Labdarúgás: Németország tizenegyesekkel nyerte az U17-es vb-t

B. M. utanpotlassport.huB. M. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.12.04. 09:01
Címkék
Az U17-es labdarúgó-világbajnokság döntőjében tizenegyesekkel nyert Németország a franciák ellen. A címvédő brazilok a negyeddöntőben búcsúztak, míg Mali 2015 után ismét érmet szerzett.

A megszokott kettő helyett ezúttal négy év telt el két U17-es labdarúgó-világbajnokság között, mivel 2020 decemberében a FIFA úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt nem rendezi meg a 2021-es perui tornát. A 2023-as vb helyszíne Indonézia volt, a csapat pedig hazai pályán két döntetlennel és egy vereséggel csoportharmadikként végzett, így nem jutott tovább. A magyar válogatott nem kvalifikált a világversenyre.

Miután egy olimpiai ciklusnyi idő telt el a korosztály előző világbajnoksága óta, legfeljebb a kontinensviadalok eredményei alapján lehetett megtippelni, melyik csapattól mire számíthatunk. Ha ebből indulunk ki, az idei magyarországi Eb meglehetősen pontos előre jelzést adott az indonéziai világversenyre, hiszen

a budapesti döntőhöz hasonlóan Németország és Franciaország között dőlt el az aranyérem sorsa – ismét a németek javára.

Az egyezések sora azonban itt nem ér véget: a rendes játékidő mindkét találkozón döntetlen lett – az Eb-n 0–0, a vb-n 2–2 –, és tizenegyesekkel győzött Németország.

A döntőig vezető út egyik csapatnak sem volt zökkenőmentes. A története első U17-es vb-címét szerző német válogatott a nyolcaddöntőben nagy csatában, 3–2-re verte az Egyesült Államokat, a negyeddöntőben minimális különbséggel, 1–0-ra Spanyolországot, az elődöntőben pedig – akárcsak a fináléban – tizenegyesekkel jutottak át Argentínán. A franciák már a nyolcaddöntőben tizenegyespárbajban győzték csak le Szenegált, illetve a mérkőzés hajrájában tudtak csupán gólt szerezni Üzbegisztán ellen, amivel 1–0-ra nyertek, míg az elődöntőben Mali vezetett ellenük a félidőben.

Az előbb említett Maliról is érdemes szót ejteni, amely bronzérmes lett a világbajnokságon, ám a csapat jó szereplése nem előzmény nélküli. Az afrikai ország válogatottja 2015-ben szerzett először érmet, ráadásul akkor a döntőig is eljutott, ahol az ötszörös vb-győztes Nigériával szemben maradt alul. Két évvel később, 2017-ben is a legjobb négy között volt, viszont akkor a bronzmérkőzésen Brazília legyőzte, így a negyedik helyen végzett.

Némileg csalódás lehetett a címvédő brazil válogatott számára, hogy az Ecuador elleni 3–1-es győzelmet követően az ősi rivális, Argentína simán, 3–0-ra verte, így érem nélkül tért haza.

A világbajnokság aranylabdása a német Paris Brunner lett, míg az aranycipőt az argentin Augustín Roberto kapta 8 góljának és 2 gólpasszának köszönhetően.

U17-ES LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, INDONÉZIA
1. Németország, 2. Franciaország, 3. Mali.

Döntő: 
Németország–Franciaország 2–2, tizenegyesekkel 4–3
Bronzmérkőzés:
Mali–Argentína 3–0

(Kiemelt képünkön: Az ünneplő német válogatott Forrás: FIFA)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik