H. B. utanpotlassport.hu 2021.04.07 19:02 Frissítve: 2021.04.11 10:01

Birkózás: Szőke Alex Szófiában váltana repjegyet Tokióba

A 21 éves birkózó, Szőke Alex nyerte a budapesti Körcsarnokban rendezett kötöttfogású 97 kg-os válogatót, amelyen a világbajnok Kiss Balázst és az U23-as vb-aranyérmes Szilvássy Eriket utasította maga mögé, ezzel kiharcolta a májusi, szófiai világkvalifikációs versenyen való indulás jogát.

A szakvezetés döntése értelmében múlt csütörtökön a Körcsarnokban válogatót rendeztek a legjobb kötöttfogású 97 kilós birkózók számára. A soron következő világversenyek indulási jogáért folyó eseményen Kiss Balázs, Szilvássy Erik és az utánpótláskorú Szőke Alex (21) küzdött az első helyért. A hármas körmérkőzések győztese képviselheti a magyarokat a szófiai olimpiai világkvalifikáción, míg a második a varsói Európa-bajnokságon szerepelhet.

Magas színvonalú, kiélezett csatákat hozott az esemény, amelyet végül a junior Európa-bajnok Szőke nyert meg. Az ESMTK versenyzőjét arra kértük, hogy értékelje a viadal tapasztalatait, illetve ossza meg hogyan készül a sorsdöntő szófiai megmérettetésre.

Szőke Alexnek tíz centin múlott a kvótája a budapesti kvalifikációs versenyen Forrás: Magyar Birkózó Szövetség / UWW

Szőke Alexnek tíz centin múlott a kvótája a budapesti kvalifikációs versenyen  •  Forrás: Martin Gábor / UWW

„Összességében rendkívül embert próbáló volt a múlt heti válogató. Öt meccset birkóztam, 20 perces pihenőkkel a küzdelmek között. Ez még nálunk is extrémnek számít. A versenyeken általában legalább negyven perc, akár egy óra is rendelkezésünkre áll pihenni, fújni egyet – fogalmazott Szőke az Utánpótlássportnak. – Nehéz dolgom volt, mert magasan kvalifikált riválisokkal kellett megharcolnom, de úgy hiszem, a fiatalságom és az állóképességem döntött. Fizikailag és fejben is Balázs fölé tudtam kerekedni a végén.”

Szilvássy Eriket mind Kiss Balázs, mind Szőke Alex legyőzte az első fordulóban, így a döntő párharc a 38 éves Kiss és a fiatal Szőke között zajlott az egyik fél második győzelméig. A passzívitásért szerzett pontok nem számítottak bele a küzdelembe, így abban az esetben, ha egy mérkőzés úgy ért véget 1-1-re, hogy mindkét fél passzívitással szerzett pontot, akkor az adott találkozót újra kellett birkózzák a felek. A finálé második ütközetét végül ennek a szabálynak megfelelően figyelmen kívül hagyták a döntő bírók, mivel akciópont nem született ekkor.

„Szerintem éppen ez a mérkőzés – amely végül nem számított az eredményben – vált a holtponttá számomra. Sikerült átvennem akkor a kezdeményezést, és valószínűleg Balázs is elfáradt addigra már. Ugyan nehéz meglepni az ellenfelet akkor, amikor négyszer birkózol valakivel ennyire rövid idő alatt. Ám úgy érzem, azzal sikerült meglepőt húznom, hogy lentről általában a pörgetést preferálom, viszont most az emelést választottam. Továbbá fentről is tudtam váratlan akciót indítani.”

A sorsdöntő párviadal első mérkőzését a rutinos Kiss nyerte, és onnan sikerült fordítást bemutatnia a felnőttvilágkupa-ezüstérmes Szőkének.

„Az első vereség után nem volt könnyű összeszedni magamat. A meccsek után nagyon kimerültnek éreztem magam, többször hányingerem is lett annyira elkészültem az erőmmel. De szerencsére mindig sikerült fizikailag és fejben is kellően regenerálódnom, majd a legjobbamat nyújtva a feladatomra koncentrálni.”

Kiemelkedő küzdeni tudásának köszönhetően Szőke Alex képviselheti a magyar színeket a május 6-9. között rendezendő bulgáriai olimpiai világselejtező versenyen.

„A budapesti európai kvalifikáción már nagyon közel kerültem a kvóta megszerzéséhez. Kevés hiányzott az áhított célhoz, de úgy érzem akkor túl nagy terhet tettem saját magamra. Fiatal vagyok, szeretném lehetőségként felfogni az egészet, és lehetőleg felszabadultan élvezni a birkózást. Ha a válogatón mutatott formámat sikerül reprodukálni Szófiában is, akkor úgy hiszem kiválthatom a jegyemet Tokióba.”

A Körcsarnokban lezajlott válogató után nem állt meg az élet a felnőttválogatott háza táján.

„A válogató után kaptam pár nap szünetet, azonban húsvét után gőzerővel újra indult a munka, jelenleg két hétig Mátraházán edzőtáborozunk a válogatottal az Európa-bajnokságon indulókkal. Azután ők elutaznak Varsóba az Eb-re, mi pedig hárman, akik a kvalifikációra készülünk Budapesten folytatjuk a felkészülési programot.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.