B. Z. utanpotlassport.hu 2021.01.20 17:16 Frissítve: 2021.01.20 18:43

Atlétika: a gerelyhajító Kövér Fanni a nemzetközi bemutatkozásra vár

A 16 éves ifjúsági országos csúcstartó gerelyhajító, Kövér Fanni az idén három korosztályos világversenyen is érdekelt lehet.

Az eredmények szempontjából nagyszerű 2020-as évet zárt a VEDAC 16 éves gerelyhajítója, Kövér Fanni, aki hosszú idő után az 500 és a 600 grammos szerrel is megjavította a hazai ifjúsági rekordot. A könnyebbel végül 56,25, a nehezebbel 55,05 méter lett a csúcs.

Hogy az ígéret remek formába került, azt tavaly a járvány okozta halasztások miatt nem tudta megmutatni korosztályos világversenyen, idén azonban három lehetősége is akadhat erre. A még 2021-ben is ifjúsági korú atlétalány a tervek szerint a júliusi észtországi junior Eb-n, az augusztusi kenyai junior vb-n, és azt néhány nappal követő olaszországi ifjúsági Eb-n is elindulna. A kvalifikációs szinteket nemcsak gerellyel, hanem diszkosszal is teljesítette a viadalokra.

Kövér Fannira három korosztályos világverseny is várhat az idén Fotó: Tom Sch

Kövér Fannira három korosztályos világverseny is várhat az idén  •  Fotó: Tom Sch

„Még nem volt lehetőségem nagy nemzetközi versenyen szerepelni, remélem, hogy az idén sikerül – mondja. – A fő versenyemnek a korosztályomét, tehát az ifjúsági Európa-bajnokságot tekintem. Számomra nem túl szerencsés a naptár, hiszen a junior Eb-re és a vébére az ifjúsági Eb előtt kerül sor – azokon már igen felszabadultan versenyezhettem volna. Mindenesetre arra törekszem majd, hogy mindig a legjobbat hozzam ki magamból, és bízom benne, a világesemények megrendezése már nem kerül veszélybe. Izgalom nincs bennem, csak természetes drukk, hogy a nemzetközi porondon is megmutassam, mire vagyok képes. Természetesen az egyéni csúcsaimon tovább szeretnék javítani, és abban is reménykedem, hogy felállhatok az ifjúsági Eb dobogójára.”

Fannit gerelyhajításban Máhl Krisztián, diszkoszvetésben Mozsdényi Dávid készíti fel a megméretésekre. A tanítvány pedig, ha teheti, mindkét versenyszámban elindulna a világeseményeken. Ráadásul gerelyhajításban a juniorok felnőttszerrel (600 g) dobnak majd a vb-n, néhány nap múlva az ifjúságiak az 500 grammossal vágnak neki az Eb-jüknek. Bár a szereket és a súlyokat Fanni tavaly is sikeresen cserélgette, igen változatos nyár van kilátásban.

„Ha a döntőkbe is sikerül bejutnom, akkor elég sok dobás vár rám. Hogy diszkosszal hogyan tervezhetek, az a szervezőktől is függ. Abban nincs tapasztalatom, a világversenyek között milyen is gyorsan hatszázas szerről ötszázasra váltani, de igazából, nekem mindegy, hogy mit adnak a kezembe, azt megpróbálom a legmesszebbre eldobni.”

A reménység felkészülését decemberben egy edzésen elszenvedett részleges bokaszalag-szakadás törte meg, így a szökdelő- és futófeladatok egyelőre háttérbe szorultak, az erőnléti tréningek azonban továbbra is nagy intenzitással zajlanak. Fanni következő nagyobb versenye a márciusi téli dobóbajnokság lehet Szombathelyen, de az eseményeket övező bizonytalansággal csak úgy van, hogy:

„Valamikor úgyis lesznek versenyek, és ha nem is mindig tudom pontosan, hogy mire készülök, abban biztos vagyok, a most elvégzett munkának is meglesz az eredménye egyszer.”

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.