utanpotlassport.hu 2017.04.01 18:30 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Túraautó: remekelt Tassi Attila (17) és Ficza Ferenc (20) a szezonnyitón

Álomszerűen kezdték a TCR International Series szezonnyitóját a magyar fiatalok. Tassi Attila (17) a második, Ficza Ferenc (20) a harmadik helyen zárt az időmérő edzésen, így Michelisz Norbert új csapatának versenyzője, valamint az ideiglenesen az osztrák Zele Racing színeiben induló korábbi WTCC-pilótának is jó esélye van a vasárnapi kiemelkedő szereplésre.

Majer Dániel Nemrég még arról sem tudtunk, hogy egyáltalán létezik, a TCR International Series szezonnyitójának időmérő edzésén pedig rögtön a második helyen végzett fiatal pilótájával, a 17 éves Tassi Attilával Michelisz Norbert versenycsapata, a M1RA. De nemcsak a debütáló együttes magyarja vette sikeresen a grúziai Rusztaviban zajló hétvége kvalifikációját, hanem az egyelőre az osztrák Zele Racing színeiben induló Ficza Ferenc (20) is, aki a harmadik rajtkockát szerezte meg.

Tassi Attila munka közben Fotó: Photo 4/TCR

Tassi Attila munka közben  •  Fotó: Photo 4/TCR

Már pénteken, a hivatalosan még nem a versenyhétvége részét képező kétórás teszten bekezdtek a magyarok, Ficza az első helyen zárta a gyakorlást, míg Tassi Attila a Seat mögött mindössze 67 ezredmásodperccel lemaradva a harmadik lett. A szombati első szabadedzésen aztán mindketten ugyanott folytatták, ahol előző nap abbahagyták, az időeredményeken tovább javítva Tassi a harmadik, Ficza az első helyen zárta a félórás tréninget.

Az időmérő főpróbájának is beillő második szabadedzésen aztán helyet cserélt egymással a két magyar, Tassi Attila a hétvége addigi legjobb köridejével, 1:41.516-tal az élre állt, Ficza, több mint fél másodperccel lemaradva tőle, harmadik lett. A két részre osztott kvalifikáció első felvonásában csak a legjobb 12 közé kerülést tartotta szem előtt a mezőny, ennyien vehettek részt ugyanis az időmérő záró szakaszában. A M1RA rutinos olasz pilótája, Roberto Colciago az első részben először villantotta meg tudását ezen a hétvégén, és a mezőny elején csusszant tovább a Q2-be, Tassi második lett, Ficza a negyedik hellyel volt kénytelen beérni.

A rajtrácsról döntő végjátékban kis híján teljes lett a magyar fiatalok öröme, mindketten lényegesen javítottak ugyanis addigi legjobbjukon 1:41.2-es időt autózva, a hazai pályán versenyző grúz Davit Kadzsaja azonban valami elképesztő űridőt húzott elő a kalapból, és hat tizedet verve Tassiékra, megszerezte az első helyet Alfa Romeójával.

Sebaj, ennél szebb kezdésről így is aligha álmodhatott a magyar kontingens, Tassi Attila a TouringCarTimesnak az időmérő edzés után elmondta: gyakorlatilag minden tökéletes, az autó és a csapat is száz százalékig felkészült, valamint Michelisz Norberttől is rengeteg iránymutatást kapott. Amiatt ugyan kissé csalódott, hogy nem jött össze a pole pozíció, de a jó rajtban bízva reméli, hogy a futamon Kadzsaja elé kerülhet. Azt már mi tesszük hozzá: az sem kis fegyvertény, hogy eddig az összes edzésen stabilan a jóval rutinosabb csapattárs, Roberto Colciago előtt végzett.

Az időmérő első három helyezettje: Tassi Attila (balra), Davit Kajaia és Ficza Ferenc Forrás: tcr-series.com

Az időmérő első három helyezettje: Tassi Attila (balra), Davit Kajaia és Ficza Ferenc  •  Forrás: tcr-series.com

Ficza Ferenc is elégedett volt, több kisebb hibáját figyelembe véve pedig különösen jónak számít a harmadik helye. A Zele Racingnél bizonyára bánják, hogy csak az első két hétvégén indul a színeikben a 20 éves pilóta, a belga verseny után ugyanis átül a Zengő Motorsport Kia C’eed-jébe, a magyar istálló a kései nevezés miatt ugyanis csak akkor kapcsolódik be a sorozatba.

A vasárnapi első futamot magyar idő szerint 11 óra 35 perctől, a másodikat 13 óra 35 perctől rendezik, utóbbira pedig megfordítják a rajtrács első tíz helyezettjét, Tassi Attila tehát a kilencedik, Ficza Ferenc a nyolcadik pozícióból vághat a küzdelemnek. Az első futamot ITT, a másodikat pedig ITT nézheti meg.

Kedves egybeesés, hogy éppen új csapatának első hivatalos versenynapján megszületett Michelisz Norbert Mira névre hallgató kislánya. Ezúton is gratulálunk neki!

Egyéb korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.