Labdarúgás: előretörtek a Vasas csapatai a korosztályos bajnokságokban

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.09. 08:53
Címkék
Noha a sok elhalasztott mérkőzés miatt még csak „papíron” ért véget a három kiemelt utánpótlás-futballbajnokság őszi szezonja, az eddig történtek összegzése nem hiábavaló. Az U17-es küzdelmeket a Puskás Akadémia és a Honvéd-MFA uralja, U19-ben és U16-ban viszont egyelőre a Vasas Kubala Akadémia fiataljai nyújtják a leginkább meggyőző teljesítményt.

Az előző, csonka idény után a játékosok tűkön ülve várták, hogy elkezdődjék az újabb korosztályos bajnoki megméretés. A három, némiképp átalakított utánpótlás-bajnokságban (U19, U17, U16) immár nem nyolc, hanem tizenkét együttes küzd az úgynevezett kiemelt csoportokban, amelyekben a legutóbbi évad legeredményesebb csapatai szerepelhetnek. Az őszi szezonban valamennyi együttes célja a legjobb nyolc közé kerülés, hiszen tavasszal már csak az első nyolc helyen zárók harcolhatnak a bajnoki címekért.

Az eredeti menetrend szerint az első kört teljesítették volna a fiatalok, ám a járvány miatt alig van együttes, amely valóban 11 mérkőzést játszott. Ezért aztán az erőviszonyokat sem könnyű felmérni, mivel akadnak csapatok, amelyek három meccsel is kevesebbet játszottak, mint riválisaik.

A Vasas Kubala Akadémia U19-es csapata vezeti a korosztály bajnokságát Forrás: Vasas Kubala Akadémia/Facebook
A Vasas Kubala Akadémia U19-es csapata vezeti a korosztály bajnokságát Forrás: Vasas Kubala Akadémia/Facebook

A Vasas Kubala Akadémia U19-es csapata vezeti a korosztály bajnokságát  •  Forrás: Vasas Kubala Akadémia/Facebook

Az élmezőnyt vizsgálva az eddigi legnagyobb meglepetést a Vasas Kubala Akadémia csapatainak szereplése szolgáltatta. Korábban az angyalföldiek is áldozatául estek annak a versenyrendszernek, hogy az U17-es együttes kiesése magával rántotta a klub másik két korosztályos alakulatát. Az egyéves másodosztályú kitérő után az előző évadban visszatértek az élvonalba a piros-kékek: 18 fordulót követően az U19-esek és U16-osok között az ötödik, az U17-es mezőnyben pedig a hetedik helyen álltak a tabellán, amikor a járvány első hullámában idő előtt véget értek a bajnokságok. Az ősszel pedig mindhárom csapatuk szintet lépett: az U19-es és U16-os társaság vezetik a bajnokságot, és az U17-es gárda is ostromolja a dobogót. Mindemellett a kisebbek is remekelnek: U13-ban és U12-ben is az angyalföldiek a közép-nyugati csoport éllovasai. Adódik a kérdés: mi a látványos előretörés magyarázata?

„A Vasasról mostanában a NB II-es felnőttegyüttes igazolásai, Feczesin vagy Radó szerződtetése miatt esik a legtöbb szó, pedig úgy gondolom, a korosztályos csapataink teljesítményéről is érdemes beszélni – mondja Nagy Miklós, a felnőttcsapat sportigazgatója, a Vasas Kubala Akadémia tulajdonosa. – Maga a folyamat három évvel ezelőtt kezdődött, amikor megreformáltuk az utánpótlásunkat. Előtte a korosztályos másodosztályt is meg kellett járnunk, ami komoly erőpróba elé állított mindenkit az akadémián, hiszen egy-egy ígéretes fiatal az élvonalban, a legjobbak között szeretne fejlődni. Aztán egy év után feljutottunk, államilag elismert akadémia lettünk. Ez – amellett, hogy presztízsnövelő – lehetővé teszi számunkra a napi munka zökkenőmentes működését is.”

A sportvezető hozzáteszi, úgy véli, hogy az utánpótlásban mindig hosszú távon dől el, mennyire eredményes a képzés, a klubban megvalósuló filozófia.

„Természetesen mindig jó látni, ha az akadémistáink jól szerepelnek a különféle korosztályos bajnokságokban, de a munkánk minőségét nem a pillanatnyi eredményesség határozza meg, hanem az, hogy hány felnőtt labdarúgót tudunk nevelni az első csapatunknak. Vagyis a tevékenységünket hosszabb periódusban érdemes vizsgálni. Ami a jelent illeti: az U19-es csapatunk játékosai közül többen már a felnőttekkel edzenek; például a 18 éves Kapornai Bertalan, aki nálunk rúgott először labdába. Ő arra a klubhűségre jó példa, amely ma már sajnos nem jellemzi a futballéletet. Az ugyancsak tizenéves Farkas Botond, Kiss-Szemán Péter és Sztojka Dominik szintén az első csapattréningjein vehet részt, és remélhetőleg hamarosan meghatározó szerepet tölt majd be az első csapatban.”

Ami a többi együttest illeti, a legidősebbek között a DVSC-DLA a második, jóllehet a debreceniek két mérkőzéssel többet játszottak, mint a harmadik ETO FC Győr. De az Illés Akadémia-Haladásés a Ferencváros is harcban lehet az előkelőbb helyezésekért. Az U17-esek sorozatában a Puskás Akadémia és a Budapest Honvéd-MFA – az előző évadhoz hasonlóan – már most ellépett a mezőnytől, a két együttes fej-fej mellett halad a bajnoki cím felé vezető úton, míg az U16-os bajnokságban a Honvéd-MFA, valamint az FTC a Vasas két legnagyobb üldözője.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik