Kosár: kikapott a magyar csapat a csehektől a soproni U20-as női Eb-n

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.07.08. 20:01
Címkék
Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

A Cziczás László vezette magyar válogatott péntek este a csehek ellen kezdte meg szereplését a Sopronban zajló U20-as női kosárlabda Európa-bajnokságon. A felek legutóbb tavaly, a debreceni U19-es világbajnokság negyeddöntőjében találkoztak, akkor a mieink győztek 78–71-re. Cziczás László vezette magyar válogatott péntek este a csehek ellen kezdte meg szereplését a Sopronban zajló U20-as női kosárlabda Európa-bajnokságon. A felek legutóbb tavaly, a debreceni U19-es világbajnokság negyeddöntőjében találkoztak, akkor a mieink győztek 78–71-re.

Boros Júlia duplájával a magyar csapat szerezte meg a mérkőzés első pontjait, majd az első perc végénKaterina Zeithammerova két büntetőjével egyenlítettek a csehek (2–2).Ezután Kéita Aya két középtávolit isértékesített (6–2), viszont az ellenfél tartotta a lépést (6–6) a mieinkkel, és egészen10–10-ig hasonlóan folytatódott a fej fej melletti küzdelem. A következő periódusban Sitku Zsuzsanna négy, illetve Boros Júlia három pontjával a válogatott 7–0-ás sorozatot produkált (17–10). Ám ekkor még közel négy perc volt hátra a negyedből, és a lányok az etap végéig már nem tudtak betalálni, míg a csehek ezt kihasználva 17–15-re zárkóztak a második felvonás rajtjára.

 

Vereséggel rajtolt magyar válogatott (fehérben) az U20-as női Eb-n Sopronban Forrás: FIBA. Basketball
Vereséggel rajtolt magyar válogatott (fehérben) az U20-as női Eb-n Sopronban Forrás: FIBA. Basketball

Vereséggel rajtolt magyar válogatott (fehérben) az U20-as női Eb-n Sopronban • Forrás: FIBA. Basketball

 

Ezt a játékrészt is Boros kettese nyitotta (19–15), amely után úgy tűnt, újból lendületet kaphat a válogatott támadójátéka. Sajnos nem így lett, hanem az ellenkezője történt. A következő nyolc percben mindössze egyetlen pontot dobtak a lányok (Dombai Réka büntetőből), miközben a csehek egymásutánban dobták a kosarakat. A rivális ebben az időszakban 17–1-es szériával zárt, majd 1 perc 45 másodperccel a félidő vége előtt Madár Eszter közelije törte meg a „kosárcsendet" (22–32). A házigazda együttes végül 12 pontos hátrányban (24–36) vonulhatott el a nagyszünetre.

A fordulást követően továbbra sem működött igazán a mieink támadójátéka, az első magyar pontokra– Madár révén– négy és fél percet kellett várni (26–42). Néhány perc múlva pedig már húsz pont felett járt a különbség (26–47). A második negyedben szerzett hét pont után a harmadikat is egyszámjegyűvel (9) zárt a magyar gárda. Ezt a tíz percet 20–9-re nyerték a csehek, így 56–33-as vendég vezetésnél kezdődött a záró negyed. Amely a nagy differencia fényében csupán formalitásnak bizonyult. Bár a végjátékban némileg sikerült lefaragni a hátrányt, ez mindössze a végeredmény kozmetikázására volt elegendő, a csehek végül 63–50-re diadalmaskodtak.

A mieink legeredményesebbjeként Madár Eszter 12 pontig jutott, és a mezőny legjobbjaként 21-es VAL-mutatóval végzett.

A csoport másik meccsét– a hollandok és franciák között– 19:45-től játsszák. A magyar válogatott legközelebb szombaton 18 órától a hollandok ellen lép pályára.

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
A-CSOPORT, ELSŐ FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 50–63 (17–15, 7–21, 9–20, 17–7)
Magyarország: Keita 4, Boros 7, Dombai 1, Madár 12, Krasovec 8. Csere: Rakita 3/3, Dúl 2, Sitku 6, Szerencsés 1, Telegdy, Salamon 2, Rozmán 4. Szövetségi edző: Cziczás László

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik