Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.01.28 20:35 Frissítve: 2020.02.01 17:46

Kosárlabda: a Csata nyerte a leányok juniorbajnoki csatáját

Hatalmasat meccselt egymással Vasas Akadémia és a Csata DSE a leánykosarasok juniorbajnoki rájátszásában, a Pasaréti Sportcentrumban. A kérdés az volt, hogy melyik csapat marad továbbra is veretlen az évadban. Noha a hazaiak − elképesztő erőre kapva − tízpontos hátrányból feljöttek a végjátékban, a vendégek okosan tartották meg az előnyüket, és arattak végül 49−46-os diadalt.

Rangadóhoz méltó tömeg gyűlt össze a Vasas pasaréti sportközpontjában a lánykosarasok juniorbajnokságában. Két, ez idáig veretlen együttes találkozott teltházas mérkőzésen a rájátszásban: a Vasas és a Csata DSE egyaránt magabiztos győzelmeket tudhat maga mögött, így nyílt, szoros ütközetre számíthattak a kilátogatók. A párharc fontosságát az is bizonyítja, hogy az U18-as leányválogatott vezetőedzője, Völgyi Péter is nyomon követte az eseményeket.

A meccs fő esélyese mindazonáltal a Bódi Ferenc vezette Csata utcaiak voltak, és ez nem véletlen: a kék-fehérek a serdülő-, a kadét- és a juniorbajnokságban összesen egy vereséget tudhatnak maguk mögött az elmúlt másfél évben (az Atomerőmű-KSC Szekszárd elleni kadétbajnoki döntőt vesztették el májusban − a szerk.)

A Csata DSE (kékben) maradt veretlen a leány juniorbajnokságban

A Csata DSE (kékben) maradt veretlen a leány juniorbajnokságban

Elképesztően keményen védekezett mindkét együttes a nyitófelvonásban; az első pontot Szerencsés Tamara szerezte közelről, így a hazaiakhoz került az előny, amelynek nem sokáig örülhettek, hiszen Krasovec Lili egyenlített (2−2). A meglehetősen gyors támadásokat hatékonyan bekkelték a gárdák, és erre a legfőbb bizonyíték az, hogy négy perc után sem változott az eredmény. Madár Eszter jutatta ismét kétpontos előnyhöz a Vasast, de a játékrész végére − Telegdy Zsófiának és Boros Júliának is köszönhetően − átvették a vezetést a vendégek: 12−13.

Az alakulatok támadóstratégiája hatékonyabban működött a második tíz percben, ezzel együtt a hangulat is fokozódott; a pasaréti mester, Szkocsovszki Igor és a vendég Bódi Ferenc nagy elánnál dirigált a partvonal széléről. Várszegi Réka nyolc pontot szerzett a Csatának, Szerencsés pedig két pontot mentett az utolsó pillanatokban, mégis a vendégek vonulhattak le szolíd, 29−33-as előnnyel a szünetre.

Másfél percet kellett várni a harmadik negyed első pontjára, amikor Madár zárkóztatott kettőre (31−33). A válasz rögvest érkezett Krasovectől, aki ezután még két kosarat dobott (31−39).  A nyolcpontos különbség megmaradt a zárófelvonásra: 34−42.

A hazaiaknak tehát tíz percük maradt ledolgozni a hátrányukat, a vendégek ebben ugyanakkor nem kívántak segédkezni; masszív, szinte áttörhetetlen védekezéssel gátolták a támadásokat, Gyöngyösi Janka ráadásul még két pontotot jegyzett a Csatának (34−44). Hihetetlen erőre kaptak a hazaiak: Szerencsés egyszer, Madár kétszer volt eredményes (41−44), s négy perccel az utolsó sípszó előtt belátható távolságba kerültek. Kosarat kosár követett mindkét oldalon, amikor Mudra Viola hatalmas triplával egalizált (46−46). Rakita Lili nem hibázott közelről (46−48). Fél perc maradt hátra, a piros-kékek elszalasztották az utolsó lehetőségüket, a fordulást követően Boros dobhatott még büntetőt, és élt is a lehetőséggel. Izgalmas végjáték után tehát 49−46-ra nyert a Csata.

„A jelenlegi két legjobb junior leányegyüttes küzdött egymással. Örök igazság, hogy annyit tudunk mutatni magunkból, amennyit az ellenfél enged. Sajnos nem vagyunk hozzászokva ahhoz keménységhez, amelyet a Vasas ma mutatott. A mérkőzés alatt voltak hullámvölgyeink, de büszke vagyok a lányokra, hogy fejben erősek maradtak, és betartották azokat az utasításokat, amelyeket megbeszéltünk. Ezúttal nekünk sikerült jobban a végjáték, de a Vasas erejét jól mutatja, hogy tízpont mínuszból feljöttek. Remélem, legközelebb is hasonlóan parázs mérkőzést játszunk, hiszen a fiatalok ezekből a kiélezett helyzetekből tanulnak a legtöbbet” − értékelt Bódi Ferenc, a meccsnyertes Csata edzője a helyszínen.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.