Úszás: Burián Katalin a koronavírusos magyar versenyző

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.11.06. 08:35
null
Burián Katalin koronavírusos (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Pénteken hivatalosan még csak annyit rögzíthettünk, hogy egy magyar úszó koronavírustesztje pozitív lett, s bár megírtuk azt is csütörtökön, hogy Burián Katalin (BVSC-Zugló) nem érzi jól magát, így a száz háttól visszalép – a megerősítés híján találgatásokba nem bocsátkoztunk. A sportoló viszont a swimswam.com portálnak megerősítette, hogy ő a koronavírusos úszó.

 

„Enyhe fejfájással és köhögéssel kezdődött néhány napja a betegség. Bár a tüneteim enyhék, nagyon gyengének érzem magam” – nyilatkozta az Európa-bajnoki bronzérmes magyar sportoló.

Az Európa-bajnokságon érvényes protokoll értelmében Burián Katalinnak 14 napos karanténba kellett vonulnia Oroszországban – a szabályok értelmében ennek költségeit nem a szervezők viselik.

Az eset kapcsán a Magyar Úszószövetség újabb közleményt adott ki:

„A pénteken elvégzett PCR-tesztek eredménye alapján a kazanyi rövid pályás úszó Európa-bajnokság szervezőbizottságának vezető orvosa arról tájékoztatta a magyar delegációt, hogy Burián Katalin Covid-19 fertőzése beigazolódott, ezért ő 14 napra karanténba kerül. Ezt az időt a csapat szálláshelyén, a Hotel Korsztonban kell eltöltenie, ahol háromnaponta tesztelik – amennyiben bármelyik soron következő teszt negatív eredményt hoz, a következő nap hazatérhet.

A Magyar Úszószövetség természetesen fedezi a kinttartózkodás költségeit, valamint kapcsolatba lépett a Külügyminisztériummal, hogy a karantén idején az oroszországi diplomáciai képviselet munkatársai is tartsák a kapcsolatot Katával. A válogatott többi tagjának, illetve a szakmai és egészségügyi stáb tagjainak tesztjei ugyanakkor egyformán negatív eredményt hoztak, így az utolsó két napon mindenki folytathatja a versenyzést. Ez alól egyedül Mihályvári-Farkas Viktória a kivétel, aki Kata szobatársaként az Eb egészségügyi protokollja szerint közeli kontaktnak minősül, így a továbbiakban nem léphet be az esemény helyszínére. Mivel valamennyi tesztje negatív eredményt hozott, ezért engedélyt kapott arra, hogy a mai nap hazatérjen, ezért ő a nap folyamán visszarepül Budapestre.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik