Úszás: Kapás Boglárka nem indul az Eb-n!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.07.12. 15:08
null
Kapás Boglárka nem indul az Eb-n (Fotó: Török Attila)
A tervek szerint 27 úszóval indul neki a római Európa-bajnokságnak Sós Csaba szövetségi kapitány.

Remekül szerepeltek fiatal úszóink múlt héten a bukaresti junior Európa-bajnokságon, a hat arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal Magyarország az éremtábla élén végzett – ilyenre korábban egyszer volt példa, mégpedig a 2005-ös margitszigeti Eb végén, azt a csapatot meg például olyan úszók alkották, mint Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, vagy éppen a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn.

A bukaresti éremgyűjtemény, s mellette a nagyon értékes pontszerző helyezések azt mutatják, hogy mégiscsak van utánpótlás, és bízhatunk abban, hogy a jövőben is sikerektől lesz hangos a sportág. Ráadásul a fiataloknál már meg is kezdődött az a bizonyos „változtatnunk kell” – a kijelentés Sós Csaba szövetségi kapitány szájából hangzott el a budapesti világbajnokság után.

„Nem csomagoltuk vattába fiataljainkat Bukarestben, legeredményesebb úszóink közül Pádár Nikolett és Molnár Dóra azt csinálta, mint Michael Phelps fénykorában. Tudjuk, hogy az amerikai klasszis rendre végigúszta az étlapot egy-egy világversenyen, a junior Eb-n Niki és Dóri is ezt tette, egyiküknek tizenöt, másikuknak tizenhat rajtja volt a hat nap során – mondta el a kapitány. – Ezt csinálja az egész világ ma már, nekünk is ezt kell. Szükség van arra, hogy az úszóink ehhez hozzászokjanak, s ne csak a felkészülési viadalokon ússzanak sok számot, hanem erre legyenek képesek világversenyeken is.”     

KAPÁS NEHEZEN FOGADJA EL A HELYZET

KAPÁS Boglárka, világbajnok és Európa-bajnok: „Nagyon nehéz elfogadnom a helyzetet, de be kell látnom, hogy ez a helyes döntés. Fáj, mert nagyon vártam ezt az Európa-bajnokságot, csábított a gondolat, hogy akár harmadik alkalommal nyerhetem meg sorozatban a kétszáz pillangót, de nincs mese, gyakorolnom kell mindazt, amiről egyébként gyakran szoktam beszélni, vagyis, hogy az egészség az első.”

A bukaresti csapatból vannak, akik már a hazai vb-n is lehetőséget kaptak, és lesznek, akik jó teljesítményüknek köszönhetően utazhatnak az augusztusi kontinensviadalra – ennek kapcsán még csak a kapitány fejében alakult ki a magyar csapat, a névsor a Magyar Úszószövetség elnökségének jóváhagyására vár, ám a Nemzeti Sportnak elárulta a 27 nevet Sós Csaba. Aztán meg valójában kérdezni sem kellett, a kapitány rögvest megmagyarázta, miért hiányzik a csapatból két húzónév:

„Kapás Boglárka elkapta a koronavírust, ki kell pihennie magát, Bohus Richárd pedig nagyon karakán volt, elmondta nekem, hogy a világbajnokságra időzítette a csúcsformát, az a verseny pedig nem sikerült neki, nem tudja garantálni, hogy Rómában jobban úszna, mint Budapesten.”     

AZ EB-CSAPAT
Az augusztus 11. és 17. közötti úszó Európa-bajnokságon induló magyar csapat várható névsora.

Férfiak: Betlehem Dávid (Balaton Úszó Klub), Holló Balázs (Egri Úszó Klub), Kalmár Ákos (Balaton Úszó Klub), Kenderesi Tamás (Pécsi Sport Nonprofit), Kovács Benedek (BVSC-Zugló), Kós Hubert (Újpesti TE), Márton Richárd (BHSE), Mészáros Dániel (BVSC-Zugló), Mészáros Dániel (FTC), Milák Kristóf (BHSE), Németh Nándor (BVSC-Zugló), Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület), Telegdy Ádám (Kőbánya SC), Verrasztó Dávid (FTC), Zombori Gábor (Újpesti TE)
Nők:  Ábrahám Minna (Újpesti TE), Burián Katalin (FTC), Fábián Bettina (FTC), Hosszú Katinka (Iron Swim SE), Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület), Késely Ajna (BVSC-Zugló), Mihályvári-Farkas Viktória (FTC), Molnár Dóra (Budafóka XXII. SE), Nyírádi Réka (Újpesti TE), Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet), Sebestyén Dalma (Győri Úszó Sportegyesület), Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik