Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2020.11.20 16:01 Frissítve: 2020.11.20 17:40

Kézilabda: már nem mindig csak mellékszereplők a gyöngyösi fiatalok

Az NB I mellett az EHF Európa Ligában is szerephez jutottak a mostani idényben a B.Braun Gyöngyös férfi kézilabdacsapatának utánpótláskorú játékosai. A vezetőedzővel, Konkoly Csabával beszélgettünk.

A férfi kézilabda NB I őszi idényében eddig szembetűnő, hogy – a koronavírus-járvány hatására is – kevesebb külföldi és több magyar fiatal játékos szerepel a ligában. Az előző évad félbeszakításakor a tabella harmadik helyén álló B.Braun Gyöngyös együttese azonban már eddig is gyakran a mély vízbe dobta az arra érdemes fiatal játékosokat. A nyáron pedig még növelték a nagycsapathoz tartozó utánpótláskorú játékosok számát.

„A legfontosabb, hogy itt vannak a keretben, immár hat ifjúsági korú játékosunk készül a felnőttcsapattal – kezdte honlapunknak a csapat vezetőedzője, Konkoly Csaba. – Szokják a légkört, de a fizikai különbségek miatt még óvatosan vetjük be őket a csatákba, a férfimezőnyben nagyon nem ugyanolyan paraméterekkel bír egy tizenhét-tizennyolc éves gyerek, mint egy kész, érett harmincas kézilabdázó, ezért vigyázni kell rájuk, nehogy sérülés legyen a vége. Az utánpótláskorúak értelemszerűen a legtöbb lehetőséget a Ligakupában kapják, de a vírushelyzet miatt a legutóbbi, Cegléd elleni bajnokinkon négy-öt fiatal is pályára lépett.”

Jaros Olivér, a gyöngyösi fiatalok egyike Forrás: Gyönyös Kézilabda Klub Fb-oldal

Jaros Olivér, a gyöngyösi fiatalok egyike  •  Forrás: Gyönyös Kézilabda Klub Fb-oldal

A gyöngyösiek az ősszel az EHF Európa Ligában is megmutathatták magukat: előbb kiejtették az észak-macedón Butel Szkopjét, majd alulmaradtak a német Füchse Berlinnel szemben.

„Ez remek lehetőség volt, mind a klubnak, mind pedig a fiataloknak, akik a felnőttek remek játéka miatt (a Szkopje ellen gyakorlatilag az első meccs első félidejében eldöntötték a továbbjutást – a szerk.) több szerepet kaphattak a vártnál. Örömteli volt, hogy nem ijedtek meg a lehetőségtől, és most már nem csak kiegészítőemberekként számíthatunk rájuk, hanem időnként fő taktikai feladatokat is rájuk lehet bízni.”

A fiatalok beépítése egyébként egyáltalán nem idegen feladat a korábban a Győri Audi ETO KC női együttesével négyszeres bajnok és Bajnokok Ligája-ezüstérmes Konkolynak.

Konkoly Csabának a győri éveiből is van tapasztalata az utánpótláskorú játékosok csapatba építésével kapcsolatban Forrás: Gyöngyösi Kézilabda Klub Fb-oldal

Konkoly Csabának a győri éveiből is van tapasztalata az utánpótláskorú játékosok csapatba építésével kapcsolatban  •  Forrás: Gyöngyösi Kézilabda Klub Fb-oldal

„Van már egy kis gyakorlatom ebben, hiszen a győri utánpótlásából is vittem a felnőttcsapathoz fiatalokat, akkor ez ott így volt szokás, tehát sosem állt tőlem távol ez a feladat. Az ő szerepük abban jelentős, hogy a napi edzésekben, ha van egy-egy sérülés vagy betegség, a színvonalas utánpótlásunkból felhozunk gyerekeket és teljes értékű munkát tudunk végezni. És ez nem azt jelenti, hogy passzív szerepkörben vannak, hanem ugyanúgy kapnak feladatokat, s ezt alkalomadtán mérkőzéseken is hasznosíthatják.”

A koronavírus-járvány, és az azzal járó bizonytalanság a Heves megyeiek feladatát sem könnyíti meg. Az utánpótláskorú játékosok viszont ott vannak, amikor éppen pótolni kell valakit.

„Nagy és váratlan kihívásokat eredményez ez a helyzet. Volt olyan, hogy előző este értesültünk a mérkőzés halasztásáról, meg előfordult, hogy két nappal a bajnoki előtt még az ellenfél kilétével sem voltunk tisztában. Próbálunk mindenhez alkalmazkodni, ez persze nem mindig sikerül, de eddig nem panaszkodhatok. A szerdai Cegléd elleni meccsükön is négy kulcsjátékosunkat nélkülözve a fiatalok aktív közreműködésével győztünk.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.