Atlétika: Kocsis Luca az elmúlt 25 év leggyorsabb női bajnoka 60 m-en

Budai Zoltán utanpotlassport.huBudai Zoltán utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.23. 15:34
Címkék
A 18 éves Kocsis Luca nemcsak magyar felnőttbajnok lett fedett pályás 60 méteren, hanem U20-as és U23-as hazai rekordot döntött, valamint a korosztálya európai ranglistájának élére ugrott.

A múlt hét végén a Nyíregyházán rendezett magyar fedett pályás atlétikai bajnokságon a számos remek szereplés közül is kiemelkedett Kocsis Anna Luca teljesítménye, aki 60 méteres síkfutásban ért el kiváló eredményt. Kocsis Anna Luca teljesítménye, aki 60 méteres síkfutásban ért el kiváló eredményt. 

Kocsis Luca maga sem számított ilyen jó eredményre Forrás: MASZ

A Szolnoki MÁV SE 18 éves sprintere 7.36 másodperccel már a versenyszám előfutamában megjavította az U20-as hazai rekordot (melyet Takács Boglárka tartott 7.43-mal 2019 óta), majd

a döntőben 7.31 mp-es száguldással ért elsőként a célba.

Ezzel már az U23-as magyar csúcs mellé is odakerült a neve. Az addig élő, 7.32 mp-s rekordot Nguyen Anasztázia futotta 2015-ben. Kocsis Luca ennek jutalmaként felnőttbajnok lett a legrövidebb fedett pályás távon, nem mellesleg a 7.31 másodperc az elmúlt 25 évben a legjobb eredmény, amely bent magyar női bajnoki címet ért 60 méteren.

A korábbi U20-as csúcstartó Takács Boglárka gratulál az új rekordernek Fotó: Csudai Sándor

Varga Ádám tanítványa továbbá az U20-as európai ranglistán holtversenyben az első helyre került. Ez az egy futás tehát számos kitüntető pozícióba avanzsálta a sprinterlányt, aki picit azért elgondolkodik, amikor arról kérdezzük, hogy a felsorolt címek közül, melyik a leginkább szívét melengető? 

„Nehéz választani, de talán az országos csúcsnak örülök a legjobban, mert annak elérése volt a legnagyobb célom. És mindjárt kettő is sikerült!

Az U20-as rekord megjavításában bíztam, de az U23-as csúcs meg sem fordult a fejemben. 

Érdekes, mert a döntős futásomnál úgy éreztem, hogy nem volt jó a rajtom. Aztán viszont harminc méter után könnyedebbé vált a mozgásom, nem görcsöltem, és ez lett belőle. Persze, a rajt miatt mondhatni, hogy még ebben a futásban is maradt néhány század, de nagyon elégedett vagyok! Külön öröm, hogy az U20-as európai ranglistán az élre kerültem. Az előző hét végén a 7.44-es futásom után néztem meg a rangsort, és akkor éppen a hatodik voltam. Azt is nagyon jó volt látni, de az első hely mégis csak más.” 

Kocsics Luca a bajnoki arannyal és edzőjével, Varga Ádámmal Forrás: Szolnoki MÁV SE

Luca ezen a hétvégén akár tovább is faraghat az időeredményéből, mert ezúttal a korosztálya, azaz az U20-asok bajnokságán zárja a fedett pályás szezont. 

„A korosztályos mezőnyben is el lehet érni igazán jó időket, de ott picit másabb versenyezni. Számomra különösen motiváló a felnőtt ob-n Csóti Jusztina és Takács Boglárka mellett futni. Nagyszerű atléták, és a legutóbbi eredményemhez is kellett, hogy velük versenyezzek.

Ez az évkezdet bizakodással tölthet el a szabadtéri száz méteres versenyek előtt.

Az idén a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon szeretném a legjobb formámat mutatni és a 4x100-as női váltó tagjaként is kihoznám magamból a legtöbbet. Életre szóló élményt jelentene, ha a váltóval a budapesti felnőtt-világbajnokságon hazai közönség előtt futhatnék.” 

(Kiemelt képen: Kocsis Luca Forrás: MASZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik