Kosár: Takács Dorina a vártnál is gyorsabban fejlődik a BKG-ban

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.22. 20:22
Címkék
A Zsíros Akadémián nevelkedett, 19 éves kosaras, Takács Dorina tavaly nyáron igazolt a BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós NB I/A-csoportos csapatához, és új klubjában villámgyorsan megtalálta számítását: mostanra fontos kiegészítő emberré nőtte ki magát a sárga-kékeknél, a teljesítményének köszönhetően pedig az U20-as válogatottba is beverekedte magát.

A Kőbányán eltöltött évek után az elmúlt évad végén Takács Dorina a juniorbajnokságban elért hatodik hellyel, valamint az NB I/B Zöld csoportjának (felnőttharmadosztály) megnyerésével búcsúzott el nevelőegyesületétől, a Zsíros Akadémiától, majd a 19 éves hátvéd – kölcsönben – a felnőttélvonalban szereplő BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós együtteséhez igazolt. Új állomáshelyén – első NB I/A-csoportos idényében – a kezdetekben csupán epizódszerep, néhány perc jutott neki meccsenként Gedei Tibor alakulatában, ám az őszi szezon közepén radikális ugrás következett be a játékidejében: november óta ugyanis stabil kezdőjátékosként, a csapat első számú U20-as fiataljaként számítanak rá.Takács Dorina a juniorbajnokságban elért hatodik hellyel, valamint az NB I/B Zöld csoportjának (felnőttharmadosztály) megnyerésével búcsúzott el nevelőegyesületétől, a Zsíros Akadémiától, majd a 19 éves hátvéd – kölcsönben – a felnőttélvonalban szereplő BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós együtteséhez igazolt. Új állomáshelyén – első NB I/A-csoportos idényében – a kezdetekben csupán epizódszerep, néhány perc jutott neki meccsenként Gedei Tibor alakulatában, ám az őszi szezon közepén radikális ugrás következett be a játékidejében: november óta ugyanis stabil kezdőjátékosként, a csapat első számú U20-as fiataljaként számítanak rá.

A bizalmat pedig meg is szolgálja: 3,1 pontot, 2,4 lepattanót és 6,9-es teljesítményindexet átlagol a 2023-as naptári évben,

mintegy húsz percet a pályán töltve a tabella kilencedik helyén álló Pest megyeiek gárdájában.

A tavaly nyári átigazolás hatalmas változást jelentett nekem: az NB I/B Zöld csoportja és az utánpótlás-bajnokság után hirtelen az A-csoportban találtam magam, ami óriási szintlépés, éppen emiatt eleinte nagyon új volt az egész miliő, némi időbe telt még fel vettem a ritmust

– mondta Takács Dorina az Utánpótlássportnak. – Sok új dolgot kellett megtanulnom, megszokni a környezetet, valamint azt, hogy a kommunikáció zöme angolul zajlik a csapaton belül. Az első időkben komoly kihívásnak bizonyult, hogy feldolgozzam a rengeteg új impulzust, de egy-két hónap elteltével már jóval otthonosabban éreztem magam.”

A 19 éves Takács Dorina (jobbra) egyre jobb teljesítményt nyújt a felnőtt első osztályban Forrás: BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós

„Az eredeti tervek szerint ebben az évadban főleg a második csapatban, a B-csoportban szerepeltem volna, de persze már akkor bíztam benne, hogy az élvonalban is lesz esélyem bizonyítani.

Azonban arra, hogy végül ilyen sokat játszhatok majd, korántsem számítottam, számomra is abszolúte pozitív fordulat. Úgy érzem, a szezon közben sokat tudtam előrelépni, először főleg védekezésben sikerült felnőnöm a feladathoz, aztán mostanra már támadásban is nagyobb szerephez jutok, és egyre többet hozzá tudok tenni, ezt pedig rendkívül élvezem.

Nyilván, a kezdeti megilletődöttség után az ilyen jó tapasztalatok, illetve a folyamatos játéklehetőség nagy önbizalomlöketet adott.”

Dorina teljesítményére Tursics Krisztián, az U20-as válogatott szövetségi edzője is felfigyelt, és meghívta a korosztályos nemzeti csapat novemberi és februári összetartására is.

A pályafutásom során korábban még soha nem kaptam meghívót az utánpótlás-válogatottba, így nagyon különleges érzés volt, hogy részt vehettem a legutóbbi két edzőtáborban. Az említett okok miatt az első, őszi meghívó kicsit meglepetésként ért, de természetesen iszonyatosan nagy örömmel fogadtam.

Ez újabb pozitív megerősítést jelentett, és magabiztosságot adott a folytatásra. Az a célom, hogy hosszú távon is stabilizáljam a helyem a válogatottban, és lehetőleg beverekedjem magam a nyári Eb-keretbe.”

(Kiemelt képen: Takács Dorina (jobbra) / Forrás: BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik