Úszás: A kötelezőt hozom! – Milák Kristóf

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.05.21. 09:37
null
Milák Kristóf úgy gondolja, az augusztusi Európa-bajnokságon jobban fogja érezni magát, mint a budapesti vb-n, ám az eredményein ez nem látszik majd meg (Fotó: Árvai Károly)
Milák Kristóf némi lemaradással küzd, ám úgy véli, a világbajnokság rajtjára minden kiegyenesedik.

 

Zajlik az élet a világ úszósportjában és itthon is. Így is van a rendjén, hiszen négy hét múlva rajtol a vizes világbajnokság, a sportág versenyei pedig már az első napon elkezdődnek.

Ennek megfelelően a Duna Arénában is nagy a pezsgés – Virth Balázs és Kovácshegyi Ferenc edzők a parton, tanítványaik, Milák Kristóf, Márton Richárd (mindketten BHSE), Kapás Boglárka, Zombori Gábor és Veres Laura (mindhárman UTE) a medencében pörögnek. Nem mindig ugyanolyan hőfokon ugyan, hiszen mindannyiukat hátráltatta a felkészülés során betegség és sérülés, emiatt aztán a mesterek még az edzés közben is kénytelenek „csavarni” egyet a feladatokon.

„Beteg voltam az áprilisi országos bajnokság előtt és utána is, emiatt aztán ha nem is nulláról kellett újrakezdenem, de van némi lemaradásom    – mondta Milák Kristóf. –   Ki lesz centizve a felkészülés hajrája, de szerintem a világbajnokságra megleszünk. Azt hiszem, az augusztusi Európa-bajnokságon jobban fogom érezni magam, mint a vébén, ám ez az eredményeimen nem látszik, a kötelezőt és a saját magam állította célokat hozni fogom, legfeljebb az egyéni csúcsaimtól lesz egy kis elmaradásom.”

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó örök élménye a 2017-es budapesti vb, hiszen az volt élete első világbajnoksága a felnőttek között – és rögtön ezüst­éremmel nyitott (100 pillangó).

„Elvitt a fiatalos lelkesedés   – utalt mosolyogva arra a vb-ezüstre Milák. – Meglepett az az eredmény, de másokat is. Kicsi voltam még, szerintem sokan nem is bíztak bennem, azt éreztem, vannak, akik úgy gondolják, az oké, hogy a juniorok között már bizonyítottam, de a felnőttek között még nem lesz szavam.”

Szerencsére volt, azóta pedig minden létező címet begyűjtött már a még mindig csak 22 éves úszó, nem véletlenül várják leginkább tőle a sikereket a hazai rendezésű világbajnokságon, ám Virth Balázs edző óvatosságra int mindenkit.

„Előbb a Covid, aztán az orrsövényműtét, majd újabb betegség hátráltatott minket   – árulta el a tréner. –      Mindig eljutottunk egy szintre, majd jött valami, ami után kezdhettük elölről az egészet. Kristófnak szüksége van az edzésekre, a jövő héten mégis elindulunk a Mare Nostrum-sorozat barcelonai állomásán, hiszen őt a versenyek éltetik, s mivel a száz és kétszáz pillangó mellett vállalta a kétszáz és négyszáz gyorsot is, edzésnek is nagyszerű lesz a viadal.”

A barcelonai versenyen természetesen ott lesz Kapás Boglárka is. Világ- és Európa-bajnokunk derékfájdalmakkal is küzdött az elmúlt hónapokban, ám mostanra egyre inkább magára talál – a Duna Arénában tett látogatásunk során nem győzte dicsérni őt Virth Balázs.

A Mare Nostrum-sorozat szombaton kezdődik Monacóban, népes magyar küldöttséggel: az első állomáson a győriek, vagyis Szabó Szebasztián, Jakabos Zsuzsanna, Sebestyén Dalma; a BVSC-Zugló úszói, Bohus Richárd, Németh Nándor, Török Dominik, Késely Ajna, valamint az UTE sportolói, Kós Hubert, Ábrahám Minna, Nyírádi Réka lépnek rajtkőre.

Az ausztrál válogató nem szombaton kezdődik, hanem már szerda óta tart, és azok után, hogy csütörtökön a 23 éves Zac Stubblety-Cook világcsúccsal (2:05.95) nyerte meg a 200 mellet, pénteken 100-on is egyéni rekorddal (59.60) győzött, így ezen a távon is indul a Duna Arénában. Bár az idei világranglistán „csak” nyolcadik helyet ér ez az eredmény, nem lennénk meglepve, ha Budapesten az éremért harcolna ebben a számban is.

A világcsúcsot ugyan nem döntötte meg pénteken Ariarne Titmus, ám minden idők harmadik (!) legjobb idejével (1:53.31) győzött 200 gyorson, majd megerősítette, hogy nem indul a budapesti vb-n, mert a július végi birminghami Nemzetközösségi Játékokra készül. Adalaide-ben a budapesti világbajnoksággal kapcsolatosan egy Titmuséval éppen ellentétes nyilatkozat is elhangzott: meggondolta ugyanis magát a riói bajnok (100 m gyors) Kyle Chalmers, mégis itt lesz Budapesten – 50 és 100 pillangón.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik