Evezés: két magyar érem született az ifjúsági Európa-bajnokságon

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.05.21. 20:53
Címkék
Vasárnap délután befejeződött az evezősök ifjúsági Európa-bajnoksága: a magyar csapat két éremmel fejezte be a korosztályos kontinensviadalt.

Az utánpótláskorú evezősök első kinti világversenyét rendezték meg május 20. és 21. között Brive-la-Gaillarde-ban: a franciaországi helyszínen gyűltek össze a kontinens legjobb ifjúsági (17-18 éves) versenyzői – 26 ország sportolói mérték össze az erejüket az Eb-n.

A mezőnyből a magyar csapat sem hiányozhatott, amelynek szövetségi kapitányát, Ifj. Pergel Lászlót az esemény előtt arról is kérdeztük, milyen eredménnyel lenne elégedett. A szakvezető elsősorban az A-döntős szerepléseket emlegette, hozzátéve, hogy egy érem már óriási boldogságot jelentene a küldöttségnek.

A medálszám végül kettőnél állt meg, a legjobb eredményt pedig az egypárevezős Pádár Luca szállította, aki a reményfutamból másodikként jutott be a legjobb hat közé, a döntőben pedig másodikként haladt át a célvonalon, kevesebb mint négy másodperccel lemaradva a győztes olasztól.

A dobogó harmadik fokára a Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám összeállítású négyes állhatott fel: a fiatalok a legjobb idővel kvalifikálták magukat az A-jelű fináléba, amelyben végül az olasz és a román egység mögött magabiztosan húzták be a bronzérmet.

Az A-döntősök közé a kétpárevezős Kovács Eszter és Nagy Zsófia, illetve a Bencsics Hella, Füzi Boglárka kormányos nélküli kettes jutott még be, és mindkét duó közel került a dobogós eredményhez: a negyedik helyet szerezték meg a versenyzők. Gasztonyi Péter és Szigeti Ferenc harmadik lett a reményfutamában, így a B-döntőben szerepelhettek; abban ötödikek, összesítésben pedig a tizenegyedikek lettek. A legnépesebb versenyszám C-jelű fináléjában mutathatta meg magát a Horváth Csaba, Pető Benedek összeállítású kétpárevezős egység, amelyben harmadikként értek át a célvonalon, így összesítésben a tizenötödik helyen végeztek.

A magyar csapat eredményei a franciaországi ifjúsági Eb-n:

Leány egypárevezős: Pádár Luca (2.)
Fiú kormányos nélküli négyes: Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám (3.)
Leány kétpárevezős: Kovács Eszter, Nagy Zsófia (4.)
Leány kormányos nélküli kettes: Bencsics Hella, Füzi Boglárka (4.)
Fiú kormányos nélküli kettes: Gasztonyi Péter, Szigeti Ferenc (11.)
Fiú kétpárevezős: Horváth Csaba, Pető Benedek (15.)

(Kiemelt képünkön: Pádár Luca öröme a második hely megszerzése után Forrás: Magyar Evezős Szövetség) 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik