H. B. utanpotlassport.hu 2021.06.08 19:55 Frissítve: 2021.06.08 20:05

Kosárlabda: a körmendi Kiss Mátyás nem számított az MVP-címre

Vasárnap az Egis Körmend U20-as kosárlabdacsapata a Ludovika Arénában rendezett korosztályos bajnoki döntőben 65-50-ra verte az Alba Fehérvár együttesét. A finálé MVP-jével, Kiss Mátyással beszélgettünk.

A nemrégiben véget ért U20-as férfi országos bajnoki fináléban az Egis Körmend kosarasai diadalmaskodtak az Alba Fehérvár legyőzése után. A Rába-parti együttesnek nem indult jól a nyolccsapatos torna, hiszen első kiemeltként bejutva az eseményre, rögtön vereséggel kezdték azt a csoportkörben az NKA Péccsel szemben. Ám napról napra jobban játszottak, és végül a trófea is az övék lett. A Ludovika Arénában lezajlott aranycsatában végül a körmendiek irányítóját, Kiss Mátyást választották a legértékesebb játékosnak.

„Az alapszakasz győzteseként érkeztünk az országos döntőre, amely kisebb nyomást helyezett a csapatra, és ez biztosan szerepet játszott az első mérkőzésen nyújtott rossz teljesítményben. Éreztem a fiúkon, hogy mindenki kicsit túlpörögte a nyitó meccset, emellett rendkívül fizikális ellenfelél volt a Pécs, nekünk pedig nem feküdt ez a játékstílus. Ez a két faktor okozta leginkább az első vereséget. Személy szerint nekem sem ment igazán ekkor a játék., ezt követően viszont összekaptuk magunkat, és meccsről meccsre építettük fel magunkat” – nyilatkozta Kiss az Utánpótlássportnak.

Kiss Mátyás (fehérben) irányításával lett bajnok a Körmend Forrás: MKOSZ

Kiss Mátyás (fehérben) irányításával lett bajnok a Körmend  •  Forrás: MKOSZ

A Vas megyeiek 19 éves tehetsége szerint az első kudarc után sem uralkodott el a pánik a körmendi alakulatban.

„A második nap előtt alaposan átbeszéltük a dolgokat a fiúkkal, és tisztában voltunk vele, hogy most már kötelező a két győzelem a továbbjutáshoz, illetve a megfogalmazott minimális cél, a döntőbe kerülés eléréséhez. Szerencsére a TF-BP és az Alba Fehérvár elleni találkozókon már minden a helyére került, és két magabiztos győzelem lett belőle. Eközben a védekezésünk kifejezetten összeállt, és az elődöntőnek, a Sopronnal szemben már úgy vágtunk neki, hogy ez lesz a kulcs.”

Ez a szemlélet a legjobb négy között is győzelemmel párosult.

„Gyakorlatilag az első pillanattól fogva mi uraltuk a meccset, az egész évad talán legjobb védekezését mutattuk be akkor. Öt perc után már 15-0-ra vezettünk, és ez végérvényesen meghatározta a végkimenetelt. A félidőben már húsz pont volt a két csapat között, így végül esélyt sem hagyva a soproniaknak jutottunk az áhított fináléba.”

Amelyben a már jól ismert Alba Fehérvárt kellett felülmúlni az aranyéremért.

„A döntőben már érződött, hogy mindkét gárda már az ötödik meccsét játssza négy nap alatt. Hullámzó volt a játék, és nem a szép kosárlabda dominált, hanem a küzdés leginkább. Itt is hasonlóan jól kezdtünk, viszont az Alba azonnal visszajött, sőt megfordította az állást. Akkor kicsit rendbe kellett rakni a fejeket nálunk, de a félidő végére újra átvettük a kezdeményezést. A fehérváriakkal már sokszor találkoztunk – többek között az ob-döntő csoportkörében is –, és ez valamennyiszer iszonyatosan kemény csatát hozott. Nekik volt az alapszakasz leghatékonyabb védekezése, éppen ezért tudtuk, hogy a döntőben nem sokpontos meccs várható.”

Körmendi örömünnep a döntő után Forrás: MKOSZ

Körmendi örömünnep a döntő után  •  Forrás: MKOSZ

Így jöhetett a feszültséggel teli végjáték, és a dobás, amely a lényegi kérdéseket eldöntötte.

„A harmadik negyedre stabilizáltuk az előnyt, a negyedik elején tíz pontos előny birtokában már karnyújtásnyira éreztük a bajnoki trófeát, de ekkor hirtelen elkapott minket a fáradtság, hullámvölgybe kerültünk, és az Alba gyorsan felzárkózott két pontra. Ez okozott némi kétségbeesést is csapatban, de igyekeztünk higgadtak maradni. Ekkor nekem sikerült egy hárompontossal kilendíteni a gödörből az együttest, amely utólag sorsdöntőnek is bizonyult. A döntőben senkinek sem ment a kinti dobás részünkről, ugyanakkor ott, abban a pillanatban éreztem, hogy azt el kell vállalnom, szerencsére bement. Ezután jött még egy kettes Takács Kristóftól, és már éreztük, hogy ez meglesz. Majd a végső dudaszó pillanatában hatalmas öröm fogott el mindenkit. Nehéz bajnokságon vagyunk túl, de ez a siker minden áldozatot megért.”

A bajnoki cím mellett a korosztályos válogatott karmester a döntő legértékesebb játékosának járó trófeában is részesült.

„Nem számítottam az MVP-címre, hiszen a torna alatt elég hullámzóan játszottam, nem volt elég stabil a teljesítményem. A fináléra már feljavult a formám, és miután a többieknek nem ment annyira a pontdobás elő tudtam lépni a fontos momentumokban. Nyilvánvalóan az aranyérem a legfontosabb, de emellett óriási elismerés ez az egyéni díj is.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.