Műkorcsolya: a tizenegy éves Ekker Léna már triplát is ugrik

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.19. 09:00
Címkék
Csak úgy siklik a jégen, nem véletlenül halmozza a szép eredményeket a Sebestyén Korcsolya SE kiválósága, Ekker Léna. A Mol Alapítvány által támogatott 11 éves sportoló legutóbb a Mikulás-kupán varázsolta el a bírókat, korábban pedig már tripla ugrást is bemutatott nemzetközi versenyen.

Új év, új remények. Azoknakigazán nincs híján a Sebestyén Korcsolya SE színeiben versenyző Ekker Léna. A tizenegyedikévét éppen január elsején betöltött műkorcsolyázó a kezdetek kezdetén még csak a testvérét kísérte el a hokiedzésekre, manapság viszont ő áll a reflektorfényben, és nagyon úgy fest, joggal szövögethet merész álmokat az élsport világában.Ekker Léna. A tizenegyedikévét éppen január elsején betöltött műkorcsolyázó a kezdetek kezdetén még csak a testvérét kísérte el a hokiedzésekre, manapság viszont ő áll a reflektorfényben, és nagyon úgy fest, joggal szövögethet merész álmokat az élsport világában.

„A testvérem a MAC-ban kezdett el hokizni, én pedig mindig szurkoltam neki a nagymamámmal, aki egyszer gondolt egyet, és beíratott a korcsolyatanfolyamra, hogy megnézze, miként mozgok a jégen. Amikor először kipróbáltam, az tetszett a legjobban, hogy meglöktem magam, és haladtam előre, anélkül hogy bármennyit is lépnem kellett volna.”

Ekker Léna fiatalabb kora ellenére is magas pontszámmal győzött a 13 évesek között a Mikulás-kupán Forrás: MOKSZ
Ekker Léna fiatalabb kora ellenére is magas pontszámmal győzött a 13 évesek között a Mikulás-kupán Forrás: MOKSZ

Ekker Léna fiatalabb kora ellenére is magas pontszámmal győzött a 13 évesek között a Mikulás-kupán  •  Forrás: MOKSZ

A többiek között cikázó kislány tehetségére hamar felfigyelt hazánk első női műkorcsolya Európa-bajnoka, Sebestyén Júlia, attól a perctől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy élsportolói babérokra törhet az akkor még csak nagycsoportos óvodás.

„Tudom, mit ért el ebben a sportágban, és amikor egy ilyen eredményes sportoló meglát benned valamit, az igazán motiváló. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk, azt hiszem, már olvas a gondolataimban.”

Az idő repül, Léna közben „nagy” iskolás lett, ami új kihívások elé állította. Például meg kellett tanulnia a tömegközlekedni a XIV. kerületi otthona – Zuglóban egyébként már megkapta a „Jó tanuló – jó sportoló” elismerést –, az iskolája és a jégcsarnok között. Azóta is a BKV szolgálatait veszi igénybe, ha a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumba igyekszik edzésre.

„Zuglóban lakom, de a Csik Ferenc Általános Iskolába járok, vagyis elég sokat kell BKV-znom, hogy odaérjek az edzésekre. De a jégen mindig feltöltődöm, így azért könnyebb megtenni az oda-vissza utat.”

Mint ahogy a versenyeken is „egyszerűbb” úgy magas pontszámokat kapni, ha az ember már 11 évesen nehéz ugrásokat hajt végre. A Gyakorló Jégcsarnokban rendezett Mikulás-kupán szép dupla Axelt bemutatva győzte meg a bírókat, s nyerte meg a 13 évesek viadalát. Technikai repertoárja azonban nem merül ki ennyiben: két nemzetközi versenyen tiszta tripla Salchow- és toe loop-ugrással kápráztatta el a nagyérdeműt. Csoda hát, hogy tavaly tavasszal három fordulón való részvétel is elégnek bizonyult számára az öt állomásból álló European Criterium körverseny megnyeréséhez? Noha – szakzsargonnal élve – „csúszik alatta a jég”, rengeteg munka és esés története bújik meg a színfalak mögött.

„Nagymamám, aki szintén műkorcsolyázott, mondta nekem, hogy akkor tanulsz, ha elesel. Semmi sem megy magától, több évbe is beletelik, amíg valaki álmából felkeltve bemutat egy tripla ugrást, és gyakorláskor sokszor esik el az ember. Vannak mélypontok, de ilyenkor mindig azt mondom magamban: nem baj, megyek tovább és addig próbálkozom, amíg sikerül. Nem leszek türelmetlen attól, ha százszor kell nekifutnom ugyanannak az elemnek, hiszen szeretem a kűrömet, rám szabták, így bármikor szívesen előadom, ha a helyzet úgy kívánja.”

A Mol Alapítvány támogatásávalLéna részt vehetett egy nyári edzőtáborban, és nyugodtabb körülmények között készülhetett a 2019–20-as szezonra. S közben nagy terveket szövöget: „Olimpiai, világ és Európa-bajnok szeretnék lenni!”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik