Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.09.08 09:01 Frissítve: 2021.09.08 09:17

Kézilabda: Zsiga Gyula a nyári korosztályos sikerekről

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

Az elmúlt négy évben nem rendeztek olyan világeseményt a kézilabda-utánpótlásnak, amelyről üres kézzel tértek volna haza a magyar lányok. Ráadásul a legtöbbször arany színű medál lógott a nyakukban: nyertek junior-világbajnokságot és Európa-bajnokságot, ifjúsági Eb-t és EYOF-ot is.

A tendencia – a koronavírus-járvány okozta egyéves kihagyást követően – az idén nyáron folytatódott. Az U19-esek Celjében, az U17-esek Podgoricában ültek felül a kontinens trónjára. Az elmúlt évek eredményeit látva már-már felesleges hozzátenni, hogy ezúttal is valamennyi mérkőzésüket megnyerték.

 

Veretlenek maradtak a magyar lányok a nyári Európa-bajnokságokon Forrás: EHF

Veretlenek maradtak a magyar lányok a nyári Európa-bajnokságokon  •  Forrás: EHF

 

„Megint csak öröm volt nézni a lányok játékát – kezdte Zsiga Gyula, a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlás-fejlesztési igazgatója. – Azt tapasztaltuk, hogy a mögöttünk hagyott, mindenki számára nehéz időszakot a mi játékosaink sikeresebben vészelték át, mint a külföldi riválisaik. Mert bár itthon is szüneteltek az utánpótlás-bajnokságok, a válogatott gerincét adó akadémiák a felnőttligákban történő versenyeztetéssel képesek voltak tűzben tartani a fiatalokat.”

A két tornán bármelyik találkozót nézte az ember, az volt az érzése, a magyar csapat annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy csoda kellene akár egyetlen mérkőzés elveszítéséhez is. Az 1999-ben a Dunaferr-rel BL-győztes edző elmondta, szerinte miért.

„Mindkét győztes edzőkolléga, ifjabb Kiss Szilárd és Bohus Beáta is azt emelte ki, hogy elsősorban a csapategységben sikerült a riválisok fölé nőni. Emellett támadásszervezésben is olyan elemeket láttunk a mieinktől, amelyekre az ellenfeleink egyelőre nem képesek hasonló színvonalon. A távlati cél persze az, hogy érett felnőttjátékosok váljanak ezekből a gyerekekből. Láthattuk az olimpián, hogy a korábbi sikergenerációk tagjai egytől egyig hullámhegyeket és völgyeket is megjártak. Idő kell még ahhoz, hogy a nagyok között is olyan eredményes válogatottunk legyen, mint a korosztályos eseményeken. Persze a bizakodásra minden okunk megvan, hiszen ennyire sikeres időszakot korábban soha nem produkált a hazai női utánpótlás.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.