Birkózás: Pók Karolina bronzérmes, Szél Anna döntős az U23-as Eb-n

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.16. 20:23
Címkék
A juniorkorú Pók Karolina (68 kg) nevéhez fűződik a magyar lányok első érme a Bukarestben zajló U23-as birkózó Európa-bajnokságon, miután a bronzmeccsen magabiztosan verte azeri ellenfelét. Szél Anna (57 kg) szintén remekelt: bejutott a pénteki döntőbe.

A kötöttfogású birkózóink kiváló szereplése után csütörtökön már a lányok helyosztói következtek a romániai U23-as Európa-bajnokságon. A negyedik versenynap éremcsatáiban a Vasas SC 20 esztendős – még juniorkorú – versenyzője, Pók Karolina képviselte a magyar színeket, aki a 68 kilósok bronzmeccsén volt érdekelt. (Az előző napon a negyeddöntős nyitó sikerét követően alulmaradt az elődöntőben.)kiváló szereplése után csütörtökön már a lányok helyosztói következtek a romániai U23-as Európa-bajnokságon. A negyedik versenynap éremcsatáiban a Vasas SC 20 esztendős – még juniorkorú – versenyzője, Pók Karolina képviselte a magyar színeket, aki a 68 kilósok bronzmeccsén volt érdekelt. (Az előző napon a negyeddöntős nyitó sikerét követően alulmaradt az elődöntőben.)

A harmadik helyért a kárpataljai származású fiatal – nagyszerű birkózást bemutatva – 10–2-re verte az U23-as vb-második, azeri Nigar Mirzazadát, ezzel pedig felállhatott a dobogó legalsó fokára.

Pók a magyar csapat harmadik érmét (egy arany, egy ezüst, egy bronz) nyerte Bukarestben. Ugyanakkor az is biztossá vált, hogy nem Karolina az utolsó magyar érmes a korosztályos Eb-n.

Az ifjúsági olimpiai bajnok, U20-as Eb-ezüstérmes, U23-as vb-harmadik Szél Anna meg sem állt a döntőig az 57 kilósok mezőnyében

 – a német Naemi Leistner, a török Nazar Kaya és a francia Celeste Sion sem jelentett akadályt neki a fináléig vezető úton. A remek formát mutató orosházi lányra az ukránok felnőtt vb- és Eb-ezüstérmese, Olekszandra Homenec vár a pénteki aranycsatában.

Szél Anna bejutott a döntőbe az 57 kilósok között a bukaresti U23-as Eb-n Forrás: UWW/MBSZ

A 72 kilósok között induló, korosztályos Eb-harmadik Szabados Noémi (FTC-KIMBA) szintén az éremért küzdhet: az U20-as Eb-ezüstérmes, török Nazar Bati legyőzése után az elődöntőben kikapott az U23-asok Európa-bajnoki címvédőjétől, a lengyel Wiktoria Cholujtól, így pénteken számára a bronzérem lesz a tét a román Paula Rotaruval szemben.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST (NŐI BIRKÓZÁS):
CSÜTÖRTÖK ESTI PROGRAM:
Bronzmérkőzések:

68 kg: Pók Karolina–Nigar Mirzazada (azeri) 10–2
KORÁBBI (SZERDAI) EREDMÉNYEK:
Selejtezők:

50 kg: Amanda Tomczyk (lengyel)–Szekér Szimonetta '2–2 – később szerzett ponttal (a lengyel nem jutott be a döntőbe, ezzel Szekér versenye véget ért)
55 kg: Marija Vinnik (ukrán)–Bognár Erika 6–2 (az ukrán kikapott a döntőbe jutásért, így Bognár búcsúzottt)
59 kg: Fatme Saban (bolgár)–Szabó Nikolett tus 10–6-nál (a bolgár nem jutott be a döntőbe, ezzel Szabó kiesett)
Negyeddöntők:
68 kg: Pók Karolina–Marta Ojeda Navarro (spanyol) tus 4–0-nál
Elődöntők:
68 kg: Molnár Zsuzsanna (szlovákiai)–Pók Karolina 5–3
CSÜTÖRTÖK DÉLELŐTTI PROGRAM:
Selejtezők:

57 kg: Szél Anna–Naemi Leistner (német) 9–4
Negyeddöntők:
57 kg: Szél Anna–Nazar Kaya (török) 10–0
72 kg: Szabados Noémi–Nazar Batir (török) 6–4
CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁNI PROGRAM:
Elődöntők:

57 kg: Szél Anna–Celeste Sion (francia) 7–1
72 kg: Wiktoria Choluj (lengyel)–Szabados Noémi 7–0
PÉNTEKI ESTI PROGRAM:
Bronzmérkőzések:

72 kg: Szabados Noémi–Paula Rotaru (román)
Döntők:
57 kg: Szél Anna–Olekszandra Homenec (ukrán)

(Kiemelt képen: Pók Karolina (zöldben) / Forrás: UWW/MBSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik