Atlétika: Szűcs Szabinának eseménydús éve volt

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.18. 18:26
Címkék
Első felnőttbajnoki cím, karantén, edzőváltás – a 18 éves többpróbázó, Szűcs Szabina értékelte az igen eseménydús évét.

„Ha egy évvel ezelőtt valaki megkérdezi, melyik versenyszámban fogom megszerezni életem első felnőttbajnoki címét, a hármasugrás biztos, hogy nem jut eszembe” – mondja nevetve a Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club (KARC) többpróbázója, Szűcs Szabina, aki végül magát is meglepve mégiscsak hármasugrásban állhatott fel először a magyar bajnoki dobogó legmagasabb fokára év elején.„Ha egy évvel ezelőtt valaki megkérdezi, melyik versenyszámban fogom megszerezni életem első felnőttbajnoki címét, a hármasugrás biztos, hogy nem jut eszembe” – mondja nevetve a Kecskeméti Atlétikai és Rugby Club (KARC) többpróbázója, Szűcs Szabina, aki végül magát is meglepve mégiscsak hármasugrásban állhatott fel először a magyar bajnoki dobogó legmagasabb fokára év elején.

Szűcs Szabina igen eseménydús évet zárt Fotó: Berényi Ibolya
Szűcs Szabina igen eseménydús évet zárt Fotó: Berényi Ibolya

Szűcs Szabina igen eseménydús évet zárt  •  Fotó: Berényi Ibolya

„A fedett pályám elég jól indult, és erre a felnőttbajnoki címre valóban senki sem számított – kezdi évértékelőjét a 18 éves atlétalány. – Mindössze a második versenyem volt hármasugrásban, így a győzelem azóta is melengeti a szívem. De a többpróbám is biztatóan ment, jöttek az egyéni csúcsok, elégedett lehettem a teljesítményemmel. Aztán érkezett a vírus. Otthon futottam, kondiztam sokat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen az állóképességem jelentősen javult. Viszont az is kiütközött a szabadtéri versenyeken, hogy a technikai részek gyakorlása elmaradt a karantén alatt. Leginkább a magasugráson és a gátazáson érződött a hiányosság. Elég fárasztó szezon volt. A visszatérést követő három hónapban talán egyetlen hétvégén nem indultam versenyen. Ezt koncentrációban is nehéz volt bírni, de annak újfent örülök, hogy szabadtéren is felnőttbajnok lettem hármasugrásban. Sokkal szomorúbb évem lett volna, ha nem kezdem el ezt a versenyszámot”.

Nem mellesleg Szabina a fő számában, a női hétpróbában a harmadik helyen zárt a felnőttbajnokságon, korosztályában nyert. A nemzetközi porondon azonban már nem tudta idén megmutatni magát.

„A kenyai junior-világbajnokságra készültem, és elég nehéz volt elfogadnom, amikor kiderült, hogy idén nem rendezik meg. Persze, elsősorban a felnőttéveim sikeressége miatt dolgozom folyamatosan, de évről évre nagy erőt, löketet adnak a közelebbi célok. Egy junior-világbajnokság pont ilyen.”

Hogy a versenyző eseménydús évet zárt, azt nem csak a pályán történtek igazolják. Tanulmányait az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának sportszervező szakán folytatta, ősszel a fővárosba költözött, és bár egyesületet nem váltott, felkészítőt igen. Nevelőedzője, Adamik Zoltán után immár Zsivoczky Attila ügyeli fel a munkáját.

Szűcs Szabina (középen) fedett pályán és szabadtéren is felnőttbajnoki címet szerzett az idén hármasugrásban Fotó: Tom Sch
Szűcs Szabina (középen) fedett pályán és szabadtéren is felnőttbajnoki címet szerzett az idén hármasugrásban Fotó: Tom Sch

Szűcs Szabina (középen) fedett pályán és szabadtéren is felnőttbajnoki címet szerzett az idén hármasugrásban  •  Fotó: Katona Gábor

„Ez nagy változás, de tetszik, és sok pluszt remélek tőle. Egyelőre még próbálok beilleszkedni a pesti életbe. Az egyesület színeitől nem tudtam volna elszakadni. Például Barna Patríciával minden nap együtt edzettem, mindenhova együtt mentünk. Még egy számban is indultunk. Ezért hívtak ikreknek minket. Szóval sok minden hiányzik, de már kezdek hozzászokni az új közeghez. Benne vagyunk az alapozásban, és élvezem az edzéseket.”

És ami késik, remélhetőleg nem múlik. Szabina korosztályának jövőre két világeseményt is rendeznek. Lesz a junioroknak világ- és Európa-bajnoksága is, így van mire készülni.

„Ha megengedik, akkor mindkettőn részt vennék. Az új edző és a környezet most nagyon motivál, szeretnék bizonyítani. És hogy miben indulnék? Természetesen hétpróbában, de az az igazság, hogy megvan a szintem hármasugrásban is. Kacsintgatok is felé. Bár azt fogják mondani, hogy hagyjam, mert a hétpróba rovására menne. Én azért még fűzögetek addig egy-két illetékest.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik