H. B. utanpotlassport.hu 2021.11.24 18:25 Frissítve: 2021.11.24 18:33

Kosárlabda: a minőségi képzés meghozza az eredményét a Sopronban

A Soproni Sportiskola kosárlabdacsapatai kitűnően rajtoltak a korosztályos fiúbajnokságokban, hiszen lassan az alapszakasz feléhez érve a kadétok és juniorok között is veretlen mérleggel vezetik a csoportjukat; Horváth József szakmai igazgatót kérdeztük a kiváló eredmények kapcsán.

Rendre az utánpótlás országos döntők résztvevői a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia fiúegyüttesei. Az előző bajnoki évadban U14-ben és U20-ban is bronzérmet szereztek, míg az U16-ban és az U18-ban nem sokkal maradtak le a dobogóról. Az utóbbi két korosztály, a kadétok és a juniorok képviselői a 2021-22-es bajnokságban sem tétlenkednek eddig, ugyanis mindketten százszázalékos győzelmi mutatóval vezetik az alapszakasz csoportjukat.

Az akadémia szakmai igazgatója, Horváth József értékelte a remek szezonkezdetet érdeklődésünkre.

„Titkon reméltük, hogy ilyen jól kezdjük majd a bajnokságot, de ezzel együtt is azért kellemes meglepetés, hogy így alakult, és jelenleg két csapatunk vezeti a tabellát. Alapvetően eddig is tisztában voltunk azzal, hogy ez a két korosztályunk országos szinten erős, sőt a legjobbak közé tartozik, viszont amikor legutóbb, két évvel ezelőtt kiderülhetett volna, hogy ugyanezzel a 2004-es és 2006-os évjárattal mire lehetünk képesek, sajnos lefújták a bajnokságokat, nem rendeztek országos döntőket, míg idén tavasszal a negyedik és ötödik helyeket szereztünk kadétban és juniorban, de úgy érzem, a jelenlegi bajnokságban még többre lehetünk hivatottak" – fogalmazott Horváth az Utánpótlássportnak.

A soproni korosztályos fiúcsapatok rendre az országos döntők résztvevői, mi több érmeket is szereznek Forrás: Soproni Sportiskola KA

A soproni korosztályos fiúcsapatok rendre az országos döntők résztvevői, mi több érmeket is szereznek  •  Forrás: Soproni Sportiskola KA

A soproni kadétokat és a juniorokat egyaránt külföldi edző irányítja.

„Nyilván, most még csak az alapszakasz csoportküzdelmeiben járunk, amiből nem érdemes nagy következtetéseket levonni, de annyi biztos, számítottunk a jó szereplésre, és az eddigi eredmények igazolják, hogy számolni kell velünk – mondta a szakmai igazgató. – Ezt a két csapatunkat két külföldi edző vezeti: az U18-asokat a spanyol Carlos Vallejo Rocamora, az U16-osokat pedig a szerb Misa Popadic irányítja, és mindkettőjük mellett magyar szakemberek dolgoznak másodedzőként. A külföldi trénerek hatása egyértelműen látszik a játékosok fejlődésén. Persze a spanyol és szerb stílus nem teljesen ugyanazt jelenti, azonban ebből hosszú távon csak profitálhatnak a fiatalok, hiszen több kosárlabda-kultúrát megismerhetnek. Igyekszünk ötvözni a kettőt, és ezáltal a tehetségeink majd még szélesebb taktikai repertoárral léphetnek be a felnőttkosárlabdába" – magyarázza a soproni modell lényegét a szakember.

A juniorok közül ketten, Csendes Péter és Csátaljay Péter is mindössze 17 évesen gyakran szóhoz jut az NB I/A-csoportos Sopron KC-ban. Emellett mindketten tagjai a 2023-as U19-es világbajnokságra készülő korosztályos válogatottnak. Míg Csendes már a felnőttválogatott legutóbbi összetartásán is részt vehetett, amikor is a Váradi Kornél vezette utánpótlás-válogatott a felnőtt nemzeti csapattal játszott edzőmérkőzést.

Horváth József szakmai igazgatóként irányítja a soproni képzést Forrás: Soproni Sportiskola KA

Horváth József szakmai igazgatóként irányítja a soproni képzést  •  Forrás: Soproni Sportiskola KA

Eközben a fiatalabb korosztályban is fellelhető már a következő nagy soproni ígéret, hiszen Keller Bendegúz közel 28 pontot dob mérkőzésenként, amellyel vezeti a kadétok A csoportjának a pontlistáját.

„Hosszú évek óta olyan utánpótlás-nevelő programot futtatunk, amelynek a gyerekek képzése az elsődleges célja, nem pedig az utánpótlás-bajnokságokban elért eredmények lebegnek a szemünk előtt. Legalábbis tizennégy éves korig abszolút ezt valljuk – addig az alapok elsajátítása az igazán fontos. Majd az U16-ban és az U18-ban már némileg más a helyzet, hiszen ott sokkal jobban összefügg az eredményesség és a képzés minősége – ha sok jó játékost nevelsz, az idősebbeknél az sokkal inkább együtt jár a sikerekkel is."

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.