Labdarúgás: új rendszerben selejteznek a lányok a korosztályos Eb-kre

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 18:09
Címkék
Az UEFA több ponton is módosított rendszerben bonyolítja le az U17-es és az U19-es lányok labdarúgó Európa-bajnokságának selejtezőit.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) átformálta a leány U17-es és U19-es válogatottak selejtezőit, és immár két-két ligában megy majd a harc az Eb-szereplésért – számol be az mlsz.hu. Az U17-es leányválogatott Bulgária, Írország és Norvégia fiataljait kapta ellenfélként az első körben, míg az U19-es gárda Dánia, Finnország és Törökország korosztályos együtteseivel mérkőzik meg az ősszel.mlsz.hu. Az U17-es leányválogatott Bulgária, Írország és Norvégia fiataljait kapta ellenfélként az első körben, míg az U19-es gárda Dánia, Finnország és Törökország korosztályos együtteseivel mérkőzik meg az ősszel.

Új rendszerben zajlik az U17-es és az U19-es lányok Eb-selejtezője forrás: mlsz.hu
Új rendszerben zajlik az U17-es és az U19-es lányok Eb-selejtezője forrás: mlsz.hu

Új rendszerben zajlik az U17-es és az U19-es lányok Eb-selejtezője forrás: mlsz.hu

Mindennek előzményeként a hazai szövetség kiemeli, a koronavírus-járvány nem engedte, hogy az utánpótláscsapatok az elmúlt egy évben tétmérkőzést játsszanak, és a 2020-as, valamint a 2021-es Európa-bajnokságok, vele együtt a selejtezők is elmaradtak. Az UEFA most úgy készül, hogy a 2021-es és a 2022-es leánytornákat megrendezi, méghozzá egy teljesen átszabott rendszerben, amely a korábbinál jobban szolgálja a fiatalok fejlődését.

A legfőbb változás, hogy a válogatottakat az UEFA-együtthatók alapján A- és B-ligákba osztották. Mindkét liga együttesei két selejtezőkört játszanak le, egyet ősszel, egyet pedig 2022 tavaszán. Mindkét korosztályos magyar válogatott az A-ligában szerepel, és az első selejtezőkör sorsolását csütörtökön tartotta az UEFA.

„Az átalakítás lényege, hogy a lányok minél jobb csapatokkal tudjanak játszani, és egyáltalán nem baj, hogy komoly ellenfeleket is kaptunk, ez jó erőfelmérő lesz a csapat számára – mondta az U17-eseket irányító Schumi Dorottya. – Norvégia mindig is a világélvonalhoz tartozott, Írország is erős, Bulgáriáról pedig most azt gondolom, hogy meg lehet őket fogni, de természetesen szeretnénk minél több pontot szerezni majd a csoportban. Megnehezíti a dolgunkat, hogy egy új korosztályt kell felépíteni, amelynek nincs még nemzetközi tapasztalata. Viszont a korábbi U14-es programnak köszönhetően most nem kell új kiválasztót tartanunk, hiszen már akkor látszott, kik lesznek azok a játékosok, akikre lehet majd építeni.”

Az U17-es torna házigazdája Norvégia lesz, a válogatott október 9. és 15. között lép pályára, míg az U19-es nemzeti csapat Dániában szerepel október 20. és 26. között.

„Kiesett egy korosztály és újak jönnek most helyettük, az ellenfeleinkről sem tudhatjuk biztosan, milyen játékerőt fognak képviselni – vélekedik Turtóczki Sándor, az U19-esek szövetségi edzője. – Az új rendszerben a második kalapban nagyon erős csapatok voltak, és Finnország mellett Dánia ellen is nagyon nehéz dolgunk lesz. Összeszedett, tudatos játékra lesz szükségünk ellenük ahhoz, hogy ne tudják érvényesíteni fizikai fölényüket. Törökországban folyamatosan fejlődik a női labdarúgás és általában hajtós, erős csapattal rendelkeznek. Az átalakítás előnye, hogy a csoportból csak az utolsónak nem lesz esélye tavasszal kivívni az Eb-szereplés.”

Az őszi minitornák után átalakul a beosztás: a B-liga csoportelsői és a legjobb második helyezett feljutnak az A-ba, míg az A-liga utolsói kiesnek és tavasszal már a B-ligában szerepelhetnek. Így az A-liga együttesei erős ellenfelekkel csaphatnak össze, illetve azzal, hogy a B-ligások is játszanak tavasszal, azok a csapatok is játéklehetőséghez jutnak, amelyek nem jutnának be az elitkörbe. A tavaszi, 2. selejtezőkörből viszont csak az A-liga legjobb hét csapata kvalifikál a 2022 nyarára tervezett Európa-bajnokságra, és a 2. selejtezőkör eredményeitől függ majd az is, hogy mely csapat melyik ligában küzdhet a következő kiírásban – tájékoztat az mlsz.hu.

A tervek szerint az U19-es leány Eb-t Csehországban, az U17-est pedig Bosznia-Hercegovinában rendezik meg jövő nyáron.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik