Kosárlabda: Mészáros Ágoston új otthonra lelt Madridban

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 08:58
Címkék
A zalaegerszegi nevelésű, mindössze 15 éves kosárlabdázó, Mészáros Ágoston másfél évvel ezelőtt igazolt a Real Madrid szakmai partneréhez, a Zentro Basket Madrid Akadémiához. A kezdeti nehézségek után új otthonra lelt a fiatal játékos Spanyolországban.

Kevés fiatal magyar kosárlabdázó mondhatja el magáról, hogy 14 évesen Spanyolországba, a Real Madrid partner akadémiájára, aZentro Basket Madridhoz szerződhet; nos ez történt 2020 szeptemberébenMészáros Ágostonnal.A szolnoki születésű reménységkorábbana szülei által vezetett, zalaegerszegiRICSILLAegyüttesében játszott, majd másfél évvel ezelőtt nyáron a Rátgéber Akadémiába igazolt, amikor is nem sokkal később jött a visszautasíthatatlan spanyol megkeresés, és a fiatal Madridba költözött.Mészáros Ágostonnal.A szolnoki születésű reménységkorábbana szülei által vezetett, zalaegerszegiRICSILLAegyüttesében játszott, majd másfél évvel ezelőtt nyáron a Rátgéber Akadémiába igazolt, amikor is nem sokkal később jött a visszautasíthatatlan spanyol megkeresés, és a fiatal Madridba költözött.

Mészáros Ágoston a Real Madrid partner akadémiáján fejlődhet, immáron másfél éve
Mészáros Ágoston a Real Madrid partner akadémiáján fejlődhet, immáron másfél éve

Mészáros Ágoston a Real Madrid partner akadémiáján fejlődhet, immáron másfél éve

„Pontosan emlékszem arra a napra és arra az érzésre, amikor először kiutaztam ide Madridba, fogalmam sem volt mi vár rám, teljesen új környezetbe csöppentem. Ráadásul 2020 szeptemberében éppen tombolt a koronavírus-járvány itt Spanyolországban és azon belül Madridban szintén, szóval tényleg nagyot kockáztattunk akkor a szüleimmel, de így utólag abszolút megérte – kezdte Mészáros az Utánpótlássportnak. – Az első félév nagyon nehéz volt, főleg lelkileg. Iszonyatosan gyötört a honvágy, hiányoztak a szüleim, a csapattársaim és a barátaim. Tényleg otthon hagytam mindent, amit szerettem, illetve teljesen kiszakadtam az én kis saját, jól megszokott környezetemből. Régen egyáltalán nem volt rám jellemző, hogy kimozdulnék a komfortzónámból, viszont ezzel a »kalanddal« abszolút mélyvízbe ugrottam.”

A kezdeti kulturális sokk után a spanyol nyelv minél gyorsabb elsajátítása volt a cél.

„Ugyanakkor meglepően jól fogadtak minket. Azon a szálláson, ahol élek, több mint húsz nemzetből és négy kontinensről vagyunk összeválogatva, így a hasonló cipőben járók között találtam magam, nemcsak én voltam az egyetlen új külföldi az akadémián. Ami mindenképpen segítette a beilleszkedést, hiszen megértettük egymás problémáit, emiatt gyorsan barátokra leltem. Eközben viszont eleinte nagyon nehezen birkóztam meg a spanyol nyelvvel, plusz még az angolom sem volt az igazi, amikor ide jöttem – ennek fényében az első évem a nyelvtanulással telt leginkább. Spanyol-angol kéttannyelvű iskolába járok most, és azért választottuk ezt, mert Madrid után – ha lesz rá lehetőség – szeretném majd kipróbálni magam Amerikában is. Ez a távlati, nagy álmom, de ez persze még csak a jövő zenéje…”

A madridi U16-os válogatottal harmadik lett a spanyol országos döntőn
A madridi U16-os válogatottal harmadik lett a spanyol országos döntőn

A madridi U16-os válogatottal harmadik lett a spanyol országos döntőn

Ágostont tavaly nyáron beválogatták a madridi U16-os tartományi válogatottba, amellyel bejutott a spanyol országos döntőbe, ott a harmadik helyen zárt a csapatával.

„Itt Spanyolországban – a csapatedzések mellett – rengeteg az egyéni képzés, így mindenki személyre szabottan fejlődhet mind fizikailag, mind a kosárlabda egyes elemeiben. Ez elsőre némileg új volt nekem, de hamar megszoktam, és soktam fejlődtem, erősödtem ezeknek hála”– fogalmazott a 15 éves irányító-hátvéd.

Ugyanakkor nem könnyű váltani a magyar és a spanyol kosárlabda-kultúra között.

„Az a fő nehézség abban, amikor hazajövök a válogatottba, hogy nagyon más a magyar és a spanyol stílus. Amíg kint a gyors játékra fókuszálnak, a sok futásra, a sebességre, a dobáskészségre, valamint az agresszív védekezésre, addig itthon sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a taktikai elemekre, már fiatal korban. Ezekkel Madridban mi nem sokat foglalkozunk, emiatt akadtak számomra új dolgok a legutóbbi összetartáson. Az a célom, hogy a jövőben ezt a két felfogást jól ötvözzem, mindenből kivegyem azt, amit az előnyömre fordíthatok.”

December végén a katowicei ORV-n szerepelhetett amagyar U16-os válogatottal, ahol ezüstéremmel zárt az együttes. A három meccsen kikaptak a lengyelektől, majd a cseheket és a szlovákokat is magabiztosan verték.

Mészáros Ágoston (fehérben) nemcsak támadásban, hanem védekezésben is sokat javult Madridban
Mészáros Ágoston (fehérben) nemcsak támadásban, hanem védekezésben is sokat javult Madridban

Mészáros Ágoston (fehérben) nemcsak támadásban, hanem védekezésben is sokat javult Madridban

„Először dolgoztunk az új edzői stábbal, de csak is pozitív élményekkel gazdagodtam a torna előtti mini táborban, majd az ORV-n egyaránt. A rövid időszak alatt is rengeteg dolgot tanulhattam, sok új impulzus ért. Csapatszinten szintén egyre jobban összeértünk meccsről meccsre, a torna végére játszottunk a legjobban. Ha ebben a teljesen új felállásban nem az első meccset játsszuk a házigazda lengyelekkel, biztosan szorosabb meccset vívunk velük, akár le is győzhettük volna őket. Mindenesetre a nyitóvereség után szépen összeállt a csapat. Összességében a saját teljesítményemmel nem vagyok maradéktalanul elégedett, mert támadásban többre vagyok képes (szerk: hat, hat és öt pontot szerzett a meccseken). De úgy érzem, ha már otthonosabban mozgok majd a most még csak alakuló válogatottban, a támadó oldalon is hatékonyabbá válhatok.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik