utanpotlassport.hu 2017.04.12 15:57 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Röplabda: Eb-szereplésért indulnak harcba ifjúsági válogatottjaink

Európa-bajnoki selejtezőtorna vár az ifjúsági röplabda-válogatottakra. Az U17-es fiúk Ukrajnában, az U16-os leányok Szerbiában küzdenek a továbbjutást jelentő helyekért. Mindkét csapat célja az, hogy szerepeljen a korosztálynak első alkalommal kiírt nyári kontinenstornán.

Lakner Gábor Az ifjúsági röplabda-válogatottak nem a húsvétra, hanem az előttük álló Európa-bajnoki selejtezőtornára készültek az elmúlt napokban. Az U17-es fiúk csütörtökön és pénteken az ukrajnai Cserkasziban lépnek pályára, és a házigazdák mellett a fehéroroszokkal küzdenek meg az Eb-részvételt jelentő csoportgyőzelemért. Az U16-os lányok Belgrádban szerepelnek csütörtöktől szombatig, méghozzá a vendéglátók, a fehéroroszok és a montenegróiak társaságában. A csoportgyőztesek automatikusan indulhatnak a kontinensviadalon, továbbá a négy legjobb csoportmásodik is csatlakozik hozzájuk.

Roplabda

Az U17-es fiúválogatottnak csak a csoportelsőség ér továbbjutást  •  Forrás: hunvolley.hu

Mindkét csapat másodszor fut neki az Európa-bajnoki szereplés kivívásának. Tavaly decemberben a csehországi Brnóban játszották az első selejtezőkört, de a fiúk és a lányok is két-két vereséggel zárták a háromcsapatos tornát. Az eredmények is megegyeztek, a csapatok a csehektől 3–0-ra, a horvátoktól, nagy csatában, 3–2-re kaptak ki.

Másodszorra a Bodonyi Ákos vezette fiúk és a Halász Márta által vezetett lányok is az Eb-szereplést tűzték ki célul.

„A felkészülés alatt végre tudtuk hajtani a tervezett programot, a hajrában élvonalbeli klubok elleni edzőmérkőzésekkel készültünk. Sokat léptünk előre csapatjátékban, de a ki nem kényszerített hibák számát csökkentenünk kell – mondja Bodonyi. – Mindkét ellenfelet feltérképeztük, az alacsony szerkezetű ukránok ellen már kidolgoztuk a taktikát. A fehéroroszok stabilabbak, de vannak gyenge pontjaik, azokat szeretnénk támadni. Ötven százalék esélyünk van a továbbjutásra, de a két győzelem a célunk. Akkor lennénk elégedettek, ha kivívnánk a továbbjutást.”

Értük szorítunk
U17-es fiúk: Boa Szabolcs, Csordás Barnabás, Flachner Kornél, Iván Bence, Iván Gergő, Kara Zsombor, Laczi Dominik, Matyiák Árpád, Oláh J. Dominik, Sárközi Kálmán, Soyvural Kevin, Tomanóczy Bálint. Szövetségi edző: Bodonyi Ákos
U16-os leányok: Bakai Kata, Boros Réka, Boskó Ágnes, Berkó Liliána, Kertész Petra, Kiss Anna, Molnár Tamara, Orosz Bianka, Rády Boglárka, Stollár Szonja, Szabó Lili, Sziládi Viktória, Tatár Gréta, Vecsey Fanni, Veres Cintia. Szövetségi edző: Halász Márta

A fiúk dolgát nem nehezítette sérülés, a lányok közül azonban derékbántalmai miatt kiesett Török Boglárka, így ő nem utazik el Belgrádba. A leányválogatott Szabadkán játssza utolsó felkészülési mérkőzését, onnan indul tovább a szerb fővárosba.

„Nekünk viszonylag kevés információnk van az ellenfeleinkről, így elsősorban a saját játékunkra koncentrálunk. Nehéz csoportba kerültünk, a szerbek és a fehéroroszok hagyományosan jól röplabdáznak, a montenegróiak ellen viszont kötelező a győzelem – teszi hozzá Halász Márta. – Kevés a nemzetközi tapasztalatunk, de mivel ebben a korosztályban először rendeznek Eb-t, ezzel valószínűleg a riválisok is így vannak. Szeretnénk, ha nem nélkülünk rendeznék a kontinenstornát, de nehéz dolgunk lesz.”

A magyarok programja
U17-es fiúk. Csütörtök 18 óra: Ukrajna–Magyarország. Péntek, 18: Magyarország–Fehéroroszország
U16-os lányok. Csütörtök, 16: Magyarország–Fehéroroszország. Péntek, 19: Szerbia–Magyarország. Szombat, 16.30: Magyarország–Montenegró

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.