H. B. utanpotlassport.hu 2022.06.30 20:26 Frissítve: 2022.07.02 11:40

Birkózás: Nyikos arany-, Borsos bronzérmes a római U20-as Eb-n

Újabb aranyéremmel gazdagodott a magyar csapat a római U20-as birkózó Európa-bajnokságon: a mindössze 16 éves Nyikos Veronika a döntőig menetelt a 76 kilósok között, majd ott ukrán riválisát is legyőzte, ezzel a mieink második elsőségét szerezte. Borsos Viktória bronzérmet nyert az 59 kilósok mezőnyében.

A kötöttfogású Tösmagi Attila arany- és Bazsó Adolf ezüstérmét követően a negyedik versenynap esti programja sem telt el magyar finalista nélkül az olasz fővárosban zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon. A még kadétkorú, tavaly U17-es Eb-bronzérmet szerző Nyikos Veronika szerdán egészen a döntőig jutott – előbb lengyel, majd német ellenfelét is felülmúlta. Ezután a Dunaújvárosi KSE-KIMBA 16 éves reménysége csütörtökön az ukrán Marija Orleviccsel küzdhetett meg a 76 kilósok végső sikeréért.

Nyikos Veronika (zöldben) U20-as Európa-bajnok címet szerzett Rómában a 76 kilósok között Forrás: UWW

Nyikos Veronika (zöldben) U20-as Európa-bajnok címet szerzett Rómában a 76 kilósok között  •  Forrás: UWW

Fél perc után az ukrán szerezte meg a vezetést (0–2), majd két perchez érve Nyikos nagyszerű levitellel egyenlített (2–2). Ennél az állásnál jöhetett a rövid szünet. Veronika a második két percben hasonlóan jól folytatta, kétszer is levitte az ukránt, miközben Orlevics már nem tudott pontot érően akciózni, ezzel pedig Nyikos Veronika 6–2-re megnyerte a döntőt, és U20-as Európa-bajnoki címet ünnepelhetett.

Ugyanakkor nem Nyikos volt az egyetlen magyar versenyző, aki ezen az estén az éremért birkózhatott. Borsos Viktória (59 kg; Kispesti-NSI-KIMBA) a harmadik helyért csapott össze a cseh Anna Michalcovával. Borsos meggyőző teljesítménnyel, 8–0-ra diadalmaskodott, és felállhatott a dobogó legalsó fokára.

A mieink két arany-, egy ezüst és egy bronzéremmel állnak négy nap után.

A junior Eb-ezüstérmes Szenttamási Róza (55 kg) a szerdai negyeddöntős veresége után másnap a vigaszágon folytathatta. A Csepel TC-KIMBA fiatalja 11–2-re kikapott az olasz Danisétől, ezzel véget ért számára az Eb.

A délelőtti programban újabb öt magyar lány lépett szőnyegre. Közülük ketten, Elekes Enikő (65 kg; Kőbánya SC-KIMBA) és Virág Zsófia (72 kg; Soltvadkerti TE-KIMBA) is érdekeltek lesznek a péntek esti éremcsatákban. A kadét világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő a nyitó meccsén technikai tussal verte a svéd Svenssont a legjobb nyolc között, majd az elődöntőben a hazai környezetben szereplő, olasz Braschi következett, aki szintén nem tudta megállítani a mieink kiválóságát, Enikő 9–0-ra győzött. A döntőben a juniorkorosztály regnáló bajnoka, az ukrán Manola Skobelszka lesz az ellenfél.

Eközben Virág Zsófia szintén remekelt: a selejtezőben olasz Dattilo és a negyeddöntőben a román Rotaru ellen is magabiztosan jutott tovább, ezzel kiharcolta az elődöntőt, amelyben a kadét Eb-ötödik ukrán Zablocka várt a magyar lányra. Virág végül technikai tussal vereséget szenvedett, így pénteken a bronzmeccsen szerepelhet.

Soliman Yasmine (62 kg; PEAC-KIMBA) sikerrel vette az első akadályt a görög Tranuval szemben a nyolcaddöntőben, viszont a következő fordulóban az ukrán Bondar ellen technikai tussal alulmaradt. Az ukrán a későbbiekben nem jutott be a fináléba, így Soliman búcsúzott.

Matyi Vivien (53 kg; ESMTK-KIMBA) és Béres Adrienn (57 kg; Budapesti Honvéd SE) egyaránt kikapott a selejtezőben, mindketten kiestek.

U20-AS BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Negyedik versenynap (csütörtök), női birkózás, helyosztók

Döntők:
76 kg: 
Nyikos Veronika–Marija Orlevics (ukrán) 6–2
Bronzmérkőzések:
59 kg: 
Borsos Viktória–Anna Michalcova (cseh) 8–0
Vigaszági mérkőzések:
55 kg: 
Immacolata Danise (olasz)–Szenttamási Róza 11–2
Korábbi eredmények (szerdai előcsatározások):
Selejtezők:

50 kg: Asmar Jankurtaran (azeri)–Gaál Henrietta tus 5–0-nál (az azeri kikapott az elődöntőben, ezzel Gaál búcsúzott)
Negyeddöntők:
55 kg: Elnura Mammadova (azeri)–Szenttamási Róza tus 4–0-nál (az azeri kiharcolta a finálét, minek köszönhetően Szenttamási vigaszágas)
59 kg: Borsos Viktória–Luna Rothenberger (német) 8–4
68 kg: Laura Godino (olasz)–Terék Fruzsina 10–0 (az olasz nem jutott el a döntőig, így Terék kiesett)
76 kg: Nyikos Veronika–Daniela Tkachuk (lengyel) tus 10–8-nál
Elődöntők:
59 kg: Ebru Dagbasi (török)–Borsos Viktória 5–1
76 kg: Nyikos Veronika–Laura Kühn (német) 8–5

Negyedik versenynap, délelőtti program:
Selejtezők:

53 kg: Patricia Iurascu (román)–Matyi Vivien tus 7–0-nál (a román nem jutott be döntőbe, ezzel Matyi kiesett)
57 kg: Othelie Hoeie (norvég)–Béres Adrienn tus 7–0-nál (a norvég kikapott a következő körben, ezzel Béres versenye véget ért)
72 kg: Virág Zsófia–Fabiana Dattilo (olasz) 10–2
Nyolcaddöntők:
62 kg: Soliman Yasmine–Evangelia Tranu (görög) 4–0
Negyeddöntők:
62 kg: Irina Bondar (ukrán)–Soliman Yasmine 11–0 (az ukrán kikapott az elődöntőben, így Soliman búcsúzott)
65 kg: Elekes Enikő–Nora Svensson (svéd) 10–0
72 kg: Virág Zsófia–Paula Rotaru (román) 10–4
Negyedik versenynap, délután:
Elődöntők:

65 kg: Elekes Enikő–Veronica Braschi (olasz) 9–0
72 kg: Irina Zablocka (ukrán)–Virág Zsófia 11–0
Ötödik versenynap (péntek), helyosztók:
Döntő:
65 kg: Elekes Enikő–Manola Szkobelszka (ukrán)
Bronzmérkőzés:
72 kg: Virág Zsófia–Marziya Sadigova (azeri)

Péntek délelőtt elrajtolnak a szabadfogású küzdelmek, kilenc magyar indulóval.

Szabadfogás:
Péntek-szombat. 57 kg: Rácz Balázs (UTE-KIMBA), 65 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA), 70 kg: Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA), 79 kg: Jochim Márk (Orosházi SBK), 97 kg: nincs magyar induló.
Szombat-vasárnap. 61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA), 74 kg: Nemes Bálint (Haladás-KIMBA),86 kg: Hajduch Nándor (Szarvasi BE), 92 kg: Angyal Krisztián (Csepeli BC), 125 kg: Gellén Milán (ESMTK).

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.