utanpotlassport.hu 2017.03.29 14:43 Frissítve: 2017.09.14 11:45

A hónap műhelye díj: BVSC-vívók köszöntése

Villámrajttal kezdték az évet a BVSC-Zugló vívói, a korosztályos országos bajnokságon és az Európa-bajnokságon mutatott remeklésüknek pedig az érmeken túl is meglett az eredménye: a szakosztály immár negyedik alkalommal vehette át a Decathlon, a MOB és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos sportszervásárlási utalványt. Az elismerés jubileumi ötvenedik átadásának közönségdíja és a százezer forint az MTK Budapest karateszakosztályáé lett.

MunkatársunktólAz élet nagy rendező. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a BVSC-Zugló vívószakosztályának győzelme a Decathlon, a MOB és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díj ötvenedik, jubileumi kiírásán. A sárga-kék klub vívói a februári korosztályos országos bajnokságon a kadet kardozók között mindent megnyertek, és a juniorok között sem szerepeltek rosszul, valamint az udinei Világ Kupa-versenyen és a korosztályos Eb első napján is remekeltek. Ezzel az elismerés történetének legsikeresebb műhelyévé váltak, zsinórban negyedik éve vehették át ugyanis a díjat. Ez egy szakosztálynak sem sikerült eddig.

A jubileumi győztesek Fotó: Szalmás Péter/MOB

A jubileumi győztesek  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője is igyekezett hangsúlyozni az ötvenedik díjátadó jelentőségét, kiemelve, hogy A hónap műhelye díj az eddigi négy éve alatt az egyik legrangosabb elismeréssé nőtte ki magát.

És ha már a félszázasok klubjába lépett, rendhagyó módon indult a szokás szerint a MOB székházában megtartott összejövetel, dr. Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem docense ugyanis bemutatta a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen kiadott hiánypótló, Hosszú Távú Sportfejlesztési Program című kiadványt. A dr. Géczi Gábor, Balyi István, Dr. Bognár József és Dr. Bartha Csaba közreműködésével elkészült alkotás iránymutatást ad, mindenki számára érthető módon vezeti le, hogy melyik életkorban hogyan célszerű sportolni, a továbbiakban azonban a különböző sportágak igényeinek megfelelően, a szövetségekkel együttműködve ültessék át a gyakorlatba. Dr. Géczi Gábor elmondta a céljukat: csökkenteni azon szakmai hibák számát, amelyek miatt a sportolók sok esetben nem tudnak kiteljesedni, mivel kis országként nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tartsuk meg a sportnak, akit csak tudunk. Az útmutató igyekszik orientálni az edzőket, sportolókat, szülőket egyaránt.

Dr. Bartha Csaba, a MOB főtitkára szintén a kiadványra utalt elöljáróban, kérve a sajtó képviselőit, hogy minél többször kérdezzék sporttudományról az edzőket, szakvezetőket, az emberek látókörébe helyezve a témát. „A riói olimpiát követően is szembe tűnt, hogy a sportfejlesztés sporttudományi fejlesztés nélkül nem sokat ér. A feltörekvő sportolókkal foglalkozó szakembereknek nagyon kell tudniuk az elméletet a gyakorlatba ültetni – mondta a főtitkár, aki a jelen levő vívókról a figyelmet nem elterelve a sportágból is hozott példát. – Amikor egy sportág négy érmet nyer az olimpián, az önmagárt beszél, ugyanakkor a múlt hétvégi, hazai rendezésű Világ Kupa-versenyen személyesen tapasztaltam a Boczkó Gábor, vagy Imre Géza árnyékában szárnyaikat bontogató fiatalokon azokat a hiányosságokat, amelyek még a nagy elődök mögé helyezik őket. Bányai Zsombor az egyik kedvenc utánpótláskorú sportolóm, a technikai tudása a világ élvonalába emeli, a francia vagy a koreai versenyzővel szemben mégis kissé csenevésznek tűnt, a fizikumban tehát hátrányban van.”

A főtitkár természetesen nem mulasztotta el elismerését kifejezni a BVSC vívóinak, mielőtt átadta a szót Pósfai Gábornak. A Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: már nagyon jól ismeri a zuglóiakat, budaörsi irodájában ugyanis minden győztes képe a falon lóg, a BVSC vívóit pedig hármon is rendszeresen látja. Örömmel fogadja, hogy minden évben új arcokkal ismerkedhet meg, nem mindig ugyanazok szállítják a győzelmeket a klubnak.

A jövő olimpikonjai? Balról jobbra: Urbán Tamás, Fröhlich Bálint, Nagy Valentina, Majnik Roland és Debnár Gergő Fotó: Szalmás Péter/MOB

A jövő olimpikonjai? Balról jobbra: Urbán Tamás, Fröhlich Bálint, Nagy Valentina, Majnik Roland és Debnár Gergő  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

Boczkó Gábor, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőrvívó, a szövetség marketingigazgatójaként már kissé elébe ment a dolgoknak, és a szombaton kezdődő kadet- és junior-világbajnokságra hívta fel a figyelmet, amelyen – akárcsak a márciusi Eb-n – a BVSC vívói is képviselik a klubjukat. „Párbajtőrben és kardban is nagyon erős a szakosztály, remélhetőleg hozzásegítik a három-négy éremre is esélyes válogatottat a sikeres szerepléshez. Én csapatvezetőként segítem a fiatalokat, beleértve a BVSC versenyzőit is, és kívánom nekik, hogy tíz-tizenkét év múlva már az ő fényképük legyen itt a MOB székházában az olimpiai érmeseket bemutató tablón.”

Hogy a közönségdíjas MTK Budapest karateszakosztályáról se feledkezzünk meg, arról a klub képviseletében érkezett Matuz Zsanett tett. A versenyző elmondta: a százezer forintos közönségdíjat többek között a szófiai korosztályos Európa-bajnokságról két ezüst és egy aranyéremmel hazatért kadet-, junior- és U21-es versenyzők edzéseinek helyszínéül szolgáló, új terem korszerűsítésére, és különböző segédeszközök vásárlására fordítják.

A végére maradtak az esemény főszereplői, a győztes szakosztályt képviselő fiatalok, név szerint a kadet országos bajnok Urbán Tamás, az ugyanabban a korosztályban csapatban Európa-bajnok Fröhlich Bálint, a szintén kadet országos bajnok Nagy Valentina, valamint a csapatban juniorbajnoki ezüstérmes Majnik Roland és Debnár Gergő. A fiatalokat a klub egyik legeredményesebb versenyzője, Pusztai Liza edzője, Bódy Benjámin mutatta be az egybegyűlteknek, aki arra is kitért, hogy Nedeczky György mesteredző távozása után is mindent megtett a vezetés a sikeres munkáért és hatról nyolcra bővítette a főállásban dolgozó szakemberek számát.

A hónap műhelye díj jubileum ide vagy oda, nem áll meg az ötvennél, olyannyira, hogy április 5-ig már a márciusi teljesítmények alapján lehet jelölni. Noha a BVSC vívói márciusban remekeltek a korosztályos Eb-n, mint azt tudjuk, egy műhely egy évben csak egyszer nyerhet, megnyílt tehát a terep a többiek előtt.

Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Az összesített végeredmény
1. BVSC-Zugló (vívás), 2. MTK Budapest (karate), 3. Szombathelyi Dobó SE (atlétika), 4. Rákosvidéke Hajtós DSE (cselgáncs), 5. BVSC-Zugló (asztalitenisz)
A közönségszavazás eredménye
1. MTK Budapest (karate), 2. Szombathelyi Dobó SE (atlétika), 3. BVSC-Zugló (vívás), 4. BVSC-Zugló (asztalitenisz), 5. Rákosvidéke Hajtós DSE (cselgáncs)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.