észak-Walesben található Ewloe-ban lévő szálláshelyére.

A keretben húsz játékos szerepel (a névsor alább a keretes írásunkban megtalálható), öten közülük még az U18-as korosztályhoz tartoznak. Az MLSZ keddi beszámolója szerint a Ferencvárosban nevelkedőLisztes Krisztián nincs százszázalékos állapotban, így vele egyelőre nem számolhat a szakmai stáb. A többiek ugyanakkor elszántan készülnek az EB-selejtezők jelentette erőpróbára.

"Az első edzés regeneratív jellegű volt, hiszen a fiúk pénteken még meccset játszottak, azt követően pedig utaztunk– idézi az mlsz.hu Szélesi Zoltán szövetségi edzőt.– A második foglalkozás már teljes mértékben a szerdai mérkőzésre való felkészülés jegyében folyt, javítottuk a hibáinkat, elsősorban a védekezésé volt a főszerep, a csapat magas és középső zónás védekezését próbáltuk beállítani.A keddi edzésen megmutatkozott, hogy a fiúk szervezettek és fegyelmezettek. Ez egy jó kiindulási alapot biztosít, hiszen szeretnénk továbbjutó helyen végezni. Az más kérdés, hogy ezt négy, öt vagy hét, esetleg kilenc ponttal érjük el, de természetesen nyilvánvaló, hogy melyik lenne a legjobb forgatókönyv."

A modern futballban egy csapat csak akkor lehet eredményes, ha védekezése jól szervezett. A hátsó sorban nagy szerep hárulhat Dragóner Áronra, az egykori kiváló hátvéd Dragóner Attila fiára, akiegy éve a Serie A-ban szereplő Empoli utánpótlásában pallérozódik.

„Remek körülmények fogadtak minket Walesben, regenerálásra is jutott időnk, valamint a taktikai felkészülésre is nagy hangsúlyt fektettünk– mondta portálunknak a 18 éves középhátvéd. –Korábban két edzőtábort szervezett a stáb, hogy elsajátítsuk a saját játékrendszerünket, itt pedig folyamatosan elemezzük az ellenfeleket, hogy minél jobban alkalmazkodjunk hozzájuk. Alapvetően négyvédős rendszerben futballozunk, minden mérkőzésen a győzelem megszerzéséért szállunk harcba. Nincs okunk félni, mert erős a csapatunk, jó játékosok alkotják. Bízom benne, hogy agresszív, gyors együttes benyomását keltjük. Mindhárom ellenfelünket angol stílus stílus jellemzi, hasonló futballt várunk tőlük, de egyelőre a házigazda Wales ellen hangolódunk. Fel vagyunk készülve arra, hogy sok párharcot és fejpárbajt kell megvívnunk, gyaníthatóan hosszú labdákkal és intenzív letámadással próbálkozik majd a vetélytársunk, de ha tudásunk legjavát nyújtjuk, felülkerekedünk rajtuk. Úgy vélem, Wales lehet a legkeményebb riválisunk, egy jó rajttal közelebb kerülhetünk a célunkhoz, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, ahova az elitkörön át vezet az út. Jó formában érkeztem a válogatotthoz, az idényben minden bajnokin pályára léptem az olasz első osztályú utánpótlás-bajnokságban és a Serie A-ban szereplő felnőttekkel is edzhettem néhány alkalommal a múlt héten. Élvezem az Empolinál zajló munkát, az elmúlt idény után könnyebb volt visszatérni a nemzeti csapathoz. Bízom benne, hogy előnyöm származik abból, hogy olyan helyen futballozom, ahol a földkerekség minden szegletéből érkező, különböző erényekkel bíró játékosokkal kell felvennem a versenyt.”

A támadósorban érdemes lesz odafigyelni Gruber Zsomborra. A Puskás Akadémia 18 éves tehetsége az előző idényt kölcsönben a svájci Basel U21-es csapatánál töltötte, ahol sokat fejlődött. Az NB I legutóbbi fordulójában csereként kapott szerepet a Zalaegerszeg elleni hazai bajnokin, amelyen 23 perc játékidő elegendő volt neki ahhoz, hogy gólpasszt adjon. A támadó az Eb-selejtezőket megelőző utolsó előkészületi meccsen is kitűnt, két gólt szerzett a Szlovákia ellen 3–1-re megnyert találkozón.

„Nincs akkora különbség a korosztályos válogatottaknál és a felnőttfutballban tapasztalt játék között, nem érzem, hogy nagy lenne a differencia. Különben is, mindkét fronton teljesíteni kell, ami középcsatárként az esetemben azt jelenti, hogy gólokat szerezzek– nyilatkozta portálunknak Gruber Zsombor.– A Szlovákia elleni, utolsó előkészületi mérkőzésen jól nézett ki a csapat, és bár kétszer is betaláltam, nem éreztem magam olyan jó állapotban. Volt egy hosszabb kihagyásom, nem tudtam, hol folytatódik a pályafutásom, ám mivel a Basel és a Puskás Akadémia nem tudott megállapodni az átigazolás részleteiről, maradtam a magyar klubnál. Mostanra jobb passzban érzem magam, a kooperációs szerződésnek köszönhetően Csákváron sok játékpercet kapok, valamint az élvonalban is pályára léphettem. A korosztályos válogatottaknál futballozva van esély arra, hogy egy megfigyelő felfigyeljen a jó teljesítményt nyújtó játékosokra. Erős ellenfelek várnak ránk, a vetélytársainknál sok Premier League-klubban nevelkedő fiatal futballozik, úgyhogy aki itt helytáll, az magas szinten is versenyképes lehet. Kezd egy jó csapat összekovácsolódni, bízom benne, hogy ha esetleg nem is játszunk úgy, ahogyan szeretnénk, le tudjuk hozni a meccset kapott gól nélkül, s a lelkesedésünk eredményeképp a magunk javára döntjük el a három pont sorsát. Támadófutballra készülünk, szeretnénk dominálni, ám az ellenféltől függően változtatjuk a taktikánkat, a felállásunkat. Wales és Írország is erős, de Gibraltárra is fel kell készülnünk, mivel a mai futballban már a kisebb válogatottak is tudják, hogyan kell hatékonyan védekezni. Akkor lennék a legboldogabb, ha továbbjutnánk, de szeretnék jó játékkal és gólokkal a csapat hasznára lenni. Az erőviszonyok alapján reális esélyünk van az elitkörbe jutni, de a futballban minden előfordulhat, ezért úgy állunk hozzá, hogy minden meccsen csak a győzelem elfogadható.”

Az U19-es magyar válogatott szeptember 21-én, szerdán Bangor Cityben lép pályára Wales ellen. A találkozó magyar idő szerint 17:00-kor kezdődik.

A magyar U19-es válogatott kerete:
Kapusok: Pécsi Ármin (Puskás Akadémia), Mergl Szabolcs (FTC), Simon Barnabás (Paks)
Védők: Bodnár Gergő (Peterborough), Farkas Bendegúz (Nyíregyháza), Dragóner Áron (Empoli), Nagy Zoltán (Honvéd-MFA), Babós Levente (Puskás Akadémia), Kovács Patrik (Salzburg), Horváth Hunor (Veszprém)
Középpályások: Kocsis Dominik (Csákvár), Kiss Norbert (Tiszakécske), Szűcs Tamás (Köbenhavn), Berki Marcell (Salzburg), Tuboly Máté (ETO FC Győr)
Támadók: Lisztes Krisztián (FTC), Tarcson Ákos (Honvéd-MFA), Bakti Balázs (Puskás Akadémia), Kállai Zalán (Mezőkövesd), Gruber Zsombor (Csákvár), Jurek Gábor (DVTK)

A magyar U19-es válogatott programja:
Wales–Magyarország, szeptember 21., szerda, 17:00
Magyarország–Gibraltár, szeptember 24., szombat, 14:00
Magyarország–Írország, szeptember 27., kedd, 19:00

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik